Leiden-mutációval fogamzásgátló?
Sziasztok.
Gyerek korom óta gyötör a pattanásos bőr, sajnos az utóbbi időben ez mellé erősebb szőrzet is társult (arcon, már nyakon is). Voltam nőgyógyásznál, aki azt mondta a heterozigóta Leiden-mutációm miatt (mégha enyhén működik felül az egyik génem) nem fog felírni fogamzásgátlót, és senki más nem fogja megtenni, mert nagy a kockázata a trombózisnak. Oldjam meg esztétikailag. Már olyan szinten van hogy az esztétikai megoldás nem elég. A tüneteim egyre súlyosabbak, a mindennapjaimat teljesen tönkre teszi. A 20-as éveimben járok és a mai napig nincs megoldva ez a gond.
Egy ideig az osztrákoknál dolgoztam, az ottani nőgyógyász és endokrinológus akinél voltam azt mondta hogy baromság emiatt szőnyeg alá söpörni ezt a problémát. Vért vettek, megnézték, és felírták a Diane-35-öt vérhígítóval. Nem volt semmi gond a gyógyszerrel, a legdurvább mellékhatás amit tapasztaltam az erős hangulatingadozások voltak, amiatt hagytam abba a szedését (nagyon kiállhatatan voltam). Használt a bőrömnek, és a szőrösödés is visszább maradt de sajnos miután abbahagytam csak rosszabb lett.
Vissza kellett jönnöm Magyarországra, szerettem volna másik fogamzásgátlóval folytatni de nem segít egyik orvos sem.
Mitévő lehetnék?
Igen. Odafizettem kb 40 ezer forintot hogy vért vegyenek ismét, rutin vizsgálaton essek át hogy aztán ugyanazt a választ megkapjam mint a tb-sektől. Sajnos azt is hiába hozom fel, hogy egyszer már bele lett a kezelésébe kezdve, nem vállalják a felelősséget...
Az államis orvosoknál pedig sajnos le se tudom a mutációt tagadni, mert az előző leleteim tartalmazzák a betegséget.
Esetleg akkor, ha visszamegyek dolgozni újra (sajnos nem a közeljövőben lesz) felkeresem azokat akiknél voltam.
És mégis milyen vérhígítót kaptál mellette?
Amúgy mondd azt, hogy saját felleősségre vállalod a szedést. Írja bele az ambuláns lapba, hogy felvilágosított a kockázatokról, ennek ellenére ragaszkodsz a felíráshoz. Csak aztán ne nyafogj, ha tüdőembóliát kapsz mégis.
Köszönöm a válaszokat, megpróbálom azt a módszert amit a 3-as kommentelő mondott.
3-asnak: Nem fogok nyafogni. A hónapok alatt amíg szedtem a gyógyszert folyton ellenőrzés alatt tartottak vérvételekkel, minden rendben volt. 20mgos Xalertot írtak fel.
Rengeteg angol nyelven elérhető kutatás van arról, hogy a szájon át bevehető fogamzásgátlók trombózist okozó hajlama elenyésző azzal szemben, mennyire megnő ennek a veszélye a terhesség alatt (sok fekvés, nagyon magas ösztrogén szám). Nekem azt mondták itthon, hogy terhesség alatt kell szednem vérhígítót (nagyobb rizikófaktorú), ám felejtsem el azt hogy fogamzásgátlót szedjek vérhígítóval.
Utolsó: Ultrahangoztak, de nem találtak cisztákat a petefészkemben. Az egyedüli eltérés a vérképemben volt amit csináltak, de hogy mi okozza az alacsony ösztrogénszintet nem tudom sajnos. Több kivizsgálás kellene ehhez.
De sok endokrinológus pcos-re is a fogamzásgátlót ajánlja. Bár ez inkább tüneti kezelés
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!