Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Tampon, vagy betét a jobb?...

Tampon, vagy betét a jobb? Elsősorban az érdekel, mi bajt okozhat a tampon?

Figyelt kérdés

Egyesek szerint a betét egészségesebb, mert a vér nem ott bent kezd el "bomlani", viszont van, aki pont azt mondja, hogy az a jó, ha már rögtön bent felszívja a tampon, mert akkor nem folyik végig a hüvelyen és nem ott "bomlik". Bár nyilván úgy lett kitalálva az ember, hogy a természetes mód, vagyis ha kifolyik, ne okozzon gondot, csak hát a tampon mégiscsak sokkal kényelmesebb...

18 éves vagyok, tampont kb. egy éve használok, de állandó jelleggel 2-3 hónapja (éjszakára is). És most elbizonytalanodtam, hogy nem kéne-e inkább betét?

2008. dec. 28. 01:52
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
88%

Szia,

sajnos orvosilag nem tudok korrekt valaszt, de engem is foglalkoztat a kerdes!!!!

En ugy szoktam, hogy ejszakara betetet hasznalok, nappalra meg ha megyek valahova (dolgozni/suliba/shoppingolni) akkor tampont, de ha hazaerek akkor egybol atoltozok, meg minden aztan olyankor atvaltok betetre, mert valahogy az kenyelmesebb, es otthon ugyse nezi senki.

Szerintem ha nem hagyod benn naphosszat a betetet es esetleg intimtorlokendot vagy hasonlot hasznalsz, akkor az nekem higienikusabbnak tunik (attol meg nem biztos, hogy az is!?)

2008. dec. 28. 02:32
 2/15 anonim válasza:
30%

szia!

a vér nem bomlik max alvad...

én igazából nem hallottam még olyanról hogy melyik egészséges, vagy nem. én mér kb. 4 éve használok tampont (északára is) azért mert kényelmes és egyben higiénikusabb is sokkal!!!

2008. dec. 28. 02:35
 3/15 anonim ***** válasza:
95%

Szia!

az az igazság, hogy a tampon egészségtelen, ugyanakkor nagyon kényelmes és praktikus. én évekig azt használtam, de át kellett térnem a betétre mert krónikus hólyaggyulladásom van, és a tampon elősegiti a fellángolását. ezt nekem urológus és nőgyógyász is mondta. mindketten elég elrettentő dolgokat mondtak a tamponról, amibe ha jobban belegondol az ember logikus. a vér bent pang a hüvelyedben órákig, levegőtlen térben, és bizonyítottan több baktériumot találtak használt tamponon mint betéten. és hiába használsz kisebb méretet a múlófélben lévő mensesre mondjuk a 4. napon is, simán felsérted vele a hüvelynyálkahártyádat, épp mert már nincs meg annyira, és szárazabb a hüvelyfalad. kíváncsiságból megkérdeztem egy másik nőgyógyászt is, és ő azt mondta, hogy nyugat eu-ban már leáldozóban is van a tampon divat emiatt.

a betétet kéne használni tulajdonképpen mindenkinek, de főleg annak aki amúgy is hajlamos húgyúti-nőgyógyászati gyulladásokra, fertőzésekre.

tény, hogy nagyon nehéz volt visszaszoknom a betétre, mert kényelmetlen, elcsúszik. de nekem az egészségem érdekében természetesen hajlandó vagyok erre a kompromisszumra.

ha nem akarsz lemondani a tamponról, én azt tanácsolom neked, hogy legalább éjszakára használj betétet.

