Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Miért nem dönthetek a saját...

Miért nem dönthetek a saját testem fölött? Mért nem köttethetem el magam, ha nem akarok gyereket?

Figyelt kérdés

28 éves vagyok és nem tervezek gyereket. Tudom,most ezzel sokaknál kivágom a biztosítékot,de ez a nézetem nem fog már változni,mert nem szeretem a kicsiket és sosem lennék jó anya. De úgy tudom,csak 35 év felett és 3 gyerek után kötik el az embert,ha kéri. Igaz ez,vagy rosszak az infóim? Mért nem én dönthetem el,hogy mit szeretnék a testemmel,ha más átoperáltathatja magát ellenkező neműnek akkor ez mért olyan egetrengető dolog?

A kioktatók és az erkölcs-csőszök kíméljenek meg!

2012. dec. 14. 18:29
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:

Jah bocs, rosszat másoltam be.

Itt a jó:

(1) A nemző-, illetőleg fogamzásképességet megakadályozó művi meddővé tétel az érintett nő vagy férfi írásbeli kérelme alapján

a) tizennyolcadik életévét betöltött cselekvőképes és korlátozottan cselekvőképes,

b) a (7) bekezdésben foglalt feltételek teljesülése esetén tizennyolcadik életévét be nem töltött korlátozottan cselekvőképes, valamint

c) a 187/B. § szerinti esetben a cselekvőképtelen

személynél végezhető el.

(2) A művi meddővé tétel elvégzése iránti kérelem benyújtásakor az egészségügyi szolgáltató kijelölt orvosa a kérelmezőt szóban és írásban tájékoztatja a fogamzásgátlás - általa, illetve partnere által alkalmazható - egyéb lehetőségeiről, a beavatkozás jellegéről, lehetséges kockázatairól és következményeiről, a fogamzó-, illetve nemzőképesség helyreállításának esélyéről.

(3) A művi meddővé tétel elvégzése iránti kérelem benyújtásakor az egészségügyi szolgáltató tájékoztatja továbbá a kérelmezőt arról, hogy amennyiben a kérelmező a művi meddővé tételre irányuló beavatkozás igénybevételére vonatkozó szándékát fenntartja - a (4) bekezdésben foglaltak kivételével -, a tájékoztatást követő hat hónap elteltével az egészségügyi szolgáltatónál történő ismételt megjelenése szükséges. Ha a kérelmező e tájékoztatást követő hat hónap elteltével az egészségügyi szolgáltatónál megjelenik és nyilatkozik arról, hogy a művi meddővé tétel elvégzése iránti kérelmét fenntartja, a beavatkozás elvégzésére az ettől az időponttól számított hat hónap elteltével kerülhet sor, kivéve, ha a kérelem fenntartásáról szóló nyilatkozat megtételét követően a beavatkozás soron kívüli elvégzését szülészeti vagy más műtéti esemény lehetővé teszi.

(4) A (3) bekezdésben foglalt rendelkezéseket a huszonhatodik életévet betöltött kérelmező tekintetében úgy kell alkalmazni, hogy a kérelmezőnek a tájékoztatását követő három hónap elteltével kell ismételten megjelennie az egészségügyi szolgáltatónál, és a megjelenését követő három hónap elteltével kerülhet sor a beavatkozás elvégzésére.

(5) Amennyiben a beavatkozás korlátozottan cselekvőképes, illetőleg cselekvőképtelen személy művi meddővé tételére irányul, a (2)-(4) bekezdés szerinti tájékoztatás a korlátozottan cselekvőképes, illetőleg cselekvőképtelen személy számára a cselekvőképességet korlátozó, illetve kizáró ok jellegének figyelembevételével, az érintett személy által értelmezhető módon történik.

(6) A művi meddővé tétel iránti kérelmet közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban kell előterjeszteni.

(7) Egészségügyi indokból kerül sor a beavatkozás elvégzésére akkor, ha szakorvos véleménye alapján

a) a terhesség a nő életét, testi épségét, egészségét közvetlenül veszélyeztetné, vagy a terhességből születendő gyermek orvosilag valószínűsíthetően súlyos fogyatékosságban szenvedne, és

b) más fogamzásgátlási módszer alkalmazása nem lehetséges vagy egészségügyi okból nem javasolható.

