Tapasztalatokat várnék, hogy megy ez ilyenkor? (fogamzásgátló+antibiotikum)
Fogamzásgátlót szedek és tegnaptól antibiotikumot is. Tudom, hogy csökkenti a hatását, de ez hogy működik?
Csak addig kell kiegészítő védekezés míg szedem az antibiotikumot vagy utána mát egészen a szünetig?
A vérzésbe is bezavarhat?
Nőgyógyászomat nem tudom elérni.
Előre is köszönöm aki válaszol.
de barmok vagytok már....minden gyógyszernek VAN betegtájékoztatója, ahol LE VAN ÍRVA a gyógyszer összetétele.
a fogamzásgátlóknál pedig LE VAN ÍRVA h mely anyag van rá kihatással. ez ilyen egyszerű. egyszerűen csak megkell fogni azt a 2 betegtájékoztatót és ELOLVASNI!!!!!!!!
oxa vagy ki meg onnan tudta valszeg h fogta magát, beírta a google-be és ott elolvasta mind a 2 betegtájékoztatót, ennyi az egész
Nah, valaki megint nagyon okos...
Augmentin: "Beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével, ha fogamzásgátló tablettát szed. Mint egyes más antibiotikumok esetében, szükséges lehet kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazására is."
Gestomix: "Mindig közölje orvosával, aki a Gestomix tablettát felírja Önnek, hogy milyen gyógyszereket vagy gyógyhatású készítményeket szed. Szintén közölje más orvossal vagy fogorvossal, aki egyéb gyógyszert ír fel Önnek (vagy a gyógyszert kiadó gyógyszerésszel), hogy Ön Gestomix tablettát szed. Tájékoztathatják Önt arról, hogy kiegészítő fogamzásgátlásra van-e szüksége (pl. óvszer), és, ha igen, akkor mennyi ideig.
- Néhány gyógyszer csökkentheti a Gestomix terhesség megelőző hatását, vagy áttöréses vérzést okozhat.
Ide tartoznak az epilepszia kezelésére (pl. hidantoid, topimarát, felbamat, lamotrigin, primidon, fenitoin, barbiturátok, karbamazepin, oxkarbazepin) és a tuberkulózis kezelésére (pl. rifampicin) használt gyógyszerek, immunmoduláló hatású gyógyszerek (ciklosporin), vagy a HIV vírus fertőzés kezelésére (pl. ritonavir) vagy egyéb fertőzéses betegségekre (grizeofulvin, ampicillin, tetraciklin) használt gyógyszerek és a közönséges orbáncfű nevű gyógynövény.
- Amennyiben orbáncfű tartalmú gyógynövényt kíván alkalmazni a Gestomix szedése alatt, először beszélje meg orvosával.
- A Gestomix csökkentheti más gyógyszerek hatását, pl. ciklosporin tartalmú gyógyszerek, vagy az epilepszia ellenes lamotrigin (ez a rohamok megnövekedett gyakoriságához vezethet).
Bármely gyógyszer szedése előtt kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!"
Nem vagyok szakember, de ebből marhára nem lehet rájönni, hogy mi a helyzet. Csak ennyi van leírva a betegtájékoztatóba és odáig én is eljutottam, hogy elolvassam.
Azért írtam, hogy a dokimat nem tudom elérni, mert már azzal is próbálkoztam.
A kérdést pedig azért tettem föl, mert gondoltam hamarabb választ kapok, mintha másfél napot ülnék a gugli előtt, hogy a sok hülyeségből valami értelmeset összeollózzak.
Csak mert mindenhova ilyen értelem bajnokok írogatnak, mint amilyenek már az én kérdésemet is megtisztelték válaszaikkal.
Azzal pedig nem jutok előrébb, hogy mindenki fröcsögő nyállal fúj egymásra....
Hogy egy kicsit olyat is írjak, ami nincs Google-n, és megnyugodjon a lelki világotok!
A Gestomix egyik alkotóeleme a Gestodene, ami más kémiai elemekkel/vegyületekkel 1 - 2,2 %-nyit fogja gyengíteni a más egyéb kémai dolgokat!
Szintén a Gestomix másik alkotóeleme az Estrogen, ami mint tudjuk (már aki) egy szteroid! Ez a alkotóelem, az ösztrotén receptorral reakcióba lépve fokozza (pozitívan) az egyes gének működését!
Itt persze nem mindegy, hogy az adott személy mennyi idős, milyen betegségei vannak, mert egyes szélsőséges esetekben nem kívánt dolgokat válthat ki!
