Miért hizlal az antidepresszáns?
Stimuloton 50mg-ot írtak fel nekem most nem múló GAD-ra, már megbarátkoztam a gondolattal, de sokan írják, hogy mennek fel mellette a plusz kilók.
Én sportolok, egészségesen étkezek. Ennek annyi az oka, hogy korábban pedig étkezési zavaraim voltak, testkép zavar.
Ezt mondtam az új pszichiáteremnek a gyógyszer felírásakor de nem igazán reagált rá.
Félek, ha a most tökéletes testsúly és az évekig tartó munka az ezzel eltűnik.
Étvágyat csinál? Mert azt képes vagyok visszafogni és nem neki esni egy csokitortának.
Vagy a vízmegtartó hatás?
Mivel nem értek hozzá, csak puhatolózok, és itt érdeklődök, hogy is megy végbe a folyamat, mert oké, hogy a GAD-ból jobban leszek a gyógyszertől de azért az anorexiából sem volt könnyű kijönni, így visszaesni sem szeretnék.
Plusz sok mindent nem szeretne az ember, de ezekért a kérdésekért még 14.000 forintot pluszba sem kiadni a pszichiáternek...:)
21/L
(megj. gyógyszer szedésekor 164 cm / 54 kg)
Önmagában nem hízlal.
Csupán jobb kedved lesz (nem leszel szar kedved) és ha az embernek jó a közérzete akkor szeret jókat zabálni, ennyi.
És én ezek ellen tehetek valamit?
Étrendet hozzáigazítani, rengeteg vizet fogyasztani?
Többet sportolni?
Vagy ezt a mellékhatást el kell fogadnom?
"az antidepresszánsok, nyugtatók a zsírt kötik meg a az idegek számára"
mi vaaaaaan? :D
jézusom, ez napiszar gyanús
Én mivel végtelenül tudatlan vagyok ebben a témában, ne haragudjatok, mindent elhiszek.:D
Amúgy egyik barátnőm tanácsára írtam egy email-t a doktornőnek, ha kapnék választ mindenképpen bemásolom ide.
Jó lenne ha a sok feltűnési viszketegséggel, mindenáron valamit válaszolni akaró kényszer betegek nem írnánakhülyeségeket!
Válasz:
Azért növelik az étvágyat tömören, mert a szerotonin többek között az éhségért is felelős. Másrészt az antidepresszánsokat bármennyire is fejlesztik, hogy szelektíven hassanak, ez nem olyan egyszerű és sajnos azokra a receptorokra is hatnak amelyekre nem volna igazán szükség. Harmadrészt, hogyan tudunk egy ember hangulatán legkönnyebben hatni? Egyelőre csak úgy, ha növeljük a tevékenységeinek azon aktivitásait, amelyek örömet okoznak számára. Az étvágyat növelni a legkönnyebb...
Vannak egyébként antidepresszánsok amelyek konkrétan vízmegkötő mellékhatással is rendelkeznek, de akár az egyén is reagálhat így egy gyógyszerre.
Azt kell mindenkinek megértenie, hogy ezek a gyógyszerek még nagyon-nagyon sok mellékhatással rendelkeznek, csak azoknak a betegeknek szabad lenne szedni, akiknél ha mérlegre tesszük a mellékhatásokból eredő problémákat valamint az eredeti problémát, még mindig jobban jár a beteg.
Ma sajnos nagyon könnyen fel írják indokolatlanul is s a mellékhatásokból eredő problémák súlyosabbak lesznek mint az eredeti kezelni kívánt probléma.
Tök mindegy ki mit mond "elméletben", a gyakorlati tapasztalat számít. Rám hallgass, mert én pont ezt szedem.
NEM lehet a gyógyszertől hízni. Azt kizárólag kajától lehet, vagyis értelemszerűen a gyenge akaraterőtől. Nálam mellékhatása sincs. 75 mg-ot szedek, mert nálam pánik is volt. Szóval bízz benne.
Arra viszont számíts, hogy az első 2-3 hétben nem leszel tőle túl jól, szóval úgy időzítsd a kezdést. Nyugtatót nem írtak mellé?
Az utolsó előtti vagyok.
Annyi méghozzá tartozik az igazsághoz, hogy lassítja valamelyest az emésztést. Ezáltal ha ugyan annyit is eszik az egyén sok esetben jobban raktároz a szervezet. Ha mozogsz rendesen és odafigyelsz szerintem megúszhatod!
Mindenképp a szintentartás lesz a cél, én alapból nagyon odafigyelek az étkezésemre a leírtak miatt, de akkor talán a sportot tudom nyomni, az talán az emesztésen is segít.
Igen írtak nyugtatót, deeee... ennek mondjuk picit nagyobb háttértörténete van. Most napi 3mg frontint szedek, szóval egyenlőre a hányingeren kívül meg az alap tüneteken kívül nem érzek mellékhatást. Bár ez még nekem is a bevezető adag, de összeszorítottam a fogam és belevágtam, hogy túlélem ezt a 3 hetet.:)
A 16 éves koromban prozac ritalin egyszerre való szedése, félrekezelés miatt épp eléggé érezteti velem azt, hogy annál nem lehet eosszabb.:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!