Nőgyógyászati vizsgálaton mi történik?
Sosem voltam nőgyógyásznál, valamiért mindig elmaradt és nem is volt olyan hű de nagy panasz, amivel mentem volna. Utólag már párszor elmentem volna, bánom is, de már nincs mit tenni. Viszont azért már illett volna elég régen elmennem, így kértem időpontot.
Mit fog az asszisztens és/vagy az orvos kérdezni? Első menstruáció időpontja, ciklusom hossza, utolsó menstruációm időpontja, élek e nemi életet és amennyiben igen milyen fogamzásgátlási módszert alkalmazok? Több kérdésre nem tudok gondolni és kicsit szeretnék összeszedettebben bemenni.
Mennyi ideig tart egy vizsgálat, amennyiben nincs semmi eltérés? És mit foglal magába pontosan? Van fájdalmas rész? Ha igen, akkor mennyire? Elég kicsi a fájdalomküszöböm.
Bugyit is el tudom tenni tiszta helyre egy fülkében vagy mit kell ilyenkor vele tenni? Az asztal végig le van fedve vagy csak "lent"?
Tudom, hogy már el kellett volna mennem nőgyógyászhoz, szóval az ilyen kommentekkel kérlek kíméljetek.
Azt tervezek "kérni" igen, főleg attól félek elítélnek vagy kioktatnak majd amiért nem mentem még sose eddig és ilyen idősen vagyok ott először.
Köszönöm a választ.
Pontosan ezeket fogja kérdezni, illetve hogy milyen céllal jöttél (ha van panasz pl.). Nekem kb 10 max. 15 perc. Semmi nem fáj, talán kicsit furcsa érzés, meg hát picit kínos, de fájdalom nincs.
Először kívül néz meg, majd két ujjal benyúl és az alhasadat nyomkodva néz elváltozást (kérdezi hogy fáj-e valami). Majd egy szerkentyűvel (ha szűz vagy akkor kicsi, de nem veszi el a szüzességet). Ezt kinyitja, csekkol és ha kell kenetet vesz. Majd nekem alhasi röntgent is végzett (nem tudom hogy az általános eljárás-e). És utána elmondja mizujs.
Az öltözőbe fülkébe kell hagyni a ruhát. Ajánlom a hosszabb pólót/pulcsit így nem olyan kényelmetlen kikacsázni félmeztelenül a fülkéből.
Nálam az egész asztal le volt fedve. Kicsit kényelmetlen a póz, mert eléggé le kell csúszni, de hamar megvan minden.
Azt hozzátenném, hogy én magán nőgyógyászhoz járok és a saját tapasztalatom írtam le. Lehet eltérő lehet. De sok sikert! Ne izgulj nagyon, nem vészes!
Kb azokat fogja kerdezni igen, amiket leirtal, meg hogy van-e gyogyszerallergiad, a csaladban milyen betegsegek voltak, esetleg volt-e rak.
A vizsgalat maga rakszuressel, ultrahanggal nekem sztm kb 10 perc volt, de ezt nem tudom pontosan, lehet tobb, nem volt ora a kozelben. Aztan meg beszelgettunk, vegig magyarazott, felirt gyogyszert, ami epp akkor kellett, nagyon kedves volt, igy osszesen 30 percet voltam bent, de tenyleg azert, mert mindent meg tudtunk beszelni, nem volt ennyire hosszu maga a vizsgalati resz. Egyebkent rakszures, kezi vizsgalat tuti lesz, es ha mar ott vagy, ultrahangot is kerj szerintem. Picit kellemetlen, amikor a kacsat felteszi, plusz amikor a rakszureshez leveszi a mintat, de nem mondanam kifejezetten fajdalmasnak.
A vizsgalo agy le volt fedve vegig ilyen papirral, arra kellett fekudni, a fulkeben volt egy szek, akaszto, arra tehettem a ruhaimat. Mondjuk en maganban voltam, allamiban ezek a reszletek nem tudom hogy vannak, hova teszed a cuccod, stb, de ott is tuti van oltozo, fulke. En egyebkent nem nadragban szoktam menni, hanem mindig ruhaban, szoknyaban, mert igy amikor el kell setalni az agyig, nem annyira kellemetlen erzes, mintha teljesen meztelen lennel alul.
20 vagyok, nagyon bánom, hogy sose mentem :(
Köszönöm a válaszokat, sokat segítettek! Így azért nyugodtabban fogok bemenni, a hosszú pólót meg megfogadom tuti.
Én már nagyon régen voltam első nőgyógyászati vizsgálaton, de azokon a kérdéseken kívül, amikre készültél, gondolom még elsősorban azt kérdezi meg az orvos, hogy miért mentél, mi a panaszod. Egy általános vizsgálat néhány percig tart, ha rákszűréshez mintát vesz, akkor az még további kb. 1-2 perc. Lehet, hogy ultrahang vizsgálatot is végez. Ha kívülről végez ultrahang vizsgálatot, akkor az is 2-3 perc, ha hüvelyi ultrahang vizsgálat is lesz, az további 2-3 perc. Fájdalommal ezek nem járnak, inkább csak kellemetlen érzés lehet, mikor benned matat kézzel, vagy műszerrel.
Általában van valami elkülönített hely a vetközéshez, ott szokott lenni szék és fogas, a ruhádat azokra le tudod tenni. Legjobb, ha egy hosszú felsőt veszel fel, és azt magadon hagyod a vizsgálathoz, úgy nem olyan kellemetlen "kilibbenni" a vetközőből a vizsgáló asztalig. Az asztal nem biztos, hogy teljesen le van takarva, ezért is jó, ha egy hosszított pulcsi, vagy blúz lesz rajtad a vizsgálatkor.
Legjobb, ha az elején közlöd, hogy most vagy először nőgyógyásznál, mert akkor jobban irányít az orvos, hogy mikor mit, hogy tegyél. Pl. vizsgálat közben jó, ha tudatosan el tudod lazítani az altestedet. Ezt otthon előre gyakorolhatod!
Nyugi, nem lesz semmi baj. 5-os vagyok, en legeloszor 18 evesen voltam, majd utana 22 evesen. Ez is hulyeseg volt, mert elek nemi eletet, es a rakszures kene evente, azonban elkezdtem egy sulit, majd dolgoztam mellette, arra se volt idom, hogy aludjak, nemhogy orvoshoz menni.
Azota mar figyelek ra, hogy evente menjek, nyilvan ha panaszom van, akkor meg gyakrabban. Egyebkent nem szolt semmit az orvos, es ugy is gondolom, hogy nem kellene itelkeznie es megalaznia egy pacienst, de persze tudjuk milyen az egeszsegugy, sajnos elofordul ez is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!