Pcos, rendszertelen menstruáció okozhat rákot?
Eléggé félek, mivel most 11. Hónapja nem menstruálok a PCOS-ról miatt. Előtte is egy évig nem volt. Olvastam, hogy sajnos ettől nagyon könnyen rákos lehetek.
Voltam nőgyógyásznál nem írt fel semmit, ami meghozná a menstruációt. Most akkor mi az igazság?
Volt hogy norcolutot szedtem, amitől megjött, ha gyógyszer hozza meg, "rendes" menzesznek számít, vagy semmit se ér?
Nem, ez nem okoz rákot.
Endokrinológia kivizsgálás megvolt? Mozogsz rendszeresen, diátázol?
Nagyobb a kockázat, igen.
A női ciklus első felében az ösztrogén dominál, a második felében a progeszteron. A folyamatos ösztrogénhatásnak ún. onkogén (réákkeltő) hatása van a méhnyálkahártyára, amit a progeszteron ellensúlyoz, mivel az pedig véd ez ellen.
Normál ciklus esetén ezek ki vannak egyensúlyozva. Pont ezért azoknál gyakori a méhnyálkahártya daganata, akik idősek (már nincs ciklusuk) és mellette dagik is, mert a zsírszövetben egy rakás ösztrogén termelődik (pontosabban más hormonok alakulnak át a zsírszövetben ösztrogénné), progeszteron meg már nem termelődik, mert nincs már peteérésük.
Tehát nem a menstruáció a lényeg valójában, hanem a progeszteronhatás. Pl. hormonos spirál mellett sincs menstruiáció általában, de az progezsteront bocsát ki, ami helyileg ha a nyálkahártyára, és gyakorlatilag a legerősebb védelmet nyújtja a nyálkahártya daganata ellen.
Vannak hosszú szedési ciklusú fogamzásgátlók is, ahol csak 3 havonta vagy akár évente egyszer van menzesz, de ott is ki van egyensúlyozva az ösztrogén progeszteronnal, így hiána nincs menzesz, nem lesz nyálkahártya daganat.
A Norcolut egy progeszteronkészítmény, így az is használ, igen.
Azért 1 év alatt fiatalon nem lesz rákod, de hosszú távon a kiegyensúlyozatlan ösztrogénhatás igen is okozhat porblémát. A legfiatalabb nő, akit méhnyálkahártya daganattal láttam, 38 éves volt.
Ha más módon nem lehet helyrehozni a ciklust (PCOS oki kezelése: inzulinrezisztencia kezelése), akkor emiatt célszerű akár hormonális fogamzásgátlót, akár hormonos spirált használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!