Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Bipoláris vagyok és alvászavar...

Bipoláris vagyok és alvászavaraim vannak. Két lehetőség van, szerintetek melyik a jobb hosszabb távon?

Figyelt kérdés

Általában normálisan végig tudok aludni 7-9 órát 1 vagy 2 felébredéssel, csak az a bökkenő, hogy ez nem úgy működik, mint másnál. Általában hajnali 3-4-től alszom délig. De van hogy a normál este 10-től reggel 6-ig, de az is előfordul hogy fent vagyok délig, aztán ebéd után fekszem le és estig alszom.

Van hogy ezek a ritmusváltások spontánok, van hogy szép lassan egyre később tudok elaludni és átfordul az egész. Általában a frontos időjárás, most az óraátállítás nagyon

felborítja a ritmust. Teljesen mindegy hogy előtte hány órát aludtam, egész nap pihentem vagy estig dolgoztam, full kiszámíthatatlan a dolog.

Mondhatni elég képzett vagyok (két szakma, diploma, nyelvvizsga, jogsi), de a betegségem miatt nem tudok normális munkarendben élni és dolgozni, és bizony a párkapcsolati témával is nagyon hadilábon állok, pedig szeretnék családot és tisztes megélhetést.

8 órás munkával kezdtem, de nem bírtam, fél év után (ebből több, mint 1 hónap táppénz) le kellett fokoztatni magam 4 órássá. Jelenleg 4 órában dolgozom, amit az esetek 90%-ában be tudok osztani a 8-17 óráig terjedő időintervallumban. Ha többet vagyok bent, ki nem fizetik, de lecsúsztathatom. Így amikor normális kerékvágásban tudok aludni, össze tudom gyűjtögetni a plusz órákat és fel tudom használni később. Plusz vannak esti programok ahol még rá tudok húzni, így előfordul hogy egy nap 10 órát dolgozom de olyan is hogy kettőt. Fizetés az nudli, minimálbér felénél picivel több, ezért alkalmi munkákat is vállalok mellette. Összességében nettó 100-nál többet ritkán tudok összehozni egy hónapban, amire alapozni nem lehet. A két lehetőség pedig a következő:

1. Gyógyszerekkel (antidepresszáns, nyugtató, Lamolep, stb.) próbálok magamra erőszakolni egy köztes, társadalmilag tolerálható állapotot, aminek hatására talán menne az este 10-től reggel 6-ig alvás, keresnék egy jól fizető melót és megpróbálnék a saját lábamra állni. Kérdés, hogy mennyire működne és a gyógyszerek (főleg az antidepresszánsok és nyugtatók) rendszeres, hosszútávú használata milyen következményekkel járna.

2. Marad az össze-vissza alvás (nem tudom ez károsabb-e vagy a nyugtatóval kényszerített elalvás). Örülök hogy olyan munkahelyem van amivel ezt össze tudom egyeztetni és próbálok olyan munkát keresni ami végezhető otthonról, passzív jövedelmet hoz, esetleg megtanulok programozni (számítógépekkel foglalkozom 10 éve, egyik szakmám is ehhez kapcsolódik).

Szerintetek melyik a jobb választás?

2018. ápr. 4. 05:47
 1/6 anonim ***** válasza:

Én lehetőleg megpróbálnám elkerülni a gyógyszereket a helyedben.

Viszont a normális alváshoz nagyon sok minden kell, szakértők azt mondják, hogy pl. mindig ugyanabban az időpontban, és előtte már rá kell készülni, akár egy kis "szertartással", mondjuk a tervezett lefekvés ideje előtt egy órával már kikapcsolni a tévét, számítógépet; csak kislámpa égjen, mert a melatonin hormon csak fényhiány hatására kezd el termelődni; ekkor már nincs evészet és torna sem, hogy le tudjon nyugodni a szervezet; meginni egy csésze nyugtató hatású teát (pl. citromfűtea), lenyugodni lelkileg, szóval ilyesmik.

Nem tudom, államis alvásklinikákon tudnának-e segíteni, szerintem érdeklődj utána, hátha.

Ha nem, akkor a neten rengeteg cikk van a témában, amiket végigolvashatsz, és a jó tanácsokat beépítheted az életedbe. Van néhány alvásszakértői oldal is, ahol persze fizetős szemináriumokra hívnak, meg könyveket stb. akarnak eladni, de ezeken is azért sok hasznos dolgot ki lehet bogarászni, csak idő kell hozzá.

