A borderline mitől alakul ki?
A tapasztalatok szerint az esetek túlnyomó részében kisgyermekkori érzelmi elhanyagolás, elhagyás miatt.
Első: ez nem betegség, nincs genetikai halmozódás. Olyan előfordulhat persze, hogy valakinek a szülője személyiségzavaros és EZÉRT lesz valaki maga is személyiségzavaros. De ez egyáltalán nem törvényszerű.
Genetikailag nem öröklődik! Senki sem születik borderlineosnak.
Több tényező együttesen alakítja ki. Kisbaba korban az anya elérhetetlen, bántalmazó vagy kiszámíthatatlan ez alapozza meg a betegség kialakulását. Baba korban nagyon tanulékony az ember és gyakorlatilag ez az állandó stressz, szorongás, elégedetlenség, félelem rögzül benne.
Később a családban van valamilyen "defekt", ami miatt a gyerek nem kapja meg azt a szeretetet és érzelmi biztonságot ami miatt azt érezhetné, hogy ő értékes és szerethető. Később ez nagy szerepet játszik abban, hogy a bordelineosok félnek az elhagyástól, mert nem tapasztalták meg azt, hogy ők szerethetőek és figyelemre méltóak, azt feltételezik, hogyha valakitől szeretetet kapnak, akkor az bármikor abbamaradhat. Ráadásul nagyobb szükségük is van a szeretetre emiatt az érzelmi kielégítetlenség miatt amin keresztülmennek gyerekként.
Megemlítem az "érvénytelenítő környezet" elméletet is. Most hirtelen ezt a régi cikket találtam róla:: [link]
Illetve gyerekkori traumák súlyosbítják a betegséget. A családi defekt egyben azt is eredményezi, hogy a borderlineosok nem tapasztalják meg azt, hogy mi a "normális" a környezetüktől illetve, hogy hogyan védjék meg magukat, ezért gyakrabban esnek bántalmazás és traumatikus események áldozatául.
Zaklatás, abúzus, trauma. De akár genetika is lehet.
Mai napig nem tudom, mi okozta nálam. De hasonló lehet az oka, mint a skizofréniámnak, mivel sokat bántottak anno, arra rá az exem is megcsalt.. Tehát sejtem kicsit az okát.
Nekem attól alakult ki valószínűleg hogy kiskoromban sosem számíthattam a szüleimre az érzéseim nem érdekelték őket volt amikor ki is nevettek sose mondták hogy szeretnek nem pusziltak vagy öleltek meg plusz a suliban is sokat bántottak a szüleim tudtak róla de nem tettek semmit annak érdekében hogy ez változzon én nem tudtam magam megvédeni csak 8-9 éves voltam. A barátaim meg állandóan lecseréltek valaki jobbra.
Szeretem a szüleimet és nem éreztetem velük hogy haragszom rájuk vagy ilyesmi de nem tudom egyszerűen megbocsátani azt hogy érzelmileg elhanyagoltak kinevettek ha sírtam nem figyeltek rám ha beszéltem a problémáimról csak leintettek azt hogy a nővéremmel kivételeztek mindig én voltam a rossz a kinőtt ruháit hordtam stb.Talán ha a szüleim nem bántak volna velem ilyen ridegen akkor ma minden másképp lenne és nem állna az egész életem elfojtott haragból/dühből és szorongásból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!