Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Nőgyógyászhoz, illetve endokri...

Nőgyógyászhoz, illetve endokrinológushoz szeretnék menni rendszertelen menstruáció és túlzott szőrnövekedés miatt. Tudnátok ebben segíteni?

Figyelt kérdés

22 éves vagyok, de még soha nem voltam sem nőgyógyásznál, sem endokrinológusnál, pedig indokolt lenne.Mostanra sikerült elhatároznom magam, hogy kivizsgáltatom magam. Ha kell, akkor tűröm a megaláztatást az SZTK-s nőgyógyásznál, mert sajnos nincs pénzem magán orvoshoz menni, a helyi orvosok pedig nem éppen kedvesek...

Elég valószínű, hogy hormonális eredetű problémám van, mert hónapokat késik a menstruációm, az államon, a köldököm alatt, a hátamon és a mellemen pedig egyre több erős, sötét szőr mutatkozik, de a hasamon is egyre sötétebbek a piheszőrök. Sajnos 2 év alatt 65kg-ról 100 kg-ra híztam, a súlyfelesleg a hasamon és a hátamon van főképpen. Ma nézegettem az SZTK nőgyógyászati vizsgálat típusokat, de fogalmam sincs, hogy mire kérjek időpontot. Rákszűrést szeretnék mindenképpen kérni, mert nemi életet élek (kizárólag óvszerrel védekezünk a párommal).

Konkrét probléma esetén tehát mire kérjek időpontot? Van általános nőgyógyászati vizsgálat és van rákszűrés, illetve nőgyógyászati ultrahang vizsgálat: kismedencei és hüvelyi UH.

További kérdésem, hogy kell-e beutaló endokrinológushoz?

2023. máj. 6. 23:49
 1/7 anonim ***** válasza:
61%
Általános nőgyógyászati vizsgálatra és rákszűrésre. Az ultrahangot nem a páciens rendeli. Nem megaláztatás, hanem orvosi vizsgálat. Honnan tudod, hogy nem éppen kedves, ha nem is ismered? Endokrinológiára kell beutaló.
2023. máj. 7. 00:04
 2/7 A kérdező kommentje:

Véleményeket olvastam az orvosról, hallomásból gondolom úgy, hogy nem kedves. Es számomra a bunkó, lekezelő stílus egyenlő a megaláztatással, főleg, amilyen véleményeket mondtak róluk. De nem ez a lényeg, már túltettem rajta magam.

Köszi a válaszod, hétfőn bemegyek időpontot kérni.

2023. máj. 7. 00:17
 3/7 anonim ***** válasza:
44%

Endokrinólógiára jelentkezz be, ráérsz később a nőgyógyászatra menni, ahol szinte biztos, hogy PCO-snak fog kinyilvánítani.

Felesleges védekeznetek a társaddal, mert esélytelen a teherbeesésed amig nem leszel rendben, és nem kapod meg a neked megfelelő kezelést.

Ha van módód, beszélj a szüleiddel és kérd meg őket, hogy segítsenek magánúton az alábbi vérvizsgálatokat megcsináltatni, hogy már a kért eredményekkel tudj az orvos elé kerülni és hamarabb kapj gyors, és hathatós segítséget.

Inzulin 3 pontos vizsgálat.

3 havi átlagolt inzulinvizsgálat

Pajzsmirigy TSH+ T3+T4+ Reverz T3

Anti TPO

Prolaktin szint

Tesztoszteron

Ezek fizetősek. Ha a megvárod az SZTK-s dokit akkor 6 hónap mire egyáltalán az orvos elé kerülsz, aki kiirja ezeket a vizsgálatokat, és újabb 6 hónap mire fel is irja a gyógyszereket neked.

A háziorvostól meg kérj egy teljes vérvizsgálatot és egy PM UH-ra való beutalót.Ez ingyenes.

Gyógyulást kívánok neked.

2023. máj. 7. 00:18
 4/7 anonim ***** válasza:
91%

Nekem is PCOS-em van (pedig vékony alkat vagyok), és valóban, egy sor vérvizsgálatot kért a dokim. Én magánhoz mentem, a vizsgálat 20 ezer volt, rákszűrést nem csinált, mert be is voltam gyulladva, úgy pedig értelmetlen.

A labor teljes vérképpel, terheléses cukorral, hormonvizsgálatokkal együtt nekem magánban 100 ezer volt kb. De mindenhol mindenki nagyon kedves volt velem, és várnom sem kellett hónapokat, úgyhogy nekem megérte.

Hormonszint rendező gyógyszert szedek fél évig, plusz fogamzásgátlót a menstruáció rendszeressé tétele miatt, és étrendkiegészítőt (vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz).

Ingyenes rendelésen is lehet normális a doki, de vérvétel csak az alapesetben ingyenes, sok vizsgálatot csak fizetősen csinálnak meg. És a ciklus bizonyos napjain kell vért venni a hormonvizsgálatokhoz, ehhez ha szeretnéd, szívesen elküldöm, hogy nekem mit hogy kért a dokim, ő nagyon alapos volt.

Remélem tudtam segíteni. Jobbulást kívánok neked!

2023. máj. 7. 04:19
 5/7 anonim ***** válasza:
53%
Semmit nem fognak segíteni. Engem csak rátettek fogamzásgátlóra.
2023. máj. 7. 12:37
 6/7 A kérdező kommentje:

#4:

A gond az a ciklusommal, hogy lehetetlen megállapítani, hogy hányadik napban járok, mert nagyon rendszertelen a menstruációm, így fogalmam sincs, hogy mikor vagyok a harmadik napban.

#3:

Hova érdemes menni endokrinológiára? Akár a magán is szóba jöhet (a későbbiekben), mert szeretném, ha komolyan foglalkoznának velem (sajnos nagyon rossz tapasztalataim vannak az ingyenes szakrendelésekkel, nem foglalkoznak a beteggel).

Nőgyógyászt ajánlottak, aki elvileg a legjobban érti a dolgát (magán): Dr. Urbancsek János, az árlista nem katasztrofális szerencsére.

Most azon vagyok, hogy kérek időpontot az sztk-s nődokihoz, aztán megpróbalok eljutni magánba is.

2023. máj. 7. 13:04
 7/7 anonim válasza:

Nekem is olyan tapasztalatom van az államiban, hogy nem igazán segítenek, nem vizsgálják ki olyan alaposan a dolgokat. Ha van valami akkor szerintem érdemes erre rááldozni 1-2 százezret. A pénz jön és megy, de ha egészséged nincs, akkor nincsen semmid…

Hogyha utánaolvasol egy kicsit, akkor akár előzetesen érdemes képbe jönni laikusként, hogy mikre lehet felkészülni a tüneteid alapján… Nekem most így inzulinrezisztencia vagy PCOS ugrott be azokról, amit írtál.

Már te magadnak kifigyelhetsz dolgokat, hogy az orvosnak elmondhasd ezeket ( bizonyos ételek kiváltanak valamit, diéták, stresszes e a helyzet mostanában…), mert így még többet tud majd a doki is.

2023. máj. 9. 17:10

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!