PCOS betegség. Mi a teendő?
Tegnap derült ki,hogy PCOS-om van. Az orvos jól rám ijesztett,hogy lehet,hogy inzulinrezisztenciám is van. Nem értem,hogy ez hogyan lenne lehetséges, mivel 48 kg vagyok, abszolút nem vagyok falánk, édesszájú is csak a piros betűs napokon vagyok. Napi 3x eszem és az bőven elég nekem. Bejelentkeztem egy endokrinológushoz,hogy kiderüljön mitől alakult ki ez nekem. Ha jól tudom ilyenkor fogamzásgátlót kezdenek el szedetni a nőkkel, de nekem fel sem vetette a nőgyógyász ezt a dolgot. Lehet,hogy majd csak a vizsgálatok végén fogják felírni végső esetben a fogamzásátlót? De addig is mondta,hogy diétázzak. 180 g-os CH diétát javasolt, de már így is elfúj a szél lassan,olyan vékony vagyok, pedig rendesen eszek minden nap.
Személyes tapasztalatokat szívesen vennék, vagy esetleg ha valakinek még van ilyen problémája és már "megoldódott", vagy tippek tanácsok nagyon jól jönnének. Előre is köszönöm!
Igen, ahogy az egyes mondja, kérdezz meg mást is. Sem az orvosok, sem a labor eredmények nem tévedhetetlenek.
A PCOS elmúlhat, de visszatérhet.
Olvass utána a lelki hátterének is! Fontos, hogy tisztázd magadban, hogy milyen sérelem érte a nőiességedet, amely létrehozta a PCOS-t.
A PCOS nem múlik el. Kezelhető, de nem gyógyítható. Viszont az alapján, hogy a nőgyógyász PCO-t (=policisztás petefészket) látott, még nem biztos, hogy PCOS-es is vagy, ezt majd az endokrinológus eldönti. Másik nőgyógyászhoz felesleges elmenni, ez inkább endokrinológiai betegség.
Fogamzásgátlót az androgén tünetekre (pl. szőrösödés) szoktak írni, és 1 évnél tovább nem is javasolt, szóval nem törvényszerű, hogy írnak.
Lehetsz vékonyan is PCOS, ilyenkor is dietetikus állít össze egy tervet, szóval az is lehet, hogy 200gr CH-ra vesz, hogy egy kicsit szedj magadra. Plusz rendszeresen sportolni is kell PCOS esetén, azzal meg izmot is szedsz fel.
De még egyszer mondom, azt, hogy ez PCO vagy PCOS, azt majd az endokrinológus dönti el.
Köszönöm szépen a gyors válaszokat!
Szerencsére nincsen szőrösödés. Így akkor a fogamzásgátló kilőve? Ilyenkor mit szoktak adni? Peteérést elősegítő gyógyszert? Sorakoznak az éretlen peték mind 2 petefészkembe.
Azt mondta az orvos,hogy csoda,hogy menstruálok. Teherbe se tudnék most esni.
Amúgy rendesen napra pontosan jön meg a menzeszem minden hónapban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!