Testi fejlettség és nemi érés vizsgálata, mit takar ez?
Hamarosan az iskolával megyünk egy ilyennek elnevezett vizsgálatra, Én nagyon félek tőle, valaki el tudná mondani, mi is történik konkrétan ezen a vizsgálaton? Azt hallottam, hogy teljesen le kell vetkőzni, és megvizsgálnak alul is. Valaki, aki átesett már ilyen vizsgálaton, kérem írja le a menetét! Köszönöm!
14/L
Lehet, hogy a 30 évemmel idősnek számítok, de ilyen vizsgálatról csak itt hallottam. A mi időnkben ez nem volt. Pedig én későn érő típus vagyok/voltam, de azon kívül, hogy felhívta a védőnő a figyelmemet arra, hogy ha 16 éves koromig nem jön meg, akkor menjek el nőgyógyászhoz, semmilyen bugyiba tekintés nem volt. Majd, amikor időszerű lett el is mentem szakorvoshoz. (Semmilyen problémám nem volt, és nem is származott belőle.)
Két kislányom van. Nem tudom, hogy örülnék-e annak, ha őket így szűrnék.
A másik, kicsit off: jó, hogy mi még nem szőrtelenítettünk 14 évesen (én meg pláne), de újabban sok ilyen korú lány már szőrtelenít, nem? Akkor meg mit lát az orvos?
Akkor az orvos megkérdezi, hogy alapból nem szőrös, vagy szőrtelenít?
Az iskolaorvosnak a feladatkörében benne van az, hogy meg kell tekintenie, hogy rendesen fejlődik-e a gyerek. És bizony ebben az is benne van, hogy a nemi érettségét megnézi.
Ha nem teszi meg, akkor később kérdőre vonhatják, hogy miért nem vette észre, hogy Pistikének 15 évese még semmi szőre nem volt, és miért nem utalta Pistikét szakorvoshoz.
Kicsit kezd felidegesíteni, hogy lassan már a szerencsétlen orvosnak semmit nem szabad csinálni, 2 km-es távolságból, ruhában állapítsa meg mindenki baját, aztán ha nem sikerül neki, akkor meg megy a hiszti.
Tessék, egy kérdés, és egy doktornő írása (a kiemeléseket én tettem bele):
"Tisztelt Doktornő!
Iskolaorvosi vizsgálaton miért szükséges megmérni a lányok mellbőségét?
Nálunk ilyen "vizsgálatot" nem végeztek, de több embertől is hallottam, hogy náluk igen. Olyat is hallottam már, hogy fiatal lányoknak nézték meg, hogy szőrösödik-e a nemi szervük, illetve hogy a vizsgálatokhoz le kellett venniük a melltartót, pedig nem végeztek semmi olyan dolgot, ami ezt indokolttá tette volna. Ilyen vizsgálatokra tényleg szükség van, vagy csak statisztikát csinálnak belőle? Ha tényleg szükséges, akkor miért? Hisz a gyerekek más ütemben fejlődnek...mi derül ki abból, hogy mekkora a melle, vagy szőrös-e a nemi szerve? Egyáltalán ki szabja meg azt, hogy milyen vizsgálatokat kell elvégezni egy iskolaorvosi vizsgálaton?
Elnézést, ha nem pont idevaló a kérdés, de máshol nem tudom megérdeklődni.
Előre is köszönöm a válaszát!
Kedves Kérdező!
