Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Menstruálok? Vagy mi ez?

Menstruálok? Vagy mi ez?

Figyelt kérdés
2 naoja barna folyás jön belőlem, mi ez? menstruáció?mikor jön rendes vér, ha ez a mensi "kezdete", bizti megjött, már raktam be betétet, hogy ne leygek olyan, egyébként, ha mingyá elkezdek rendesen mestruálni, akkor egy nap hogy fog "jönni belőlem" a ér?egy nap úgy egy óráig? vagy et nem lrtem, vagy pl este egy fél óráig, aztán abbamard és mndjuk délután i, vagy hogyan?? egyáltalán ez mensi/előjel vagy/valami egész más???????
2011. nov. 29. 19:57
1 2 3
 11/22 anonim válasza:

Azért az írásodra igazán odafigyelhetnél, mert nagyon zavaró ezt olvasni.

Amúgy, hogy a kérdésre is válaszoljak, MINDENKÉPPEN ülj le anyukáddal beszélgetni és kérd meg, hogy világosítson fel téged a menstruációról, tüneteiről, stb.!

2011. nov. 29. 21:13
 12/22 anonim ***** válasza:
Az, hogy hónap vége van nem jelent semmit. Valaki hónap elején, valaki hónap közepén, valaki pedig hónap végén menstruál. Ez mindenkinél változó. Tényleg beszélj édesanyáddal ezekről a dolgokról! Tájékozottabb leszel te is ebben a témában.
2011. nov. 29. 21:15
 13/22 A kérdező kommentje:
jó de ez most mensi vagy sem?
2011. nov. 29. 21:28
 14/22 anonim ***** válasza:

Talán holnap kiderül. Valószínűleg az.

Megpróbálom elmagyarázni. A nőkben már születésükkor benne vannak a petesejtkezdemények. Aztán a kamaszkor kezdetén elkezd a szervezet hormont termelni. Ettől beindulnak különféle folyamatos, mint pl. a mell növekedése, szőrösödés, vagy a fehér folyás. Aztán a petesejt kifejlesztéséhez szükséges hormon is elkezd termelődni. A petesejt megérik, kiszabadul a hasad tájékán két oldalt található petefészekből, és elindul az útjára a petevezetéken. Ott halad néhány napig, majd eléér a méhbe. Ez időközben megvastagodott, ugyanis, ha ekkor egy hímivarsejt jut oda hozzá(+- néhány nap lehet, mert mindkét sejt "elél" egy darabig ott) akkor megtermékenyül, és elkezd belőlük fejlődni a kisbaba. Ha viszont nem jut hozzá hímivarsejt néhány nap után, akkor a petesejt felszívódik, és a méhnek a nyálkahártyájának felső része leválik. Ekkor kezdődik a menstruáció, amikor ez távozik a testből. Ez pedig a hüvelyen keresztül történik meg. Mivel ez egy folyamat folyamatosan(elvileg), mármint úggy folyamatosan, hogy nem az van, hogy reggel jön belőled a vér meg este, hanem amikor megvan akkor mindig. Ami most belőled kijött valószínűleg azért barna színű, mert csak nagyon lassan jöttt, le és megalvadt. Ez, amíg a nyálkahártya meg ilyesmik eltávoznak, kb. 3-8 napig tart, egyénennként változó.Ahogy az is, hogy milyen erősségű a vérzés. Kb. havonta érik meg egy petesejt (legszabályosabban 28 nap), ezért hívják havi vérzésnek is. De az is egyénenként függ, hogy mikor és hány napra jön meg (azaz, hogy hány nap telik el az előző és a mostani menstruáció első napja között. Úgy mondják, hogy ennyi napos a ciklusod. Ez viszont az elején (kb. 2 évig nem rendszeres, ne ijedj meg ha mondjuk az elején csak kb. kéthavonta jön meg.

