Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Most mit csináljak? Kinek...

Most mit csináljak? Kinek higgyek?

Figyelt kérdés

Amikor 17 éves voltam a bátyám meghalt. Nagyon megrázott az esemény mert közel álltunk egymáshoz. Hiába volt sok segítségem mély depresszióba estem. A szüleim elvittek egy pszichológushoz, aki 1 év alatt teljesen rendbe tett. Volt, hogy heti 4x is elmentem hozzá és tényleg sokat köszönhetek neki. Aztán mikor 20 éves lettem a dokim meghalt (idős volt). Mivel a mindennapi életemet nagyon megkönnyítette, hogy hetente, kéthetente 1x beszélhetek valakivel így elmentem egy másik pszichológushoz. Most 22 vagyok és ez a doki (Amerikában diplomázott, szóval tuti okos) megállapította, hogy bipoláris zavarom van. Írt fel nekem gyógyszert (Abilify). Kb félévig szedtem de úgy éreztem, hogy az addigi kiegyensúlyozott életem felborult. Beszéltem erről a keresztapámmal is hisz ő háziorvos, aki elvitt egy természetgyógyász nőhöz, aki azt mondta, hogy ne szedjem tovább a gyógyszerem. Vitamin komplexeket és gyógyteákat kaptam amitől újra jól érzem magam. A pszichológusom azt mondta, hogy meg ne próbáljam lecserélni a gyógyszert mindenféle humbugra mert az az életembe is kerülhet.

Most akkor kinek higgyek?

Megmondom őszintén, hogy a gyógyszer szedése előtt normális életet éltem, ezért nem is értem, hogy miért írt fel gyógyszert. Szerintem minden családba és munkahelyen vannak konfliktusok amiket nem a legkönnyebb kezelni. Erre nem kell gyógyszer, nem? Vagy hallgassak az orvosomra? Vagy a természetgyógyászra?

Mindenki mást mond körülöttem. Mit tegyek?

2010. jún. 6. 10:03
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha a gyógyszertől nem érzed jól magad, ne szedd. Ha a vitaminok,teák segítenek,használd azokat. Egy pszihológus soha nem fogja neked azt mondani,h egyél füvet,mert nem az a dolga. Ő gyógyszert írt. Tesóm is járt pszihohoz,írt neki vmi bogyót,de a mindennapi munkáját sem tudta elvégezni, úgyhogy nem szedi. Mondanom sem kell,semmi baja!
2010. jún. 6. 10:17
 2/9 anonim ***** válasza:

na azért ennyire ne becsüld le a pszichológust, na meg ő tuti gyógyszert sem írt neked, mert azt a pszichiáter írja ...

a másik meg h sztem azért ne akarjunk már valami csodatermészetgyógyászt egy lapon említeni egy szakemberrel

és akkor nézd, a bipoláris zavar elég ronda egy dolog, de akkor nyilván voltak ennek kemény tünetei és nem csak úgy kitalálták neked ezt a diagnózist nem? szóval nem igazán értem én ezt az esetet, de tudod amit a természetgyógyászod csinált, azt a Btk úgy hívja, hogy kuruzslás és büntetendő!

én tehát csak annyit kérdeznék, honnan jött az h te bipoláris vagy ?? csak mert az nem megy egyik napról a mésikra csak úgy hirtelen, és baromi nagy szenvedésekkel jár az illető személy számára, tulképpen alkalmatlan az egész életvitelének a vezetésére, tehát nekem érthetetlen továbbra is a story akárhogyan gondolkodok, vagy nem az egész történetet írtad le ...

2010. jún. 6. 10:54
 3/9 anonim ***** válasza:
pszichológus nem ír gyógyszert, csak pszichiáter...
2010. jún. 6. 10:54
 4/9 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy csak én vagyok elkavarodva, de tudtommal pszichológus nem írhat fel gyógyszert, mivel NEM orvos, hanem bölcsész...

Amúgy a gyógyszerrel kapcsolatban említsd meg neki, hogy az állapotod romlott tőle, ha azt mondja, hogy ennek ellenére szedd tovább, akkor keress mást.

2010. jún. 6. 10:55
 5/9 anonim ***** válasza:

Hihetetlenül dühös lettem, ahogyan a történetedet olvastam. Az az orvos, aki gyógyszereket írt fel nked, egyáltalán nem ért a szakmájához. Ugyanis Te lelki problémákkal fordulsz hozzá, ő pedig megállapítja, hogy bipoláris zavarod van? felháborító, mi aalapján? az egy súlyos betegség és nem túl gyakori. A legvalószínűbb, h ez egy kontár...tudod, akik pszichiátriára kerülnke például valamiylen oknál fogva, azoknál sok esetben diagnosztizálnak valamit tévesen, és gyögyszertadnak nekik, ami igen, tönkreb*ssza a személyiségüker, de he nem, akkor is iszonyatosan stigmatizálja őket, pl bipoláros, kezdődő skizophrén, stb. És ez csak nagyon ritkán van így, dolgoztam pszichiátrián, ezért mondom ezt meggyőződéssel.Vagy egyszerűen nem értenek hozzá, vagy a gyógyszergyárak igényeit veszik figyelmebe, vagy nem is tudom.