(8)454 A (7) bekezdés szerinti egészségügyi indokból végzett beavatkozás esetén a (3)-(4) bekezdés rendelkezéseit nem kell alkalmazni.

187/A. §455 (1) Korlátozottan cselekvőképes személy kérelmező művi meddővé tétel elvégzése iránti kérelmének érvényességéhez a gyámhatóság hozzájárulása és

a) törvényes képviselője vagy

b) a korlátozottan cselekvőképes személy által cselekvőképesként a 16. § (1) bekezdésének a) pontja alapján megnevezett személy

hozzájárulása szükséges.

(2) A gyámhatóság a hozzájárulás megadása előtt vizsgálja, hogy a korlátozottan cselekvőképes személy kérelme akaratával egyező-e, így különösen azt, hogy a korlátozottan cselekvőképes személy és törvényes képviselője között fennáll-e érdekellentét, továbbá azt, hogy a korlátozottan cselekvőképes személy tisztában van-e a döntése következményeivel.

(3)456 Ha a korlátozottan cselekvőképes személy kérelme ellenére a törvényes képviselő vagy a gyámhatóság a beavatkozás elvégzéséhez nem járul hozzá, a kérelmező a Fővárosi Törvényszéknél keresetet indíthat a jognyilatkozat vagy a jognyilatkozatok pótlása iránt.

(4) A bíróság a kérelemről nemperes eljárásban, a kérelmező és a törvényes képviselő, illetve a gyámhatóság meghallgatását követően, harminc napon belül határoz. A bíróság a jognyilatkozatot abban az esetben pótolja, ha a művi meddővé tétel elvégzése a kérelmező érdekét - figyelembe véve különösen a kérelmező egészségügyi, személyi és családi körülményeit - nem sérti.

(5) A bíróság határozata ellen annak közlésétől számított tizenöt napon belül terjeszthető elő fellebbezés. A határozat ellen felülvizsgálatnak nincs helye.

(6) Ha a korlátozottan cselekvőképes személy művi meddővé tételére irányuló kérelem érvényességéhez szükséges jognyilatkozatot a bíróság pótolja, a 187. § (3) és (4) bekezdése szerinti várakozási idő a bíróság határozatának jogerőre emelkedésétől kezdődik.

(7) Amennyiben az (1) bekezdés szerinti kérelmet az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott személy nyújtja be, úgy annak érvényességéhez a korlátozottan cselekvőképes személy egyetértése szükséges.

(8) Amennyiben a korlátozottan cselekvőképes személy egészségügyi okból kéri a művi meddővé tétel elvégzését, az (1)-(6) bekezdésben foglalt rendelkezéseket nem kell alkalmazni, az (1) bekezdés a)-b) pontjában megjelölt személyeket azonban a beavatkozás elvégzéséről, és annak indokairól a beavatkozás megkezdését megelőzően tájékoztatni kell. A tájékoztatás megtörténtéig a beavatkozás nem végezhető el.

187/B. §457 (1) Cselekvőképtelen személy művi meddővé tételére irányuló beavatkozás kizárólag jogerős bírósági határozat alapján, a fogamzóképesség elérését követően végezhető el.

(2)458 A cselekvőképtelen személy művi meddővé tételének engedélyezése iránt az érintett személy törvényes képviselője - tizennyolcadik életévét be nem töltött cselekvőképtelen személy esetében a gyámhatósággal együttesen - indíthat keresetet a Fővárosi Törvényszéknél.

(3) A bíróság a kérelemről nemperes eljárásban a cselekvőképtelen személy, a törvényes képviselő, valamint a gyámhatóság meghallgatását követően, harminc napon belül határoz.