Azt ugye senki sem akarja, hogy véres ruhákban járjon, ezért kell betétet vagy tampont használni. Én nem kezdeném el feszegetni melyik jobb, számtalan fúrum szól már erről, csak leírom a tényeket. A betétet a bugyidba ragasztod. Van tisztasági és egészségügyi. Az egészségügyi való az igazi menszeszre, a tisztasági inkább a fehér folyáshoz(bár szerintem fölösleges ahhoz), illetve ahhoz jó, hogy használd, ha tudod, hogy mostanában meg fog jönni, ne ázzon át a bugyid, gatyád mindened. Az vékonyabb és kisebb mint az egészségügyi. E.ü-i-ből van szárnyas és nem szárnyas, a szárnyas szerintem jobb, az nem csúszik el, abban különbözik a másiktól, hogy kétoldalt van rajta két fül, amit a bugyi aljára kell hajtani. Ezen kívül a különböző vastagságok szerint csoportosítják, általában cseppekkel jelölik, minél több cseppes, annál vastagabb, annál több vér "fér bele". De nem ajánlatos csak azért szupervastagot venni, hogy ne kelljen egész nap cserélni, mert ahogy a vér belemegy és találkozik a levegővel kellemetlen szaga lesz, és nem egészséges a véredben ülni egész nap. Szóval kb. 3-4 óránként cserélni kell a betétet. NE a WC-be dobd, csak a kukába szabad, általában van a WC fülkékben. Amikor betétet cserélsz, akkor a régit csavard fel(nyilván a véres részével belülre), majd tedd bele az új betét nejlonjába, csavard rá év úgy dobd ki.

A tampont pedig a hüvelyedbe kell beledugni, de ezt elég nehéz így elmagyarázni, keress rá interneten, sok szépen szemléltető ábrát találhatsz. Azt MINDENKÉPP cserélni kell 3 óránként. És nem ajánlják "kezdő" menstruálóknak. Plusz okozhat TSS-t, ami nem túl jó. Erre is keress rá. Én a betétet ajánlanám.

Ha van még kérdésed nyugodtan írd le, akár priviben is ha akarod. és remélem tudtam segíteni ezzel a kis gyorstalpalóval:)

Jaés még annyit: MINDIG legyen nálad betét, még akkor is ha épp nincs meg. Bármikor megjöhet, főleg az elején, amikor nagyon ingázik. Ha mégs véres lenne valamilyen ruhád, HIDEG vízbe áztasd be minél hamarabb, és szappannal, vagy mosószerrel mosd ki.

2011. nov. 29. 22:05
 15/22 anonim ***** válasza:
az elején folyamatos=folyamatok
2011. nov. 29. 22:06
 16/22 A kérdező kommentje:
de szépen leírtd köszönöm szépen na ésakkor ez most az első menstruációm kezdete?ha igen és tényleg haarosan menstruálni fogok vagy ez már az akkor kb menni idő múlva jön rendes vér?
2011. nov. 29. 23:03
 17/22 anonim ***** válasza:
Csak látod, hogy mi folyik a puncidból. Barna folyás, vagy rendes vér.
2011. nov. 30. 06:58
 18/22 anonim ***** válasza:
Majd észreveszed, hogy mikor jön meg a menstruációd. Ne aggódj! Csak feltűnik, hogy vérzik a nemi szerved. Azt, hogy neked mikor fog megjönni, mi sem tudhatjuk.
2011. nov. 30. 12:37
 19/22 anonim ***** válasza:
teljesen más..nekem most jött meg kb egy hónapja 6 napig tartott..nem tudtam elképzelni h leírják h egy hétig folyamatosan jön a vér..de mostmár értem hogy,hogy értették..:) na mivolt? megjött neked is?
2011. nov. 30. 13:15
 20/22 anonim ***** válasza:
Nem mindenkinek 6 napig tart. Valakinek csak 5 (pl. nekem), de olyan ismerősöm is van, akinek egy hétig tart a menstruációja. Ez változó mindenkinél.
2011. nov. 30. 14:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!