Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Mért vagyok rosszul a tampontól?

Mért vagyok rosszul a tampontól?

Figyelt kérdés

Az a helyzet, hogy nem bírom a tampont. De olyan szinten, hogy rosszul vagyok tőle amikor ránézek. Eddig csak betétet használtam , de most nyáron voltam rengetegszer kirándulni , Balatonon és mindig megvolt. és nagyon elegem van ebből.

Olvastam erről a tss-ről. amikor én próbáltam tampont használni elkezdtem szédülni, és szerintem kicsit felment a lázam is. de azt olvastam hogy a tss az akkor jön elő amikor már benned van a tampon. én addig nem jutottam el , azt mondja anyukám lehet csak idegesítem magam , vagy valamilyen fóbia. Ha valaki tud valami tanácsot adni, annak köszönöm.

2010. júl. 28. 13:46
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
63%

Én is egyből a TSS-re gondoltam.

Nézd, van aki egyszerűen nem bírja a tampont fizikailag, főleg ugye mikor menstruálsz is nagyobb teher és előfordulhat, hogy valóban stromfolod is magad ezzel.

Próbáld meg csak akkor használni, mikor nagyon szükséges.

Vagy ha nem jutsz sehova ezzel, próbálj meg egy nőgyógyászt, de szerintem ő is TSS-t fog mondani.

28/N eü-s

2010. júl. 28. 13:52
 2/17 A kérdező kommentje:
rendben. és ha tss-em van akkor soha életemben nem tudom használni , vagy kezelhető?
2010. júl. 28. 13:58
 3/17 anonim ***** válasza:

ha tss-ed van, az nem múlik el magától, hanem meghalsz, ha nem kezelik, úgyhogy nyugodj meg, nincs tss-ed, különben nem írogatnál itt

mellesleg nemcsak tampontól kaphatod, hanem bármikor, ez is rajta van a tampon papírján

a félelemtől szédülsz, lázad meg tuti nem volt (nem "szerinted" kell lennie, hanem megmérni)

ha félsz tőle, ne használd, nem kötelező

ha viszont használni akarod, akkor nyugodtan tedd meg

2010. júl. 28. 14:06
 4/17 A kérdező kommentje:

jaa értem. a lázam azért szerintem mert elkezdtem izzadni és meleg lett a fejem , de ez pár percig volt szerintem az izgalomtól felment egy kicsit , de lement magától hamar.

elmegyek szerintem megkérdezni egy nőgyógyászt is , de köszönöm a válaszokat is , hasznosak voltak

2010. júl. 28. 14:19
 5/17 anonim ***** válasza:

Tünetek:

Jellemző a kialakuló magas láz, akár 39oC, a hányinger, hasmenés, fejfájás, izomfájdalmak, torokfájás, szédülés, alacsony vérnyomás. A bőr olyan, mintha leégett volna, piros foltok találhatóak rajta. Néhány nap múlva a tenyér és a talp lehámlik.

Neked nincs tss-ed.

2010. júl. 28. 14:20
 6/17 anonim ***** válasza:

Na újabb tévedés.

A láz, miközben felmegy, hidegrázással jár. Izzadni akkor szokás, amikor már felment és megállt.

A lázas ember önmagán sosem érzi, hogy meleg lenne, vagyis maganak tapintással nem tudod megállapítani, max. másnak, de ahhoz is rutinosnak kell lenned.

2010. júl. 28. 14:22
 7/17 A kérdező kommentje:
Jolvan hát ahogy itt irjátok úgy néz ki nincs tss-em. csak hát persze hogy megijedtem nagyon rosszul lettem és szédültem , le kellett feküdnöm. szerintem mindenkiben felmerült volna hogy tss-e van. de akkor most megnyugodtam :)
2010. júl. 28. 14:32
 8/17 anonim ***** válasza:

bocsi, hogy offolok, nem sokat tudok erről a tts-ről, valaki leírta a tüneteket, nekem szokott lenni hasmenésem az 1. vagy 2. napon, és volt már ilyen tenyér meg talp hámlásom, de lázam nem szokott lenni. akkor nekem tts-em van? tudnátok mondani még róla valamit? vagy egy linket, ahol utána tudok nézni?

köszi!

2010. júl. 28. 15:02
 9/17 anonim ***** válasza:
bocsi, tss, elírtam :) de azért gondolom értettétek:D
2010. júl. 28. 15:04
 10/17 anonim ***** válasza:

Rendben. Most, hogy megnyugodtál, azért gondold át, hogy lehetetlenséget gondoltál. A tss baktérimok okozzák, amik mérget termelnek, attól "toxikus" a tss. A baktériumoknak el kell szaporodni, a méregnek pedig hatni kell, ez nem megy 10 perc alatt. Ráadásul még ha lenne is ilyened, ha kiveszed a tampont és lefekszel, attól a baktérim marad, a mérgezés marad... Ha baktériumfertőzés miatt felmegy a lázad, akkor nem megy le magától 5 perc alatt az sem. (Gondolj arra, mikor pl. torokgyulladásod van, az sem múlik el 5 perc alatt.)

Ez tényleg súlyos betegség, de nagyon ritka. Csak óvatosságból írják rá a tamponra, hogy utána ne perelhesd őket. Ez olyan, mint a mellékhatások a gyógyszereken. Mindent ráírnak, és nagy részüket soha nem tapasztalod.

Nyugodtan használj tampont, de idő kell, míg gond nélkül használni tudod. Először nem is biztos, hogy sikerül jól berakni, kényelmetlen lesz stb. De rutinnal idegeskedés nélkül jól használható, és kényelmesebb, praktikusabb, mint a betét.

4 fontos dolog van:

1. mindig moss kezet, mielőtt berakod (szappannal!)

2. soha ne hagyd bent 6 óránál tovább nappal, éjszakára lefekvés előtt és felkelés után cseréld közvetlenül (így lehet 8 óra is), ha éjszaka felébredsz, jó ha kicseréled, de felkelni csak emiatt nem kell

3. strandolás előtt és után közvetlenül cserélni kell, fürödni csak kb. 3/4 órát lehet vele, utána szappannal meg kell mosnod ott, mielőtt beraksz újat

4. Ha a feljebb leírt tüneteket tapasztalod, és tényleg felmegy a lázad, és nem is megy le, érdemes mielőbb orvoshoz menni.

2010. júl. 28. 15:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!