A nőgyógyász úgy írt fel fogamzásgátló tablettát, hogy nem említette a trombózisveszélyt, vagy hogy menjek teszteltetni. Be merjem szedni?
Ösztrogén és progeszteron. Nem fogamzásgátlás miatt, hanem hogy rendbe tegye a ciklusomat, és annyira stresszeltem a vizsgálat miatt, hogy mire felírta a gyógyszert, csak örültem, hogy végre menekülhetek ki, és teljesen elfelejtettem megkérdezni, nem kéne-e előbb vérvétel vagy ilyesmi. :(
A szüleim nem a vér szerinti szüleim, ezért esélytelen, hogy kiderítsem, volt-e trombózishajlam a családomban.
Szedett már bármelyikőtök valaha tablettát (amiben mindkét hormon van) úgy, hogy nem tudta, van-e trombózishajlama?
(mire megjön a vérvétel eredmény, két hét legalább, mire eljutok, az is pár nap, és nem véletlenül lett felírva a rendszertelen ciklusomra, biztos, hogy már bármelyik napon megjöhet megint, ezért gondolkodom a lehetőségeimen, mert ugye a legelső napon kell bevenni az első tabit)
Kell vérvétel.
Én öröklött trombózis hajlamos vagyok.
Emiatt nem is szedhetek fogamzásgátlót!
Engem elküldött vérvételre, ott kiderült. Visszamentem hozzá és akkor mondta, hogy soha nem szedhetek. Tesómmal ugyanez a helyzet!
Na, akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba.
Hiába mantrázza itt pár ember a gyakorin, egészséges nőnek negatív anamnézissel NEM kötelező semmilyen thomrobphilia panel, sőt, ki sem lehet írni NAEK finanszírozással a vizsgálatot a legtöbb helyen.
Ha normális kikérdez és alacsony a kockázatod trombózisra, mert nem vagy 150 kg, nem szívsz napi 3 doboz cigit, nem vagy legalább 35 éves és nem halt meg az összes rokonod thrombosisban, akkor bizony simán felírható vizsgálat nélkül.
Ha parás vagy, akkor el lehet menni magánúton megcsináltatni a vérvételt, kb. 12 ezer forint. De attól, hogy mindenre negatív lesz, attól még kaphatsz ám trombózoist...
#13 azt mondta a Kérdező, hogy nem ismeri a vérszerinti rokonait. Ebből kifolyólag nem tudhatja volt-e valakinek trombózisa.
Magán úton valóban egy 10es a vervizsgálat, de TB alapon is lehet már kérni csak hosszabb a várakozás az időpontra.
Nem lehet kérni. Max a hameatogián, de ott sem valószíná, hogy kiírják, ha negatív az anamnézise és csak fogamzásgátlót akar teljesen egészséges nőként.
Azzal mondjuk tisztában van valaki, hogy a terhesség és a gyermekágy nagyobb kockázatot jelent, mint az OAC szedése? És hányan csináltatnak trhombophilia panelt gyermekválallás előtt?...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!