Lehetek PCOS ha hormonjaim teljesen rendben vannnak?
Pattanásos az arcom, zsírosodik a hajam, én nincs rendszeres menstruációm.(1 évbe 3-4-szer van) Kaptam fogamzásgátlót amitől rendszeres volt a menzeszem, de meghíztam, ezért abbahagytam. Voltam vérvételen is még a bogyó előtt,és csak a prolaktinom volt magas. Most fél év elteltével újabb hormonvizsgálaton voltam ahol teljesen rendben volt minden, csak a kortizol szintem(stressz hormon) volt magas egy picit.
Viszont aztmondta PCO gyanús, megnéztem hogy szőrősődok-e(hasam,állam) de ezzel nem volt probléma.
A tesztoszteron szintem sem magas. 40-50 ng/dl, az jó érték, nekem pedig 41 ng/dl. Hangom is vékony, nem férfias..
Így is lehetek PCOS??
"a hormonjaim teljesen rendben vannak".
Ez mégis mit jelent? Melyik hormonok, mi az, hogy "rendben"?
Ugyanis az, hogy minden a normális értéktartományban van, az semmit nem jelent. Attól még lehet teljesen szar a egész.
Nekem is az összes hormonom normál tartományban van, csak éppen olyan PCOS-em van, mint a ház.
Mert a hormonok egymáshoz viszonyított aránya is fontos, na meg a ciklus során a változások.
Hiába nincs becsillagozva a 3,83-as progeszteron, ha a ciklus második felében ennyit mérnek, az nagyon nem normális.
Vagy hiába van normál tartományban az LH és az FSH is, ha az arányuknak 1:1-nek kellene lenni, neked meg mondjuk 4:1...
" Ha nincsenek, akkor nincs PCO-d, más a probléma."
Ez sem igaz. Ugyanis a PCOS nem feltétlenül jár petefészekcisztákkal.
Már hogyne lennének PCOS-ben cysták a petefészekben. De az,h cystát látnak a petefészekben nem jelenti,azt,h az illetőnek PCOS-e van.
Ezt olvasd el,nagyon egyszerűen és érthetően le van írva benne minden: www.webbeteg.hu › ..
Nem kell elolvasnom semmit, tisztában vagyok a dolgokkal. Tanultam egyrészt, másrészt igen sok szakcikket olvastam már, tekintve, hogy ebből fogom írni a szakdolgozatomat.
A PCOS diagnózisához 3 kritériumból KETTŐNEK kell teljesülni, ill. emellett ki kell zárni minden egyéb olyan betegséget, ami hasonló tüneteket okoz.
A 3 kritérium:
1. oligo-/anovuláció (ritka peteérés, ill. a peteérés hiánya)
2. policisztás petefészek UH képe
3. magas anrogénszint laboratóriumi és/vagy klinikai jelei
A PCOS igen széles spektrumú betegség.
Van olyan PCOS-es, akinek minden tünete megvan, de olyan is van, akinek rendszeres a vérzése, és olyan is, akinek nincsenek cisztái.
Már leírtam a betegség kritériumait. Ha ennyire nem hiszed el, akkor olvass szakcikkeket.
Mint mondtam, van olyan PCOS-es beteg, akinek nincs jellegzetes UH képe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!