Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért félek a betegségektől?

Miért félek a betegségektől?

Figyelt kérdés
Nem is a betegségektől, hanem inkább a vele járó rosszulléttől. Gondlok itt a kínzó torokkaparásra, émelygésre, de ezek még az elviselhetőbbek. Legjobban a hanyingertől és a hányástól félek. Sokszor jár az eszembe, ha valamelyik nap pl. kicsit rosszabb a közérzetem már pánikolok hogy úristen csak nehogy beteg legyek. Mit lehet tenni ez ellen?

2018. jan. 7. 19:42
 1/5 anonim ***** válasza:
Emetofóbiának hívják, én is benne vagyok intenzíven, immár 21 éve. Elvileg pszichoterápiával gyógyítható, gyakorlatilag hatástalan volt számomra, mind a viselkedésterápia, a pszichológus és úgy kb. minden "varázslat". Magunkban kell lejátszani.
2018. jan. 7. 19:43
 2/5 anonim ***** válasza:

Ugyan igy erzek. Mivel en is emetofobias vagyok, semmi mastol nem felek csak a hanyastol / emelygestol.

A tobbi nem erdekel, natha , torokfalyas, azok addig rendben vannak, mig nem jar hanyingerrel.

Tavasszal elkaptam valami hasmeneses cuccot, amitol olyan szarul voltam, hogy szavakba nem tudom önteni... vegig attol rettegtem, hogy hanyni fogok. De szerencsere nem hanytam.

Rohadt szar ezzel egyutt elni, mert ez nem egy olyan fobia amit az ember nagyjabol el tud kerulni(pl klausztrofobia stb) barmikor benyelhet az ember egy ilyen bacit es nekem az egyenlo a véggel.

Inkabb eltorom a labam, minthogy hanyjak.

Nekem sem segitett a pszichologus sajnos.

Viszont en eletemben ketszer , ha hanytam. Utoljara talan altalanos iskolaban. Most 26 eves vagyok.

2018. jan. 7. 22:41
 3/5 A kérdező kommentje:
Átérzem! Én szerencsére csak pár hét óta érzem ezt, habár eddig se voltam túlságosan oda, ha hányásról volt szó. Otthon még elviselhetőbb, de ha mondjuk buszozok vagy suliban vagyok mindig félek nehogy rámjöjjön a hányinger mert akkor mit csinálok, le kell szállnom/ki kell kéredzkeznem és az hót ciki lenne. Sajnos a közelmúltban több ilyen eset is volt, tavaly pl. ahogy leszálltam a buszról az osztálytársaim előtt és más emberek előtt elhánytam magam. Nagyon rossz érzés volt. Szeptember óta pedig többször is ki kellett kéredzkeznem főleg év elején, mert kicsit rámjött a hányinger óra középen és pánikoltam hogy nehogy hányjak a többiek előtt. Egyébkent én 15 éves vagyok.
2018. jan. 8. 19:19
 4/5 anonim ***** válasza:
Első vagyok. Szerintem néhányunkban a megalázottság érzés dolgozik, például bennem is, hogy nehogy megszóljanak, kiröhögjenek miatta, ha más előtt történik a "baj". Maximalista vagy Te is, jól sejtem? Minél többet keresem az okot, annál inkább arra jövök rá, hogy az önkontroll elvesztése okozza bennem a pánikot, hogy akkor pár percig védtelen vagyok.
2018. jan. 8. 22:33
 5/5 A kérdező kommentje:

Így van igazad van, maximalista vagyok példaként ott van a suli, a szüleimnek semmit elvárásuk a jegyeimmel kapcsolatban, akkor se szidnának le ha netán egyest kapnék, de én így is mindig a legjobbra törekszem így van ez a jegyeimmel kapcsolatban is.

És igen, bennem is az a félelemérzet van olyankor hogyan megaláznak, kiröhögnek, ennek oka pedig szerintem a pár éve történt esetemre vezethető vissza.

2018. jan. 9. 16:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!