Egyre mélyebb depresszióba esek. Hogy tudnám magamat kezelni? Dilidokihoz nem szeretnék menni.
Szia!
Biztos ,hogy nem unatkozok ugyanis nincs rá időm. Egész évben tanulok mert fősulis vagyok (ebben a félévben külföldön is tanultam) és ma fejeztem be. Unatkozni meg amúgy se szoktam sosem mert mindig tervezek programot (tanulást főleg mert kicsit maximalista vagyok) . Néha úgy próbálnak mások elrángatni de nem sikerült (vagy mert olyan problémám van amit leírtam ekkor tanulni se tudok aminek volt már teljesítménybeli következmény vagy mert annyit tanulok) Ja rájöttem amit az előzőekbe nem írtam. Az disztímia volt amit mikor a HOVA-t meg a Komplex B vitamint felírták nekem.
Pont a disztimia az, amire hatékony a pszichoterápia.
(ellentétben a biológiai depresszióval.
hali
nem szeretnék okostojásnak tűnni, de az alvással,evéssel és önbecsléssel kapcsolatos problémák megjelenhetnek depresszióban vagy disztimíában. És még más hangulatzavarban is, ezért lenne jó, ha elmennél egy szakemberhez, legalább megtudnád, pontosan mi a baj.
Minden esetre az lenne a logikus, ha szakemberrel kezeltetnéd magad, sztem. Mégpedig pl. azért, mert már egy rossz szokástól megszabadulni (pl. alkoholproblémánál) kutya nehéz egyedül. Egy depressziónál változik egy csomó dolog, beleértve pl. a jövőképet is - tudtommal, amit még csak nem is biztos, hogy észreveszel. Viszont pl. egy pszichológus ki fogja szúrni.
A pszichológus amúgy sem fog beleturkálni a pszichédbe, vagy hasonló. Az a dolga, hogy neked segítsen felismerni és helyrehozni azokat az okokat, amiért az állapot kialakult. A terápia alatt a tiéd marad a munka oroszlánrésze. A szakember egyedül nem tud helyrerakni. Ahhoz kellesz te is. Tudtommal leghatékonyabb kezelési forma általában a pszichiáter-pszichológus duó (van egy gyanúm, hogy a legdrágább is :S ). Legalábbis hatékonyabbnak mondják, mint a kettőt külön-külön.
De ha ennyire viszolyogsz tőle, esetleg át kéne gondolni, miért? És hogy megéri-e nem elmenni?
Bocsi, hogy nem olyan választ kaptál, amilyet kértél.
Nem ez az első ilyen "korszakom" de általában télen szokott előjönni. Nagyon vártam már a nyarat, a sok program miatt de egyszerűen most nincs kedvem semmihez.
Az utóbbi időben történt pár rossz dolog a szerelmi életemben, de úgy érzem túl vagyok rajta...
Pszichológushoz még mindíg nem szeretnék menni, holnapra(illetve mára) tervezem, hogy kimozdulok picit ha törik ha szakad. Talán segít...
Köszönöm, hogy ennyien írtatok. Végső esetre marad a pszichológus. :S
Számos oka lehet, hogy az ember fél elmenni szakemberhez pszichés probléma esetén. Az első ilyen ok a félelem az ismeretlentől, nem tudja, hogy mi a pszichoterápia, hogyan működik és fél a gyógyszerek média által túlspirázott mellékhatásaitól. Magyarországon sajnos a pszichológiai kultúra még nagyon alacsony ellentétben a nyugati országokkal. Ott sokkal természetesebb, hogyha az embernek pszichés problémája van, akkor elmegy a pszichológushoz vagy pszichiáterhez. A szakmai segítség teljesen más, mint a barátok jó tanácsai.
A másik oka az ódzkodásnak a ki nem mondott betegségelőny, mely a pszichikai betegségeknél nagy mértékben ki szokott alakulni. Mindenki vele foglalkozik, leveszik a felelősséget a válláról, más egyéb rejtett előnyökhöz jut a betegsége által. Ezeket a betegek eleinte tagadják, aztán szépen ahogy haladnak a gyógyulás felé belátják.
A szezonális depresszió (télen rosszabb, nyáron jobb) is kezelést igényel. A kezelés hatására (gyógyszer és/vagy terápia) sokkal jobban fogod magad érezni. Ebben az esetben is felborul az agy biokémiája (leginkább a szerotoninszint)ezért lehet szükség gyógyszerre. A biológiai hátteret a baráti jó tanács nem fogja korrigálni.
Amit magadért tudsz tenni, hogy választasz olyan tevékenységeket, melyek a szerotoninszintet megemelik. Ilyen tevékenység a sport, tánc például.
Rövid távon már az is segít, ha elmész biciklizni, utána meg megeszel egy almát vajas kenyérrel...
Szerintem is érdemes elmenni pszichológushoz, de ha nem akarsz, megpróbálhatok lelkészt ajánlani, akitől kérhetsz lelkigondozást. Nem szégyen az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!