Belevágjunk a Sotrettel történő kezelésbe?
16 éves lányomnak Sotretet javasol a bőrgyógyász. Laborleletek alapján nincs akadálya, hasi UH vizsgálat van még hátra. Azt mondta a doktornő, hogy 8 hónapig kéne szednie. Utána olvastam, hát elég durva dolgokra képes, nem szeretném, ha a gyerekemnek bármi baja lenne. Akik használták, azok tapasztalataira lennék kíváncsi.
Ennyire durva mellékhatásokkal kell számolni?
Tényleg ennyire érzékeny a bőr?
Mennyire és mennyi ideig rosszabbodik a bőr állapota az elején?
Van értelme nyár közeledtével elkezdeni?
Ha letelik a 8 hónap és kiürül a szervezetből nem kezdődik minden elölről?
Köszi a válaszokat.
Nem tudom, mennyire súlyos a lányod aknéja, de hacsak nem nagy és összefüggő gennyes pattanások találhatók rajta testszerte, akár a hajlatokban is, akkor egészen biztosan nem kezdeném el a kezelést nyáron. A fényérzékenyítő hatása szinte minden betegnél előjön, ami azzal jár, hogy az egész nyarat hosszú ujjú felsőben, kalapban, hosszú nadrágban., zárt cipőben, 50-es fényvédő faktoros krémmel kellene töltenie, ellenkező esetben nagyon fájdalmasan megégne. A bőrét is nagyon kiszárítja, a kezelt betegek szája gyakran véres cafatokban hámlik, .. igaz, ezekre a tünetekre megoldás a jó minőségű, direkt akne terápia mellé kifejlesztett hidratáló krém (LRP Effaclar Hidratáló, Bioderma Sebium H, a szájra pedif LRP Ceralip). A súlyosabb mellékhatásokkal kapcsolatban az internet barokkosan túloz és jócskán felnagyítja a terápia veszélyeit, illetve egyes részeit eltorzítja, de a készítmény májkárosító hatása tényleg jelentős, illetve van néhány ritkán (10.000 betegből legfeljebb 1-nél) jelentkező, de nagyon veszélyes mellékhatása (koponyaűri nyomásfokozódás, epilepsziás görcsök, öngyilkosság), ami ugyan csak kb. a kezelt betegek egy ezrelékénél jelentkezik, de nyilván senki nem szeretné, hogy ő vagy a gyermeke legyen ez az egy ezrelék. Én egészen biztosan csak akkor engedném a saját gyerekemnek felíratni, ha már minden más megoldás csődöt mondott (kozmetikus, helyi kezelések, fogamzásgátló tabletta, stb.) és szerintem még ekkor is várnék vele a "gyerek" minimum 20 éves koráig. Ha a gyerekem befelé forduló, szorongásra, depresszióra hajlamos, még ekkor is ellenezném, hogy szedje.
Hogy személyesebb tapasztalatot is írjak: a volt csoporttársam és barátnőm szedte kétszer is, 21 ill. 23 éves korában. Előtte minden mást kipróbált (patikai krémek, Clinique, Hauschka, szárító keverékek, kozmetikus, stb.), de sikertelenül. Az ő bőrével csodát tett, de az első kezelést később meg kellett ismételnie. A szája mindkét esetben véresen lehámlott, apró kis cafatokban, de ezen kívül nála más panasz nem jelentkezett. Ezt követően az eredmény tartós maradt és bababőre lett. - Egy gyógyszerész
én 21 vagyok, és majd 3 hónapja kezdtem a kezelést, de az első hónap nekem rászoktatás volt, hogy mérsékelje a lehetséges mellékhatásokat. De bevállt, mert jelenleg szájkiszáradás is alig van. A bőröm egy picit száraz, de az se nagyon. Csak annyi, hogy heti kétszer helyett bőven elég egyszer hajatmosnom, de egyáltalán nem zsíros akkor se a hajam.
Viszont azt meg kell jegyezni, hogyha bármi durva mellékhatást észlel az ember, azonnal abba kell hagyni a szedést, és orvoshoz fordulni, Ez le is van írva a betegtájékoztatóban. Ha azonnal abbahagyják ilyen tünetnél, akkor nagyobb problémát nem tud okozni, szóval csak ez a veszélye, hogy oda kell figyelni, és betartani a betegtájékoztatóban leírtakat.
Amúgy azért azt megjegyezném, hogy én estére egy krémmel meg reggel egy másikkal kenem a szám, amit az orvos írt fel, hogy ne száradjon, és tényleg rendben tartja. Plusz szintén orvos által felírt fürdető meg zsírozó krémet használok a testemre. De így tényleg nem vészes.
húgomnak most kezdik a kezelést, és az orvos figyelmeztette, hogy használjon naptejet, meg műkönnyet (mivel kontaktlencsés), de ettől függetlenül semmi gáz
most is ugyanúgy el lehet kezdeni mint bármi máskor, hiszen egy súlyosabb esetben egy-másfél vagy 2 év kezelés minimum, akkor is nagyobb adaggal, és abba mindenképpen van nyár ugye, de túl lehet élni, csak jó naptej kell
Szia!
én 17 évesen szedtem és fél évig.
Nálam ugy különösebben nem voltak mellékhatások, persze vigyázni kellett amikor megbetegedtem hogy olyan gyógyszert írjanak fel ami nem ütközik a sotret hatóanyagaival.
Cserepes lett a szám és az csak akkor múlt el amikor már abbahagytam a gyógyszert. Fényérzékeny a gyógyszer szóval én télen kezdtem el szedni és jobb is ha akkor szeded, mert minél jobban jött a nyár nálam kiütéses lett a kezem.
remélem segítettem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!