Az iskolaorvosnak 2 évente minden iskolás gyermeket teljesen meg kell vizsgálnia, EZT TÖRVÉNY ÍRJA ELŐ, ebbe elvileg BELETARTOZIK A NEMI ÉRETTSÉGI VIZSGÁLATA, a fiúknál A HERÉK HELYZETÉNEK TAPINTÁSA is, bár ezeket sokszor nem lehet megfelelően kivitelezni a körülmények elégtelensége miatt. Hogy mit értek ez alatt? Magam is dolgozom iskolaorvosként és látom, hogy a gyerekek leginkább egymás előtt szégyellősek. Tehát NEI TERÜLETEKET SZERINTEM CSAK EGYENKÉNTI VIZSGÁLATNÁL SZABAD ÉRINTENI, amennyiben ezt nem tudjuk megoldani, nem szabad a többiek előtt végezni ezeket a vizsgálatokat, pl. heretapintást. Az számomra természetes, hogy az orvosról azt feltételezze a szülő, hogy orvosként nyúl a gyerekhez, de persze neki akkor is joga van jelen lenni az iskolaorvosi vizsgálaton (persze oldja ezt meg a szegény szülő, ha tudja).
Hogy MIÉRT SZÜKSÉGESEK ezek a vizsgálatok? Csak a nemi fejlettség, testméretek vonatkozásában mondhatom, hogy MINDEN ÉVBEN TALÁLUNK AZ ISKOLÁBAN OLYAN ALACSONYNÖVÉSŰ, FEJLETLEN GYERMEKET, AKINÉL NÖVEKEDÉSI HORMON KEZELÉS SZÜKSÉGES, VAGY OLYAN TÚLFEJLETT 7-8 ÉVEST, AKINÉL GYÓGYSZERESEN KELL LEÁLLÍTANI A TÚL KORAI NEMI ÉRÉST (de ezek már orvosszakmai kérdések...).
Nem értem az Ön hozzáállását ehhez, tényleg azt gondolja, hogy a XXI. században valamilyen prüdériával/drapériával kellene a gyermekorvosi vizsgálathoz közelíteni???
Üdvözlettel:
Dr. Csáki Csilla"
Köszönöm az összes válaszolónak! Tehát ezek szerint ha nem egyezek bele, hozzám sem érhet? Ha erőszakoskodik az orvos? Tehát úgy értem, hogy mégis csak egy felnőtt, és rámförmed, hogy hogy van képem megtagadni a kérését pl.
A másik, hogy az osztályfőnök külön említette, hogy ha valaki nem fogad szór az orvosnak, osztályfőnökit kap. Szerintem ezt nem lehet megcsinálni. Ha még van itt valaki, kérem írja le pontosan. :/
Teljesen igazad van, ha nem egyezel bele, nem vetetheti le a bugyidat és nem is tapogathat meg, max ad ilyenkor egy ajánlást a szüleidnek, hogy vigyenek el szakorvoshoz.
Az Ofő, meg csak fenyegetőzik, nem tudom nőről van-e szó, vagy férfiról, -- de nagyon jól írta itt valaki, hogy:
"Ha az Ofő erőszakoskodna, akkor mondjátok neki, hogy vetkőzzön le feküdjön fel az asztalra lábakat lazán szét és vizsgálja meg az orvos ott elöttetek. Majd utána próbáljon rábeszélni titeket."
és természetesen szóljatok a szüleiteknek.
11. vagyok.
Erőszakoskodni miért erőszakoskodna egy orvos. Uram Isten!
Szerintem ilyen feleslegesen jut eszedbe.
A másik oldal, ha meg szőrtelenít valaki, akkor teljesen felesleges bárhová nézni. Én visszagondolva a 14 éves önmagamra (és osztálytársaimra) biztos nagyon kényelmetlenül éreztem volna magam. A bugyiravetkőzéssel általában nem volt különösebb gond (aki szégyenlősebb volt, annak igen), de én is tartottam volna ettől a vizsgálattól.
De lehet, hogy nem is lesz annyira vészes és feleslegesen aggódsz. :) Gondolom nem lesz ott egy nőgyógyászati vizsgálószék.
Azt azért szomorúnak találom, hogy 14 éves lányok szülei ennyire nem törődnek azzal, ami a lányukkal történik.
Vagy a lányok nem is mesélik el ezt otthon?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!