Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Csomót találtak a jobb mellemb...

Csomót találtak a jobb mellemben. Mennyire lehet nagy baj?

Figyelt kérdés
Pár napja mammográfiás kontrollon gyanús csomót tapintottak(kb.1,5-2 cm képlet) és láttak ultrahangon, amiből vettek biopsziát és jövő héten lesz emlő MRI. Tavaly még semmi nem látszott az emlő ultrahangon. Szerintetek egy év alatt mennyire durva dolog lehet ott? Eléggé félek. :(

okt. 20. 08:04
1 2 3
 1/29 A kérdező kommentje:
Annyi még,hogy 42 vagyok, rendszeresen kontrollra járok évente, anyai nagymamámnak is volt, viszont a hónaljban nem láttak, tapintottak ki semmit. Akiknek van tapasztalata ebben, jó esélyeim lehetnek vajon?
okt. 20. 08:26
 2/29 anonim ***** válasza:
100%

A biopszia eredményt várd meg, itt csak tippelni tudnánk. Lehet jóindulatú ciszta, jóindulatú mirigydaganat, hormonális változás..stb. Viszont nagyon szuper, hogy rendszeresen jársz szűrésre. Emellett érdemes havonta egyszer önvizsgálatot tartani, ami pár percet vesz igénybe. Ha ismered a melleidet, jó eséllyel észreveszed, ha változik valami.

Bármit is találtak, bízz abba, hogy mivel rendszeresen mentél szűrésre időben megtalálták, és nem lessz semmi baj.❤️

Mit mondtak, mikor kapod meg a biopszia eredményét?

okt. 20. 08:28
 3/29 A kérdező kommentje:
2/2 két hét múlva, de addig nem szeretnék totál idegbajban lenni,de a mammós orvos azt írta rá, hogy malignitásra (rosszindulatúra gyanús)... :/
okt. 20. 08:29
 4/29 anonim ***** válasza:
100%

Ebből még bármi lehet.

A szövettan fogja a legbiztonságosabb eredményt mondani.

1 év alatt simán kialakulnak a daganatok, de ezért kell szűrővizsgálatokra járni, hogy időben kiderüljön.

okt. 20. 08:31
 5/29 A kérdező kommentje:
4/4 kontrollra jártam rendszeresen, a tapogatást hanyagoltam sajnos, és bánom nagyon, de már mindegy, ez a múlt. Meg eléggé mirigyes a mellem, így mondták is, hogy kiszűrni is nehezebb, ha van rossz. Abban bízom, hogy időben kapták el, nincs szóródás, a hónaljban meg egyáltalán nem látható, tapintható nyirokcsomó.
okt. 20. 08:36
 6/29 anonim ***** válasza:
26%
Ha van kedved, keress rá youtubeon Dr.Budai László Károly a mellet érintő biológiai különprogramok előadására. Érdekes lehet számodra.
okt. 20. 09:00
 7/29 anonim ***** válasza:
26%
okt. 20. 09:01
 8/29 anonim ***** válasza:

2-es válaszoló vagyok. Valahogy bírd ki ez a 2 hetet..tudom baromi nehéz. Én hipochonder vagyok, és nekem is volt, hogy várnom kellett "gyanúsnak" mondható eredményre 1-2 hétig. Azzal nyugtattam magam, hogy mivel rendszeresen járok szűrésekre, bármit is találnak időben vagyok.

Az kifejezetten bíztató, hogy nem találtak sehol megnagyobbodott nyirokcsomót.

Ha a legrosszabbra is gondolsz, nekem van pár ismerősöm akik szerencsésen felépültek a mellrákból. Mindez annak volt köszönhető, hogy jártak szűrésre.

Tudom nehéz, de nyugodj meg. Még bármi lehet.

Eszembe jutott még egy példa, emiatt haragszom is az orvosokra. Unokatesóm (34 éves)ultrahangra ment magánba. A dokinő látott valamit a hasnyálmirigyén...daganatra tippelt és tovább küldte kontrasztanyagos CT-re. Ott nem láttak semmit. Megint tovább küldték, végül kiderült, hogy egy könnyen műthető értágulata van. Az elején úgy ráijesztett a dokinő...sokszor felelőtlen kijelentéseket tesznek, ezzel pánikot keltve.

Egy szó mint száz, remélem neked a legjobbakat. És a dokik is tévedhetnek...sőt...!

okt. 20. 09:03
 9/29 A kérdező kommentje:
6/8, 7/8, 8/8 köszi szépen!🫶
okt. 20. 10:08
 10/29 anonim ***** válasza:

Én is mellrák miatt aggódok (nekem nem csomó, bőrelváltozás van).

Ha nem találtak a hónaljban tapintható nyirokcsomót, akkor van esély rá, hogy 1) ha rosszindulatú is, még nem adott áttétet 2) esetleg csak a mellette lévő 1-2 nyirokcsomó érintett. Ilyenkor jók a túlélési esélyek.

Lényegében, ha műtétre kerül a sor, mert rosszindulatú, akkor is lehet esély az emlőmegtartó műtétre, ha nincs áttét, és viszonylag kicsi a képlet.

Viszont (én aztal próbálom vigasztalni magam), ha bekövetkezik a rosszabbik forgatókönyv, már nagyon szép protéziseket csinálnak.

Nagyobb/több áttétnél más a helyzet, ott első körben megpróbálnám a sugarat/kemót, de ha nem lenne javulás, a palliatív kezelést választanám (csak fájdalomcsillapítás, amíg élek).

okt. 20. 10:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!