Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Fontos a rendszeres önvizsgála...

Fontos a rendszeres önvizsgálat! Nem feledkeztek meg róla ugye?

Figyelt kérdés
25 éves vagyok és kb. másfél hónapja találtam egy csomót a mellemben. Felkerestem egy emlőcentrumot, ahol csináltak egy UH-ot. A vizsgálat során jóindulatú daganatot diagnosztizáltak. Biopsziát kellett venni. Szerencsére az eredmény C1-es vagyis negatív lett!
2011. jún. 10. 12:06
 1/7 anonim ***** válasza:

Örülök hogy jóindulatú daganatot találtak nálad,nempedig rosszat.

De hogy őszinte legyek nagyon ritkán évi max 4* vizsgálom(úgyahogy,nem tudom hogy kell normálisan) meg magamnak a mellem.

24/L

2011. jún. 10. 12:12
 2/7 anonim ***** válasza:

Én is csatlakozom Elsőhöz, és örülök, hogy minden rendben!

Én nem végzek rendszeres önvizsgálatot, inkább hagyom évente 1x a dokira, mert én sem tudom, hogy kell, és az összes tejmirigyet daganatnak szoktam diagnosztizálni.

2011. jún. 10. 12:15
 3/7 anonim ***** válasza:

Mesélnél kicsit róla? Hol van ilyen emlőcentrum és fáj a biopszia? Mikor tudtad meg az eredményt?

Én is örülök, hogy minden rendben van!

2011. jún. 10. 12:17
 4/7 A kérdező kommentje:
Érdemes felkeresni egy szimpatikus védőnőt és megkérni, hogy mutassa meg, hogy hogyan kell és mire érdemes figyelni! Én fürdésnél vettem észre a csomót. Szerintem minden vizsgálat számít, így ha nem is többször, 2-3 havonta mindenképpen tapintsd át magad! Köszi, hogy válaszoltál!
2011. jún. 10. 12:18
 5/7 A kérdező kommentje:
Én Tatán voltam, de van Tatabányán is (Az országban biztosan több helyen). Tatabányán több hónapot is várnom kellett volna, ezért inkább magánbetegként Tatára mentem, ahol az UH-ért 4 000Ft-ot kellett fizetnem, mert az OEP nem támogatja eléggé az intézményt. A biopsziáért már nem kellett fizetnem. A legrosszabb a várakozás volt. A vizsgálóban már gyorsan történtek a dolgok. Le kellett vetkőznöm felülről, majd le kellett feküdnöm a vizsgálóágyra. A doki lefújta a mellem fertőtlenítőspray-vel. Aztán hozta a mintavételhez szükséges eszközt. Vékony, hosszú tű volt a végén. Kitapintotta, hogy hová kell szúrnia, közölte, hogy egy kis szúrást fogok érezni. Tényleg kellemetlen volt egy kicsit, de nem volt vészes. Eleinte csukva volt a szemem, mert nem tudtam, hogy mire számítsak. Fura hangot hallottam, olyan volt, mintha biciklit pumpálna valaki. Akkor láttam, hogy az orvos akkor szívta ki a sejteket (magát a sejteket nem láttam, csak azt, hogy "pumpál"). Gyors végigfutott az agyamon, hogy az egyik mellem kisebb, mint a másik és most egyenlíti ki. Elmosolyogtam magamban... és akkor közölte a doki, hogy készen is vagyok. Leragasztották a szúrás helyét, mert kicsit vérzett. Másnap telefonálhattam az eredményért.
2011. jún. 10. 12:33
 6/7 anonim ***** válasza:
1vagyok.Bocsi,de megkérdezhetem hogy hogy vizsgálod meg magadnak a melled?
2011. jún. 10. 12:36
 7/7 A kérdező kommentje:
Az önvizsgálatot célszerű közvetlenül a menses után végezni, mert akkor kevésbé érzékeny a mell. A tükör előtt állva meg kell nézni a két mell különbségét (Felemelt és leengedett karokkal egyaránt). (Mindenkinek van méretbeli különbsége a két melle között. Ez nem baj.) Meg kell figyelni, hogy van e rajtuk behúzódás, kidudorodás, váladékozik-e a bimbó, illetve más szokatlan elváltozás. A mutató-, középső- és a gyűrűsujjammal körkörös mozdulatokat teszek. Nem elég csak a melleket átvizsgálni, a hónalj, mell alatti és feletti területekre is ki kell térni. Állva és fekve is végigkéne csinálni ezt a pár perces vizsgálatot, de bevallom én eddig csak állva tettem. (Az mondjuk érdekes, hogy a csomót fekve jobban éreztem - lehet, hogy így hamarabb is észrevettem volna -, ezért mostantól erre is szánok időt.) Én is sokáig azt hittem, hogy a normális tejmirigyektől nem fogom tudni megkülönböztetni a rendellenes csomót, de ezt most már tudom, hogy nem így van. Azért fontos, hogy rendszeres legyen az önvizsgálat és nagyjából a menses azonos idejében végezzük, mert így megismerjük a mellünk és fel fogjuk tudni ismerni az elváltozást.
2011. jún. 10. 14:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!