Betét vagy tampon? Bővebben lent!
Miért jó a tampon, és miért jó a betét? én betétet használok, de nem igazán kedvelem, mert elég rossz érzés, amikor érzem, hogy folyik ki. A tampontól viszont "félek", mert sok barátnőm mondja, hogy könnyen felsérthet belül, és amúgyis egészségtelen, stb.. Véleményem szerint mindkettőnek van "egészségtele része", de mindkettőben van "jó dolog is".
Szerintetek melyik a jobb?
Ebben a kérdésben sosem lesz megegyezés. Van, aki világéletében tampont használt, és semmi baja nincs, van, aki betétet, mert nem jött be neki a tampon, vagy nem tartja azt higiénikusnak.
Az biztos, hogy amíg "kezdő" vagy, azaz a menzeszed elején jársz, akkor jobb a betét, egészen addig, amíg nem tapasztalod ki, hogy melyik napon milyen erős a vérzésed. Ha szűz vagy, akkor inkább a mini vagy normál, de van olyan ismerősöm is, aki szűz, és plust használ.
A tampon felhelyezésekor valóban figyelni kell a megfelelő kézmosásra, viszont ha figyelembe veszed, hogy elég 4-6 óránként cserélni (a vérzés erősségétől, és a tampon szívóképességén múlik), ha rendesen felhelyezed, akkor nem fog szivárogni, nem lesznek büdös, zavaró szagok, és nem lesz az a fura érzésed, mint betétnél, hogy mintha egy vértócsában ülnél... szabadon mozoghatsz, táncolhatsz, sportolhatsz, úszhatsz.
A betét erőssége, hogy nem kell kezet mosni közvetlenül a csere előtt. Én ennyi jót tudok elmondani a betétről, holott igaz, hogy itthonra én is ezt használok.
Nyáron praktikusabb a tampon, nem mozdul el, nem irritál, és a szűk ruháknál sem túl előnyös. Éjszakára semmiképp ne használj tampont, hogy az a pici vér, amit a tampon nem tud felszívni éjszaka kiürülhessen, illetve otthonra, ha nem kell menned sehová akkor is inkább betétet.
Ha jó minőségű tampont választasz, akkor nem fogja sem felsérteni a hüvelyfalad, sem pedig elszakadni a zsinór.
Ne a legolcsóbb típusút válaszd, inkább legyen 200 forinttal drágább, és legyen sterilizálva maga a tampon. Ha ezeket szem előtt tartod, akkor semmi bajod nem lehet! :)
Én jobban szeretem a betétet. Egyszerűbb cserélni, WC-zéskor szembetűnő az "állapota", így valóban akkor lehet cserélni, ha indokolt, nem pedig 5-6óra elteltével..
A tampont kb 6óránként le kell cserélni, attól függetlenül, h meg telt e vagy nem. Ha nem telt meg rendesen, akkor elég fájdalmas tud lenni a kivétel, na az tényleg felsért belülről. Jah, és (magamon tapasztaltam) a folyamatos tampon használat gyengíti a hüvely izmait..
Ezért váltottam tamponról betétre. Ha elég időt szentelsz magadra, és kitapasztalod a betétezés csínját-bínját, akkor nem szabadna kellemetlenségeket okoznia. Bár az tény, h tamponnal lényegesen egyszerűbb a dolog, de hosszú távon sztem a betét az "egészségesebb".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!