A citromfű tea mellett én további gyógynövényes cuccokkal és vitaminokkal próbálkoznék, úgymint B-vitamin, Omega3 kapszula, gyógynövényes bogyók (Nervenpflege, Sedacur, Valeriana), pár hét alatt elvileg sokat javulhat az állapotod ezekkel.

2018. ápr. 4. 11:37
 2/6 A kérdező kommentje:
Próbáltam ilyen szertartásosan, ez sokszor sikerül is úgy 50%-ban. Orbáncfű tablettát szedek közben, a depressziós tünetekre nagyon jó csak utána másnap túlpörget általában. Ha érzem hogy kezdek depis lenni, beveszem, pár óra múlva már egész jól lenyugtat, sokszor még aludni is tudok, de másnap aztán fel vagyok tőle pörögve és még nehezebb az elalvás. Egyébként úgy érzem amikor időre kell kelni és feküdni, stresszben vagyok és sokkal rosszabb mintha nappal alszom, de nyugodtan.
2018. ápr. 4. 17:52
 3/6 anonim ***** válasza:
Ha bipoláris vagy, akkor gondolom azt orvos diagnosztizálta, aki erre egyből gyógyszert ír. Ő nem adott tippet, hogy mit tegyél? Jogod van minden információt megtudni a betegségről és a gyógyszerekről.
2018. ápr. 4. 20:22
 4/6 A kérdező kommentje:
De, Lamolepet írt fel és megegyeztünk hogy ha rosszabbul vagyok, elkezdem szedni és jelentkezem újra. De nem akarok ilyen szarokat beszedni, ismerek egy bipoláris lányt, ő sem ajánlotta. Amúgy meg teljesen tisztába vagyok vele, mitől lettem ilyen, mi váltja ki és mi lenne rá a megoldás, csak egyszerűen sehogy sem jön össze. Gyógyszerrel talán sikerülne de nem szeretném életem végéig szedni és zombivá válni tőle. Ha meg abbahagynám, széthullana minden úgyis. Akkor meg inkább várok, hátha enélkül, saját erőmből + a környezetem segítségével túl tudok jutni rajta.
2018. ápr. 4. 20:30
 5/6 anonim ***** válasza:

"Amúgy meg teljesen tisztába vagyok vele, mitől lettem ilyen, mi váltja ki és mi lenne rá a megoldás, csak egyszerűen sehogy sem jön össze."

Húúúú, lehet, hogy nem is tudod, milyen szerencsés vagy akkor, hogy ismered az okokat...

Ne add fel, próbáld mindig újra, az lenne az igazi megoldás. :)

Amúgy én is úgy vagyok vele, hogy ha tudom, hogy reggel korán kell kelnem, akkor éjszaka stresszelek, hogy még mindig nem alszom... És tudom, hogy ha hét-nyolc órát akarok aludni, hogy kipihent legyek, akkor mikor kellene lefeküdnöm. De csak múlik az idő, és tologatom az időpontot, aztán sokszor öt-hat óra lesz belőle. :(

Most is tízkor le kellene feküdnöm, de úgysem fogok, csak éjfél körül...

De nekem általában beválik a fokozatos sötétítés. (Bogyókat csak ritkán szedek, nem akarok rászokni még ezekre a gyógynövényes cuccokra sem. Vagyis tudom, ezekhez elvileg nem lehet hozzászokni, nem okoznak függőséget. Csak nem akarom, hogy rutinná váljon, hogy minden este bekapok egy-két bogyót.)

Szóval megy le először a konyhai világítás (amcsi konyhás a lakás), aztán kis idő múlva a kuckómban a nagylámpa, és kb. fél óra múlva már tényleg álmos leszek többnyire.

Minden jót neked. :)

2018. ápr. 4. 21:24
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a pozitív szavakat, remélem jól leszel te is!

Végülis a fű is gyógynövény meg a kokacserje is, vigyázni kell, de az orbáncfű nagyon jó dolog, és nincsenek elvonási tünetek. Nem szedem minden nap, csak ha szükségét érzem.

2018. ápr. 5. 18:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!