Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » HPV vizsgálata? P3-mas lett...

HPV vizsgálata? P3-mas lett az eredmény nőgyógyásznál.

Figyelt kérdés
2 hete voltam nőgygógyásznál,csak ilyen évi kivizsgáláson. Vettek mintát,két hét múlva vissza kellett mennem az eredményért. Behívott a doktor,és azt mondta, P+-mas vagyok,azaz az nagy baj.Lehet,hogy HPV vírusom van.Egy hét múlva kell visszamennem,és azt mondta a doki,hogy akkor egy kefét dugnak fel,és úgy vesznek mintát. Ez mennyire rossz? Mennyire kell aggódnom? Valaki segítsen kérlek.Nagyon meg vagyok ijedve.
2012. jún. 22. 11:23
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

A P3-as eredmény még nem olyan nagy baj, ez utalhat gyulladásra is, nem kell mindjárt rákra gondolni. A baj a P4-nél kezdődik. Most majd megnézik az új kenetből, hogy milyen típusú HPV-d van.( ez egyébként a nők kb 80%-nak van) Ebből is vannak magasabb és alacsonyabb kockázatúak. Ha magas kockázatú, akkor gyakrabban kell majd ellenőrzésre járnod.

Nyugodj meg. Nem lesz semmi baj.

2012. jún. 22. 11:36
 2/7 anonim válasza:
79%
En is voltam hpv vizsgalaton a baratom miatt mert mikor osszejottunk kiderult hogy hpv virusa van. En annyit tudok a dologrol hogy a hpv a mehnyakrak okozoja. Ha bevagy oltva (3szuri de ez csak megelozesre jo) akkor nincs olyan nagy gond mert vedetseget nyujt annyi elofordulhat hogy apro szemulcsok jelennek meg az intim reszeknel de ezeket siman le lehet szedni gyogyszerrel is. Viszont ha nem vagy beoltva akkor van a nagyobb gond mert a virus eloidezhet mehnzakrakot. Nekem azt mondtakbhpgy ilyen esetben kell surubben jarni felulvizsgalatra hogy baj eseten idoben kezelhessek.
2012. jún. 22. 11:38
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

szerintem ne aggódj.. a vizsgálat lehet picit kellemetlen lesz,viszont fájdalommal nem jár.. hidd el, jobb mintavétellel tisztázni, hogy valóban komoly-e a baj... a P3 tényleg nem a legjobb eredmény, de még közel sem jelenti azt, hogy ténylegesen baj van... aggódnod akkor érdemes, ha a citológiai vizsgálatot biopszia is követi.. de még ez sem jelenti azt, hogy mindennek vége.. sokszor egyszerű műtéttel leválasztják a fertőzött területet, ezzel megszüntetve a fertőzést... műtét után már ritkán újul ki a fertőzés..( sokszor a fertőzés se okoz különösebb problémát, viszont szemölcsöknek és daganat sejteknek is okozója lehet....)

szerintem nyugodj meg, a vizsgálat nem fáj, nem jelenti azt, hogy komoly lenne a baj, és még a daganatokat is lehet kezelni, ha időben elkapják őket

2012. jún. 22. 11:41
 4/7 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat,nagyon hasznosak voltak! Még azt szeretném megkérdezni,hogy akkor biztos hogy HPV-m van,vagy még csak most fog kiderülni? Ez a vizsgálat azt mutatja meg hogy van-e vagy hogy van,és milyen?Köszönöm a válazsokat előre is:)
2012. jún. 22. 12:33
 5/7 anonim ***** válasza:

A P3 azt jelenti, hogy az előző vizsgálat nem értékelhető egyértelműen, ezért meg kell ismételni. Ez még nem jelenti azt, hogy baj van.

A HPV (Human papillomavirus) bizonyos típusai egyébként valóban okozhatnak méhnyakrákot, de azt is tudni kell, hogy egyrészt valamilyen HPV-vel az emberek döntő többsége fertőződik élete során, általában tünetmentesen vagy kis szemölcsök megjelenésével, melyek könnyen gyógyíthatók; másrészt a "nagy kockázatú" típusok esetén sem biztos, hogy abból baj lesz.

A kenetből egyébként a hüvely-méhnyak átmenet hámsejtjeinek alaki tulajdonságait vizsgálják, ezek ugyanis megváltoznak gyulladás vagy rák esetén (a kettő egymástól nem mindig megkülömböztethető ezzel a vizsgálattal).

2012. jún. 22. 12:48
 6/7 anonim ***** válasza:

A vizsgálat azt is ki fogja mutatni, hogy milyen HPV-d van. Ezután dönthet az orvos arról, hogy kér-e további vizsgálatokat (magas kockázat esetén) vagy esetleg megelégszik a gyakoribb szűréssel(alacsony kockázat esetén).

Nagyon könnyen előfordulhat, hogy van egy egyszerű gyulladásod, amire egy antibiotikumot fog adni.(ez nagyon gyakran elő szokott fordulni, mivel a gyulladás is magasabb "P" értéket ad.

Csak a megnyugtatásod érdekében nézd meg az alábbi linket. Itt pontosan le van írva, hogy a "P" értékek mit jelentenek:

[link]

2012. jún. 22. 12:54
 7/7 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a linket,ez eszméletlen sokat segített! Köszönöm! Nehéz lesz várni a következő vizsgálatig,szinte 1 hónap míg meg tudom mi lesz.:/
2012. jún. 22. 13:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!