(4) A bíróság a cselekvőképtelen személy művi meddővé tételére irányuló beavatkozás elvégzését akkor engedélyezi, ha más fogamzásgátlási módszer alkalmazása nem lehetséges vagy egészségügyi okból nem javasolható, és

a) a cselekvőképtelen személy gyermek felnevelésére nem képes, és a beavatkozás elvégzése a cselekvőképtelen személy akaratával megegyezik,

b) a terhességből születendő gyermek orvosilag valószínűsíthetően súlyos fogyatékosságban szenvedne, és a beavatkozás elvégzése a cselekvőképtelen személy akaratával nem ellenkezik, vagy

c) a bekövetkező terhesség a nő életét, testi épségét, egészségét közvetlenül veszélyeztetné.

(5) A bíróság határozata ellen annak közlésétől számított tizenöt napon belül terjeszthető elő fellebbezés. A határozat ellen felülvizsgálatnak nincs helye.

2012. dec. 14. 18:55
 12/31 A kérdező kommentje:

Utolsó előtti! Te tényleg tini vagy :)...

Utolsó! Köszönöm a hasznos infókat!

Ja és amgí én nem k.rvázok senkit addig kis pisisek de érett nők se tegyék kérem!

2012. dec. 14. 19:00
 13/31 anonim ***** válasza:
74%
Ezt én sem értem, hogy miért nem dönthet az ember a saját testével kapcsolatban. Senkinek semmi köze ahhoz, hogy te akarsz-e gyereket vagy nem, és senkinek nincs joga győzködni senkit. A bemásolt szöveg szerint hónapokig (egy évig?!) cseszegetik az embert a "kijelölt orvosok" és egyéb illetők, akiknek semmi közük hozzá... Kérdező, én megértelek, hátha kicsit vigasztal ez a tudat :) Nem mindenki való szülőnek, és ha valaki úgy érzi, hogy nem tudná megállni a helyét ebben a pozícióban, akkor tényleg jobb, ha nem vállal gyereket. Ezerszer jobb, mint rossz szülőnek lenni, és tönkretenni a gyerek életét.
2012. dec. 14. 19:01
 14/31 A kérdező kommentje:
19:01-es utolsó! Köszönöm,hogy te megértettél:)!
2012. dec. 14. 19:04
 15/31 anonim ***** válasza:
58%
Ha senkinek semmi köze, akkor ne kérdezgessen senkitől, hanem oldja meg ,nézzen utána és ennyi. Ha meg kérdezget fogadja el, hogy másnak is van véleménye akár tetszik akár nem!
2012. dec. 14. 19:04
 16/31 anonim ***** válasza:
66%

19:01-es vagyok, ezt a hírt épp az előbb találtam: [link]

...nem lett volna jobb, ha nem születik meg ez a gyerek?! Ugye, hogy jobb lenne, ha nem szaporodna mindenki? :( Szélsőséges eset, de nem árt szem előtt tartani az ilyet is, mielőtt lehordjátok a kérdezőt.

2012. dec. 14. 19:17
 17/31 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos tényleg nagyon sok olyan nő szül gyereket, akik nem is akarták, csak mert felelőtlenek voltak. És valóban jobb annak a gyereknek, ha meg sem születik. És az is gyakori jelenség, hogy olyanok is akarnak gyereket, akik képtelenek mind anyagilag, mint erkölcsileg a gyereknevelésre. Szóval én azért örülök, hogy vannak meggondolt, megfontolt nők is a világon. Persze nem ez lenne a legjobb megoldás, de még mindig jobb, mint hogy olyan életkörülmények között éljen, ami nem egy gyereknek, nem egy embernek való.
2012. dec. 14. 19:22
 18/31 anonim ***** válasza:
42%
Erre akkor is van felelősségteljes megelőzési módszer.
2012. dec. 14. 19:38
 19/31 A kérdező kommentje:
Van,igen,ezért szedek fogamzásgátlót.De nem értem nektek (akinem nem inge...) miért fáj az,ha én meg akarom magam műtetni? Ha valaki elmondja,hog
2012. dec. 14. 19:41
 20/31 A kérdező kommentje:
Szóval ha valaki el tudja mondani,hogy őt személy szerint mért bánta,hogy én egy idegen nő ezt szeretném,akkor igyekszem majd megérteni!
2012. dec. 14. 19:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!