Hogyan látjátok a menstruációval kapcsolatos hulladék vs. környezetvédelem helyzetet?
Miután ugye a kehelyre, mosható betétekre, menstruációs bugyira a környezetbarát mivolta miatt váltott javarészt aki váltott, így olyanokhoz szól a kérdés, akik még egyszer használatos betétet és/vagy tampont használnak.
Ti mikor menstruáltok, mennyire gondoltok a környezetre és a használt betéttel, tamponnal keletkező hulladékra? Próbáltok minél kevesebbet elhasználni, vagy nem foglalkoztok különösebben vele, esetleg nem is gondoltok rá?
Terveztek esetleg későbbiekben a mosható/többször használható alternatívák valamelyikére váltani, esetleg gondolkodtatok már rajta?
Hogyan látjátok a menstruációval kapcsolatos hulladék helyzetet?
-Félreértés ne essék, nem leszólásból, vagy megbántásból tettem fel, a vélemények, meglátások érdekelnek, azaz mit gondoltok a menzesz okán keletkező hulladékról, próbáltok-e spórolni ezen okból és/vagy terveztek-e váltani kehelyre, vagy mosható termékekre-
Engem nagyon zavar, és nem értem, miért nincs úgy kialakítva, hogy a tampon pl komposztálható legyen.
Mosható betétem volt régen, de elve a betétet is nagyon utálom, zavar. Sajnos a mosása is macerás volt, hiába csináltam az előírtak szerint. A menstruációs bugyi tök jó dolog, de csak akkor, ha nincs erős vérzésed. Nekem kb az első két napban pár óra alatt úgy elázna, hogy cserélnem kellene, így pedig nincs értelme. A kehelytől én tartok, sosem próbáltam de nem is akarom. Se kényelmesnek, se praktikusnak nem tűnik.
Más országokban már voltak ötletek lebomló tamponra, szerintem is simán meg lehetne csinálni a mai technológiával. Nem kell feltétlenül gyors lebomlásúnak lennie (mint pl a szatyrok, amikhez hozzáérsz nedves kézzel és már foszlanak is), de pl a kutyakaki is lebomlik a földben 3 év alatt, akkor ez is lebomolhatna.
1. Aha... Közben azért gondolhatnál a környezeted kényelmére is, főleg hosszútávon. Most még azt hisszük, hogy jól van dolgunk, de sajnos az a szomorú tény, hogy rengeteget pazarlunk, olvadnak a jéghegyek, nyáron olyan meleg van, hogy szinte kibírhatatlan, rengeteg erdő, folyó van tele szeméttel, a levegő is szennyezett, bele se merek gondolni abba, hogy mi lesz itt tíz év múlva. Abban azért reménykedem, hogy legalább szelektíven gyűjtöd a szemetet, igyekszel minél kevesebb műanyagot használni, és spórolni a vízzel. Ezt én nem kioktatásból akarom mondani, de tényleg borzalom, amilyen kuplerájban élünk. És hát persze, az embert "nem érdekli", csak neki jó legyen, de ezért mondom, hogy ezzel pont azt a bolygót teszed tönkre ahol élsz, és ahol a gyerekeid élni fognak. Ha így haladunk, nem biztos, hogy a jövőben is ilyen kényelemben lehet részünk.
A kérdésre rátérve, ettől függetlenül én eldobható betétet használok csak azért, mert a hideg kiráz annak a gondolatától is, hogy én mindig feldugdossak oda valamit magamnak, nem tudtam hozzászokni sem a tamponhoz, sem a kehelyhez. És mivel mifelénk nincs szennyvízelvezető csatorna, ezért a wc papírt is a kukába dobom, szóval amúgy is mindegy, így legalább a kettő egy helyre megy. A mosható termékektől meg egyszerűen csak undorodom. Attól viszont ki tudok akadni, amikor látom, hogy valaki a nedvestőrlőt dobja bele a wcbe, pedig az még a csomagolására is fel van külön tüntetve, hogy ne tegye.
"Közben azért gondolhatnál a környezeted kényelmére is, főleg hosszútávon"
Valóban. Olvasd el a 4. kommentet, az is az enyém. Az nem környezetvédelem, hogy 20 percig öblítem hideg vízzel a spéci menstruációs bugyit, aztán meg kimosom rendesen a géppel. Semmi környezetvédelem nincs ebben, max azt látod, hogy nem q kukába megy a használt betét, de hogy mennyi víz megy el....
7, egy db eldobható betét előállításához sokszor több vizet használnak fel, mint amennyit egy teljes töltet ruha kimosásához kell.
Kicsit nézz utána!
8!
Szuper. Es? Egy csomag betét mondjuk 3 euro, egy menstruációs bugyi 20. A betét mellett nem kell kézzel mosni, a bugyi mellett igen. Alkalmanként egy csomag betéttel végig csinálja az ember a cikulst. Bugyiban kell vagy 5, ha nem több. Amellett hogy eleve 100 eurót raaldozol, a kézi öblítés miatt egy csomó vizet elhasznalsz -te fizeted - ráadásul mivel spéci programmal kell mosni nem teheted be a többi cucc köze, megintcsak extra víz, extra költség. Ha neked megeri anyagilag, hajra. Nekem nem, innentől annyira nem érdekel a környezetvédelem se. Végül is járhatnank gyalog is autó helyett, ugye, ha már környezetvedelem a kerdes. (Mondjuk én épp gyalog vagy biciklivel járok, ergo nezhetjuk onnan is, hogy én itt védem a környezetet, amott nem)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!