Te magad mondtad, h kiegyensúlyozott voltál.

Te magad mondtad, h magad sem érted, miért kaptad a gyógyszert.Ennek az érzésnek higyj!!

Aki felírta neked a gyógyszert, az nem pszichológus, hanem pszichiáter!!!csak az írhat fel.

A természetgyógyászank igaza volt, de amit én tanácsolnék, h mindenképpen egy pszichológust találj, aki oszichoterápiát végez. Nincs olyan ember, akinek ez ne segítene az önismeretében, még csak panasszal sem kell rendelkezni hozzá.Nemhogy bipolárisnak nem tűnsz, de nekem teljesen egészséghesnek tűnsz, akinek jólesik a pszichológus támogatása az életében, magabiztosabbá teszi.

Szóval arról érdeklődjél, hogyan lehet abbbahagyni a gyógyszert, esetleg megkérdezhetsz egy másik pszichiÁTERt, mert a mostani nem biztos, h támogatna ebben. És ha elhagytad, keress egy neked szimpatikus pszichológust, mert neked pszichiáterre és gyógyszerre az általad leírtak alapján nincs szükséged.Ez az én véleményem.

2010. jún. 6. 11:53
 6/9 anonim ***** válasza:
Előző vagyok. Nekem is eszembe juotott, hogy a pszichiáternek szerinted mi oka lehetett arra, h bipoláriosnak diagnosztizált? fontos lenne ezt tudni.
2010. jún. 6. 11:56
 7/9 A kérdező kommentje:

Kedves Támadóim!

A betegségem diagnosztizálása úgy történt, hogy én eléggé lobbanékony alkat vagyok és néha eléggé türelmetlen, de nem hiszem, hogy jobban jellemeznének mint akármelyik más embert. Egyszer egy családi problémán nem tudtam túllépni, mire a háziorvos azt mondta, hogy ír fel nyugtató. Miután elkezdtem szedni, könnyebb lett ismét az életem, de pszichológusom szerint nem voltam rendben mert sokszor remegett a kezem és néha felvittem a hangom. Ezért elküldött neurológia vizsgálta, igaz csak rá 4 hónapra jutottam el. Ott enyhe depressziót állapítottak meg. A pszichológusomnak volt egy barátja aki a pszichiátrián dolgozik és egy kivizsgálás után ő állapította meg. Én még a háziorvos előtt elvittem a leleteimet a háziorvos akik lelet levelezésbe kezdtek és így kaptam meg a gyógyszerem a HÁZIORVOSTÓL de a papírok alapján a pszichiáter javaslatára.

A természetgyógyászat pedig nem kurzslás. Nézz utána!!

2010. jún. 6. 12:26
 8/9 anonim ***** válasza:

10:54, nek nagyon igaza van!

Ez a story nem teljes, több sebből vérzik. Ha valóban bipoláris zavarod van, arra mindenképpen gyógyszert kell szedned, mert az egy elég súlyos pszichiátriai betegség.

Semmilyen természetgyógyász nem kompetens egy bipoláris zavar kezelésében. Sem a tudása sem az eszköze nincs meg hozzá.

Tudom ez egy olyan szakma, amihez "mindenki" ért, mindenki jókat tud tanácsolni, de a "hozzáértők" jelentős része nincsen tisztában a biológiai-genetikai alapokkal.

Azt sem érti meg sok "hozzáértő", hogy pszichoterápia nem varázslás, nem lehet vele minden "lelki" betegséget meggyógyítani. Kiváltképpen azokat nem, amelyek erősen biológiailag meghatározottak és a közhiedelemmel ellentétben nem lelki eredetűek. Erre példa pontosan a bipoláris zavar.

Visszatérve a kérdésedhez, nem tudok rá ennyiből válaszolni, mert amit írtál az nem a kerek történet. Ha nem vagy biztos az orvosod diagnózisában (ami érdekes, mert bipol. zavarral simán bekerülnek kórházba, ahol team dönt és nem egy ember), akkor keress fel egy másik dokit is.

2010. jún. 6. 12:30
 9/9 anonim ***** válasza:

Most olvasom a kommentedet.. 4 hónap után neurológus, aki depressziót állapít meg...ajaj...

Kedves kérdező, bocsáss meg, de ez így tényleg nincs rendben.. Nem szeretném, ha támadásnak vennéd.

A kérdésed az volt, hogy kell-e szedned a pszichiáter által felírt gyogyit. A válaszom: igen kell!

2010. jún. 6. 12:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!