14 éves lány 4 hónapja menstruált utoljára, mi lehet a háttérben?
3 éve jött meg neki először, ezalatt 2x előfordult ilyesmi, de akkor csak 1 hónapok maradtak ki.
Háziorvosnál voltunk, vitaminokat javasolt, volt laborvizsgálat.
Nőgyógyásznál is jártunk, UH-ra küldött, ahova jövőhéten viszem.
De addig is tapasztalatok érdekelnének, mi okozhat ilyen hosszú kimaradást?
(Szűz, terhesség kizárva.)
Nem, kérdőre vontak, hogy miért nem jöttünk előbb 😑
(Azért, mert én is úgy voltam vele, hogy vàrunk, belefér. Csak a 4 hónapot sokalltam màr.)
Szerintem nem feltètlenül normális. Én csak egy vagyok a populációból, de azért leírom a tapasztalatom.
13 évesen jött meg. Az első 2 évben teljesen pontos volt, mindig 26-29 nap között jött meg. Tehát nem volt ilyen, hogy beállás, egyből patentül működött a rendszer.
Aztán 15 évesen elkezdett felborulni: 30-60-120 naponta jött, volt minden. Mellette egy csomó rosszullétem volt.
18 éves koromban jutottam el orvoshoz, diagnózis: PCOS, IR, pajzsmirigy alulműködés.
Nem ijesztgetni szeretnélek, csak úgy látom, neki is beàllt már és mostanra borult fel.
A vitamin jó ötlet, de a jóddal vigyázzatok (kajában természetesen kell, csak plusz vitamint ne szedjen rá), mert ha pajzsmirigyével van gond, azt el fogja fedni és nem lesz diagnosztizálva.
Ajánlom a C, D vitamint, a mangézium citrátot/biszglicinátot és esetleg a cinket.
Majd mesélj, mi volt!
Utolsó:
Én is úgy vagyok, inkább nézzék meg feleslegesen, minthogy tényleg valami gond van, és nem vesszük észre. (Mert kb ezek jutottak eszembe, amik nálad voltak.)
A vérképében a vas kritikus (minden vassal kapcsolatos értéke sz*r lett), ez jövő héten lesz kiértékelve + ugye lesz az UH.
Amiket most szed: multivitamin, vas, D-vitamin, Omega3+E vitamin, Magnézium+B6.
Köszi a választ!
Milyen lett a laborja, pl. cukor, TSH?
A vaspótlás fontos lesz, de biztos segít majd benne az orvos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!