2008. dec. 28. 02:40
 4/15 anonim ***** válasza:
94%
Az előző válaszolóval teljesen egyet értek! Gondolj csak bele, ott pang benned az alvadt vér, nem tud kitisztulni rendesen a méhed és a hüvelyed!És ez bizony a bacik melegágya!Én betétet használok, bármilyen kényelmetlen is, de én egészségesebbnek tartom, hogy rendesen kitisztulok belülről így, hogy kifolyik! Na meg persze nálam az sem utolsó szempont, hogy pl. mi van, ha tampont használsz és mégy az utcán, érzed, hogy cserélned kell?A nyilvános wc-kben nem mindig van folyékony szappan, vagy sima, hogy megmosd a kezed, mielőtt kicseréled a tampont! Azért én piszkos kézzel nem nyúlkálnék fel magamnak!
2008. dec. 28. 08:29
 5/15 anonim ***** válasza:
88%
Én tamponpárti vagyok a kényelem miatt. Bár tökéletesen egyetértek az előző két hozzászólóval. Barátnőm is hasonló cipőben járt és neki saját érdekében kellett lemondania a tamponról. Nekem még szerencsére soha nem volt semmilyen problémám. A tamponhasználók legalább éjszakára használjanak betétet (bár bevallom én sem teszem). Nekem nagyon gyenge a menstruációm, (fogamzásgátló miatt) csak mini tampont használok és még így sem fenyeget az a veszély, hogy csak úgy az utcán megyek és ki kell cserélnem a tampont. Ezekre az esetekre is jó, ha tartasz a táskádban intim törlőkendőt (vagy akár popsitörlőt, illetve vannak már higiénikus kézfertőtlenítő zselék, amit beledörzsölsz a kezedbe és tisztít és fertőtlenít is).
2008. dec. 28. 09:23
 6/15 anonim ***** válasza:
92%
Volt osztályfőnököm a tampon használata miatt lett meddő! A vér nem tudott rendesen kiürülni, megtapad a méhben és a hüvelyfalon, emiatt gyulladás keletkezett. Kaparást kellett végezni, később pedig műtétet! Hiába szedett utána hormontablettákat és járt injekcióra nem esett teherbe! Sajnos a mesterséges megtermékenyítés is sikertelen volt! Én tampont és betét használok! Éjszakára jobb, hogyha betétet használsz! Bár nem szeretnék okoskodónak tűnni!
2008. dec. 28. 10:31
 7/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat:)

Igen, azt a "bomlás" szót nem úgy értettem, hanem, hogy baktériumok képződnek, illetve pang a vér.

2008. dec. 28. 12:30
 8/15 anonim ***** válasza:
81%

Maximálisan igaza van az előttem szólóknak!!

Csak ennyit szerettem volna írni:)

2008. dec. 28. 13:49
 9/15 anonim válasza:
43%
Látom, hogy mindenki a tampon ellen van..! És az érveikben lehet, hogy van igazság, de én mégis csak a tampon mellett vagyok. Még éjszakára is azt hordok, és roppant kényelmes! Na meg szerintem az se egészséges, hogy egésznap abban a véredben ülsz, ami kijött belőled, és az is meleg, nedves, nyílt helyen van a bugyidban (ami a baktériumoknak kedvez)! És az, hogy valakinek sajnos nem lehet tőle gyereke, szerintem kivételes...nem mindenkivel történik ilyen, a nők nagytöbbsége tampont használ, és senki nem panaszkodik rá, akit én ismerek! Nem kell annyira félni! Mindenki maga választja, hogy melyik neki a szimpibb! :) Próba-szerencse!
2008. dec. 28. 15:19
 10/15 anonim válasza:
27%
Szia! én 15 éves vagyok és 12 éves korom óta tampont használok mondhatjuk hogy azóta mióta megjött!De ritkábban betétet is szoktam!lehet hogy nem vagyok annyira tapasztalt sőt biztos mint az előttem szólók,de én mindenképpen tampon párti vagyok!Igaz,van előnye és hátránya is! De azzal viszont nem értek egyet hogy a hüvelyedben bacikat termel a vér!Mert a vér csak akkor termel(képződik)baktérium fertőzés ha a vér levegővel érintkezik!És valószinű hogy ha a tampon olyan veszélyes lenne akkor nem használnák manapság nők ezrei!Nekem ez a vélemény na pusszi
2009. ápr. 24. 21:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!