Tehát, a Gestodene az az alkotóeleme ennek a fogamzásgátlónak, mely a peteérést megakadályozza! Ám ugye ezzel, hogy kémaiai úton avatkozik be az emberi szervezetbe, így ösztrögénhiány lép fel! Ezt ellensúlyozza az Estrogen alkotóelemmel a gyóügyszer oly mértékben, hogy terhességet megakadályozza (személyfüggően XY %-ban), de nem okoz ösztrogénhiányt!
Mert ugye az ösztrogénhiány alvászavart, pszichés zavarokat okozhat, esetleg hőhullámzást, fejfájást, de kihathat oly mértékben is, hogy vesegyulladás keletkezik! (Jééé, a vesebetegséget csak oktatják, ám furcsa módon a Google nem ír róla! :)) )
Az Augmentin Duoban jelen van az enzim-inhibitor!
Egy kis infó róla (másolom, mert megtehetem):
"Inhibitornak nevezzük azt az anyagot, amely egy enzim mőködését akadályozza, tehát a
reakciósebességet csökkenti. Az inhibitorok hatásmechanizmusa eltérı lehet. Egyes vegyületek,
inhibitorok határozott affinitással rendelkeznek bizonyos enzimek aktív centrumához, de ezek a
vegyületek nem szubsztrátjai az enzimnek, azaz a kapcsolódás nem eredményez kémiai változást a
molekulában. Az ilyen molekulák szerkezetileg nagyon hasonlítanak a szubsztráthoz és így a
kérdéses enzim aktív centrumához reverzibilisen kapcsolódhatnak, enzim-inhibitor komplexet
hozva létre."
A másik alkotóeleme az amoxicillin mely ugye egy széles spektrumú félszintetikus amonipenicillin származék! Ez az alkotóelem ugye akár baktericid, akár bakteriosztatikus hatást fejthet ki! Vagyis a baktériumszaporulatot állítja le a maga az amoxicillin!
Ennek ismert mellékhatásai: viszketés, csalánkiütés, érzékeny egyéneknél szájnyálkahártya gyulladás!
Tehát ezeket összevetve, ha mondjuk a Gestomix a kérdező szervezetében kezdetleges mellékhatást vált ki, mondjuk veseelégtelenséget, azt az amoxicillin (az Augmentin Duo-ból), a baktériumölő hatása miatt eléggé elnyomhatja a mellékhatás(oka)t! Tehát, nem fogja nagyon érezni a mellékhatásokat, ám azok már akár jelenlehetnek!
Abba viszont már ne is menjünk bele, hogy mi van akkor, ha tegyük fel, a kérdező bélflórája kedvezőtlenül reagál a két gyógyszerre...
Tehát, mit is írtam kedves vitatkozók, a kérdezőnek régebben? :)
"Ebben az esetben, amíg az antibiotikumot is szeded, használjatok óvszert is!"
Csak mondjuk, ha leírtam volna ezt amit eddig finomítgattam neki/nektek, latinul, akkor szerintem mindenki csak nézett volna!
Persze, ha annyira akarjátok belemehetünk vegyész szemszögből a sejtosztódáson át a sejtmolekulai hatásokba, majd mindezt egészen az anatómiai dolgokig! De szerintem ennek semmi értelme!
Elismerem, hogy néha nem jól fogalmazok! Nem is tudhatok mindent 200%-osan!
De azért, mert valaki hirtelen sebtében nem SOTE tanfolyamát tolja ide válasznak, attól még nem Google kocka, és nem kell kétségbe vonni, meg ráförmedni!
Csak egy példa! A háziorvos, aki mondjuk a SOTE ÁOK-n tanul, ha álmából felébresztik akkor is kívülről kell tudnia a tüszős mandulagyulladást! Ám a legtöbb háziorvos simán közli, hogy torokgyulladás!
Most, akkor majd a háziorvosoknak is nekiestek, mondván nem Google-znak? :)
De ebből látszik, hogy mennyi ember jár ide, akik fejből tudnak mindent és még a Google-val is alátámasztják! :)
Látom az e-mailküldésnél bejött az "Isten malmai lassan őrölnek!" elv...
Imádom mikor valaki koppan! :)
Nem koppantam, csak nem volt időm írni. Aztán meg elfeledkeztem róla:)
"Az Augmentin Duoban jelen van az enzim-inhibitor! "
Azt kifelejtetted, hogy milyen enzimnek az inhibitora:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!