Mennyi esély van rá, hogy trombózist kapok a fogamzásgátlótól?
7 évig szedtem fogamzásgátlót, nem volt tőle semmilyen panaszom. 1 év szüneteltetés után most újra elkezdtem szedni, de rettegek, hogy trombózist/tüdőembóliát kapok.
26 éves vagyok, 165 cm, 58 kg, szóval túlsúlyos nem vagyok. Igyekszem egészségesen étkezni (nem fogyasztok édességet—max nagyon ritkán, fehér lisztes ételeket), nem dohányzom, nem iszom alkoholt. Magas pulzusra szedek gyógyszert (betaloc, napi fél szemet), illetve gyerekkorom óta migrénes vagyok (nem fokozta a 7 év fogamzásgátló).
Családban tudomásom szerint csak a nagymamámnak volt trombózisa, de 70 felett volt már akkor is.
Nagyon kevés. Pontos százalékot nem tudok, de senkit nem ismerek közvetlenül, sőt tágabb ismerősi körben, aki trombózist kapott miatta.
Persze létező mellékhatás, nem tagadom, itt is van gyakorin, aki írtam, hogy tüdőembóliát kapott egy rokona tőle. De most ha 2 millióból 1000 nőnek trombózisa van, az sok vagy kevés? Érted? Ha benne vagy abban az ezerben, akkor sok, de ha nem, akkor soha életedben semmi bajod nem lesz tőle és biztonságosnak fogod gondolni.
Sajnos nem igazán vizsgálják ki a nőket, mielőtt bármilyen fogamzásgátlót felírnak nekik..
Nekem 2kolléganőm is trombózist kapott vagy 5éve, egyikőjük 19,másik 35 éves volt. Családjaikban nem fordult elő trombózis.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!