Tampon, vagy betét a jobb? Elsősorban az érdekel, mi bajt okozhat a tampon?
Egyesek szerint a betét egészségesebb, mert a vér nem ott bent kezd el "bomlani", viszont van, aki pont azt mondja, hogy az a jó, ha már rögtön bent felszívja a tampon, mert akkor nem folyik végig a hüvelyen és nem ott "bomlik". Bár nyilván úgy lett kitalálva az ember, hogy a természetes mód, vagyis ha kifolyik, ne okozzon gondot, csak hát a tampon mégiscsak sokkal kényelmesebb...
18 éves vagyok, tampont kb. egy éve használok, de állandó jelleggel 2-3 hónapja (éjszakára is). És most elbizonytalanodtam, hogy nem kéne-e inkább betét?
Szia,
sajnos orvosilag nem tudok korrekt valaszt, de engem is foglalkoztat a kerdes!!!!
En ugy szoktam, hogy ejszakara betetet hasznalok, nappalra meg ha megyek valahova (dolgozni/suliba/shoppingolni) akkor tampont, de ha hazaerek akkor egybol atoltozok, meg minden aztan olyankor atvaltok betetre, mert valahogy az kenyelmesebb, es otthon ugyse nezi senki.
Szerintem ha nem hagyod benn naphosszat a betetet es esetleg intimtorlokendot vagy hasonlot hasznalsz, akkor az nekem higienikusabbnak tunik (attol meg nem biztos, hogy az is!?)
szia!
a vér nem bomlik max alvad...
én igazából nem hallottam még olyanról hogy melyik egészséges, vagy nem. én mér kb. 4 éve használok tampont (északára is) azért mert kényelmes és egyben higiénikusabb is sokkal!!!
Szia!
az az igazság, hogy a tampon egészségtelen, ugyanakkor nagyon kényelmes és praktikus. én évekig azt használtam, de át kellett térnem a betétre mert krónikus hólyaggyulladásom van, és a tampon elősegiti a fellángolását. ezt nekem urológus és nőgyógyász is mondta. mindketten elég elrettentő dolgokat mondtak a tamponról, amibe ha jobban belegondol az ember logikus. a vér bent pang a hüvelyedben órákig, levegőtlen térben, és bizonyítottan több baktériumot találtak használt tamponon mint betéten. és hiába használsz kisebb méretet a múlófélben lévő mensesre mondjuk a 4. napon is, simán felsérted vele a hüvelynyálkahártyádat, épp mert már nincs meg annyira, és szárazabb a hüvelyfalad. kíváncsiságból megkérdeztem egy másik nőgyógyászt is, és ő azt mondta, hogy nyugat eu-ban már leáldozóban is van a tampon divat emiatt.
a betétet kéne használni tulajdonképpen mindenkinek, de főleg annak aki amúgy is hajlamos húgyúti-nőgyógyászati gyulladásokra, fertőzésekre.
tény, hogy nagyon nehéz volt visszaszoknom a betétre, mert kényelmetlen, elcsúszik. de nekem az egészségem érdekében természetesen hajlandó vagyok erre a kompromisszumra.
ha nem akarsz lemondani a tamponról, én azt tanácsolom neked, hogy legalább éjszakára használj betétet.
Köszönöm az eddigi válaszokat:)
Igen, azt a "bomlás" szót nem úgy értettem, hanem, hogy baktériumok képződnek, illetve pang a vér.
Maximálisan igaza van az előttem szólóknak!!
Csak ennyit szerettem volna írni:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!