Állandóan rágom a körmöm és a köröm melletti bőrt, most kilakkoztam a körmöm és a számat rágom. Hogyan szokjak le?
Még ahhoz túl fiatal vagyok, de nagy sajnálatomra sokat megéltem már. Nagyjából a pszichoaktívszer-dependencia lenne a "szakterületem", 3 éve tanulom, Elte tankönyveiből, és minden egyéb forrásból. (Gondolok itt tapasztalatokra is.) A kompulzív-impulzív viselkedészavar esetén a cselekedetet megelőző sóvárgás, késztetés és impulzivitás , vágyakozás jellemzi. A cselekedet után az illető teljesen megnyugszik, elmúlik a sóvárgás, kielégül a hatalmas vágy. A te eseted nem ez. Igaz hasonlít, de te obszesszív-kompulzív viselkedészavarban szenvedsz. Ez azt jelenti, hogy a viselkedés a szorongás csökkentése érdekében történik. A háttérben valami szorongás(gyakran gyermekkori trauma) áll, amelyet a viselkedés segítségével vezetsz le. Tehát nem sóvárogsz , hanem szorongsz, és a szorongás elmúlását tapasztalod a viselkedés végrehajtása után. Ez a különbség, nem a vágy dominál hanem a szorongás.
Visszatérve, nem vagyok szakember, nem is lehetnék 17 évesen, hanem amit mondtam, a DSM , valamint Demetrovics Zsolt professzor úr írásos forrásaiból tanultam, hitelesek mind.(Pszichiátriából jó vagyok) Igaz, nálunk inkább a BNO 10 diagnosztikai rendszer a domináns, de nem az számít, mi van a papírodon, a kezelés ugyanaz lesz. Remélem segíthettem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!