Biztos, hogy az öngyilkosság nem megoldás?
Te csak hiszed, hogy senkinek sem fogsz hiányozni. Öngyilkost gyászolni talán a legkegyetlenebb dolog.
Hát, engem tulajdonképp mindig az tartott vissza tőle, hogy kíváncsi vagyok. Mindig kíváncsi voltam, hogy de meddig mehet még valami ritka rossz dolog és meddig van még lejjebb és meddig fájhat még valami és mennyit bírok még el. Ma meg már kellő tapasztalat van mögöttem ahhoz, hogy lássam sok példa alapján azt, hogy minden krízis után van felüdülés, még akkor is, ha esetleg sok évig tart is a kétségbeesés, pl. a gyerekkorom. Viszont arra a problémára, amit Te leírsz, hatványozottan jobb megoldások is vannak, olyan megoldások, amik bizonyítottan jó megoldások, mert ugye még egyetlen öngyilkos nem jött vissza, hogy felkiáltson - heuréka, ez tényleg egy jó megoldás volt! Szóval az öngyilkosságról sose tudjuk meg, jó volt-e, hiszen azzal, hogy az illető elvágja az életét, nem derül ki, hogy mi történt volna, ha...
A családon belüli zaklatás (mert ez történik nálad) viszont igen jól kezelhető különféle önismereti módszerekkel, a legegyszerűbb közülük a pszichoterápia. Ez nyilván nem a süket családtagjaidat változtatja meg, akik továbbra is próbálják majd játszani béna játszmáikat, hanem Te kezdesz úgy változni, hogy nem leszel már táptalaja a zaklatásaiknak. Hiszen akár már most is vehetnéd annyira könnyen a vádaskodásaikat, hogy akár ki is gúnyolhatnád őket, ráerősítve hogy ja-ja, ez is a te hibád. Pl. nézi a mutter a híradót, Te meg nekiállsz sápítozni, hogy jaj, árvíz van? Ó, bocsi anya, az én hibám, legközelebb óvatosabb leszek.
De ahelyett, hogy leperegnének rólad, Te komolyan veszed őket. Na, ezen tud nagyon hatékonyan segíteni a pszichoterápia. Egy kis önismeret és onnantól az ilyenben nem támadást fogsz látni, hanem azt, hogy na ez a szerencsétlen itt próbálkozik elhárítani a felelősséget, meg a kötözködéssel akar figyelmet kizsarolni stb., és teljesen világos lesz, hogy ez az ő problémája, nem a tiéd. Én azért őszintén szólva nagyon örülök neki, hogy mások hülyesége miatt nem nyírtam ki magam végül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!