Milyen tényezők határozzák meg egy ember személyiségfejlődését?
Egyáltalán nem értek a témához, viszont érdekelne.
Gondolok itt olyanra hogy biztos sokat számít a nevelés , külső tényezők , személyes élmények , de legfőképp arra lennék kíváncsi hogy mennyire számítanak a gének mert ugye az állandó
Legfőképp 3 tényező határozza meg:
A család, a kortárs csoport(barátok,ismerősök), és a média. De ebből a háromból is a legfontosabb a család!
Volt egy időszak a pszichológiában (30-40 évvel ezelőtt) amikor egyértelműen a szocializáció hatását tartották relevánsnak és elhanyagolhatónak a genetikát.
Most is különböző irányzatok vannak, de ezek 30 és 60% közé teszik a genetika hatását. Általánosságban mondhatjuk, hogy kb a fele a genetika.
Csak fél füllel hallgattam genetikárol, de mintha azt említették volna, hogy a két szülő 50-50% + 1 ici-pici hiba mindig kerül az utódok génjeibe.
Nem az evolúcióra gondolok az eltéréssel, szó szerint hiba.
Zseniknek a legritkább, ha öröklődik a tehetsége ...stb.
Az evolúció szerencsés hibáknak köszönhető... És amúgy egy embernek se teljesen állandó a génállománya, mivel vírusok is beépülnek a genomunkba, amiket elkapunk.
Amúgy a kérdésre a 18.49es már válaszolt, csak őt tudnám ismételni.
Ha komolyan érdekel akkor valamilyen pszichologiai témájó könyvet olvassál el. pl. Atkinson-Pszichologia
Én vitatnám az a tényt hogy a genetika 50%-ban közre játszik, habár alátámasztani nem tudom :S
Gondoljunk csak a cigány, kérdésre, ha elválasztjuk a gyermeket abból a környezetből ahol élne, és átvisszük egy érelmiségi családba, akkor is ugyan úgy fog viselkedni? piálni? lopni?, De ha egy Magyar gyermek kerülne abba a kétes családba akkor, szerintem ő sem lessz különb... Mint aki már oda született... Én a családi tényezőt 99%-ban határoznám meg...
Van erről egy hasonló témában egy film, nevét nem tudom de 2030-ban játszódik. Születik egy ikerpár, születése pillanatában megmodják, hogy az eggyiknek szív rendellenessége van, és 73% hajlandóság az alkoholizmusra, míg a másik magas IQ val megáldot, rendellenes elváltozás nincs rajta, karierista stb...
És a lényeg az hogy évről évre mindég uszásban versenyeznek, egésszen kicsi koruktól, fojamatosan a tökéletes nyer míg a másik küszködik, fullad stb... Aztán az eggyik évben versenyeznek és a tökéletes iker, szive faladja... Meghal... A tökéletlen pedig győz!!
Na kicsit elkalandoztam a témától, de a lényeg az, nem szabad lebecsülni az emberi tényezőt, az akaratot, a kőkemény küzdeni akarást... Gének így gének úgy, vagy megtörsz és beismered semmi vagyok... vagy vérszemet kapsz és elhatározol valamit...
De jó példa erre a Mátrix című film... Az elején neo még véletlenül sem kiválsztott, de ha hiszel abban ami lehetsz akkor?? Az vagy!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!