Anorexiásként az fogyás kezdete után egy évvel milyen egyéb fizikai tünetek jelentkezhetnek?
13 kilót fogytam, és idő közben kialakult egy jobb oldali érzékcsökkenés, ami mára odáig fajult, hogy a lábujjaim és a talpam közepéig az egész érzéketlen. Egyébként belülről meg folyamatos égő fájdalom van a karomban és a lábamban is.
Lehet ez a fogyás miatt? Vagy nincs köze hozzá? A sok alvást meg a kimerültséget betudom annak, de ezt?
Anorexia esetén a legtöbb gond a nemi mirigyek nem megfelelő működéséből származik. Ha ugyanis a petefészekben nem érik tüsző, akkor a teherbe esés lehetősége és a havi vérzés egyaránt elmarad, s a nemi hormon termelődésének visszaszorulásával a hüvely hámbélése is sorvadásnak indul.
A serdülőkorban emiatt károsodik a csontépülés, ekképp gyengébb csontozat alakul ki, s mert a csont növekedési porczónái idő előtt elcsontosodnak, ez beleavatkozik a végleges testmagasságba. Későbbi életkorban viszont csontritkulás indul meg. A megcsappant csontanyag miatt a csontok sűrűsége csökken, s így törékennyé válnak. Ez súlyos sérülésekre vezethet.
A vizelet-visszatartásban (-visszaszívásban) fontos szerepű antidiuretikus hormon, más néven vazopresszin hiánya vagy hatástalansága esetén a rendesnél több vizeletet ürít a beteg - az anorexiások kétötödének van ilyen betegsége. Ezeken kívül csökken a vörösvérsejtek száma (vérszegénység lép fel), s kevesebb lesz a fehérvérsejt is, aminek a védekezési rendszer ereje látja kárát.
Kisebbé válik a szív, a rendesnél lassabban ver, s az EKG-görbén megfigyelhető csúcsok magassága (amplitúdója) is csökken, a folyadékháztartás egyensúlya felborul. Mindezekhez alacsony vérnyomás, ritmuszavar, a bal szívpitvar és -kamra közötti billentyű mozgási rendellenessége és szívizombántalom is társulhat. Nem véletlen, hogy a nagyon lesoványodott betegekkel leggyakrabban szív eredetű hirtelen halál végez.
( © 1999-2018 Centrál Digitális Média)
Nekem nem volt ilyen tünetem
De én a helyedben orvoshoz mennék ezzel...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!