Nagyon félek attól, hogy esetleg borderlineos vagyok, mit csináljak?
Nálunk tudtommal nem elterjedt a borderline típusokra osztása, de létezik a klasszikus és a "csendes" borderline.
A klasszikus az állandóan drámázó, hazug és manipulatív (azért, hogy a kiszemelt személyt maga mellett tartsa), a csendes pedig inkább magában próbálja meg elrendezni a dolgokat, az esetében sokkal kevesebb látszik a BPD-s személyiségből (de az indítékok és az alaphelyzet ugyanaz).
Van magyar felirat is.
Én úgy tudom, egy borderline-os embernek nincs betegségtudata, ő azt gondolja magáról, hogy teljesen normális. Ennek alapján már biztos, hogy nem lehetsz borderline.
Más betegségektől nem szoktál rettegni, akár testi, akár mentális bajoktól? Esetleg mániákusan kutatsz a tüneteid után a neten?
Előttem írták, hogy a borderline-nak nincs betegségtudata.
Nos, pedig lehet. Itt vagyok én, az élő példa rá, de megismertem a neten egy szintén borderline lányt (akivel később élőben is találkoztunk természetesen), és neki is van betegségtudata.
Inkább mondjuk úgy, hogy nem MINDIG van betegségtudatom. Például amikor pszichiáterhez fordultam, akkor tisztában voltam vele, hogy valami egyáltalán nem okés velem. Az ünnepek miatt aztán úgy alakult, hogy a terápiát csak januárban tudom elkezdeni, és azóta többször is váltakozom aközött az állapot között, hogy igen, ez egy betegség, és amikor meggyógyulok, akkor már nem lesz, meg aközött, hogy borderline ide vagy oda, úgyis sz*r az életem. Olyankor úgy érzem, hogy inkább a környezetemnek kellene változtatnia.
Egyébként meg ha így érzed, akkor menj el pszichiáterhez. Régebben én is néztem ezeket a motivációs, önfejlesztős dolgokat, és néhány órára meg is hozták a hatásukat, de a problémámat egyáltalán nem oldották meg. Annyi volt, hogy időként hozzásegítettek egy-egy pozitívabb fázishoz, de semmi több.
22/N
12-es:
Szerintem a legtöbb borderlineos tudja hogy valami nem oké. Ezt azért érzi az ember. Pláne mivel a borderline általában más mentális betegségekkel is társul. De érzed hogy szarul vagy, hogy nem vagy normális.
Amúgy a fizikai betegségektol nem félek, csak a mentálisaktol.
Az a videó nagyon hasznos volt, köszönöm. Én inkább a "csendesnek" mondanám magam, magamra irányítom minden érzelmemet és dühömet, kivéve amikor ez nem jön össze es máson csattan az ostor. De igyekszem ilyenkor elvonulni és akkor nagy baj nem lehet ha nem szól hozzám senki.
Amúgy én mindig azt szoktam mondani, hogy hiába vagyok introvertalt, szeretek egyedül lenni, de nem magányosan. Szóval nekem mindig kell valaki akivel beszélgethetek. Amikor szarul leszek és elfog az a mérhetetlen magány és idegesség, akkor kétségbeesetten rairok mindenkire, mindegy kire, csak lefoglaljon. Ilyenkor úgy érzem magam mint egy fuldokló. Csak ez akkor szar, ha hajnalban jön rám. Olyankor vagy magamnak írogatok, vagy egy csoportba, ahol hiába nincs fent senki, de hátha valaki válaszol majd. Nem tudom magamban tartani az érzéseimet, muszáj egyszerűen írnom róluk, különben úgy érzem megőrülök. Beszélni már nem biztos hogy tudnék róluk, de írnom egyszerűen muszáj. Nem bírom elviselni a saját gondolataimat, egyszerűen idegesít az, hogy gondolkodom és jár az agyam... Szerintem mindent megbeszelek a barátaimmal, ezért nem gondolnám hogy egy pszichológus tudna segíteni, elvégre nem az a bajom hogy nincs kivel beszélgetnem a problémaimrol. Emiatt érzem azt, hogy rajtam úgysem tudna segíteni, feleslegesen lenne megprobalni is.
A borderline-osnak simán lehet betegségtudata, ha más miatt nem, akkor a gyors (gyakran másodpercek alatt bekövetkeztő) hangulatváltozások, a nagy cirkuszok, a problémás kötődés, az önrombolás miatt. De ha olyan tüneteket nézünk, mint például a paranoia, vagy a fekete-fehér gondolkodásmód, akkor ez nem annyira egyértelmű. A paranoia egyik fontos ismertetőjele pont az, hogy külső szemlélő számára egyértelmű lehet, míg a paranoiás nem is érti, hogy mi a gond a gondolkodásával.
A pszichológus igazából abban segít, hogy kezelni tudd a dühkitöréseket (mielőtt dühkitörések lennének), a paranoid gondolkodást, a tapadást, a szélsőségesen fekete-fehér gondolkodást és stb. Ebben a barátok nem segítenek, mert egy egészséges ember számára teljesen nonszensz és elfogadhatatlan a borderline gondolkodásmód (ahogy a border számára sem érthető az egészséges).
Az mennyire számít paranoianak, hogy állandóan azt hiszem hogy xy nem kedvel és igazából idegesítem, a pokolba kívánna? Vannak olyan ismerőseim (3-4 kb) akiknél folyton ezt érzem (főleg neten), hogy nem szívesen beszélgetnek velem, csak odegesitem őket stb stb. De mikor ezt megemlitem, akkor meg azt állítják hogy ez nem így van, ők igenis szeretnek velem beszélgetni. És hiába szeretnék neki hinni, egyszerűen folyamatosan azon kattogok hogy ez hazugság és nem értem miért nem képes megmondani az igazat.
Nem mindig gondolok ilyeneket, de amikor elkezdodik, akkor nem tudok szabadulni az ilyenektol.
Van olyan, hogy próbaképp nem írok az illetőnek mert kíváncsi vagyok hogy amúgy ő keresne-e engem. Volt hogy egy hónapig nem is keresett, aztán meg megkerdezte hogy hova tűntem. Mondom én sehova, végig itt voltam.
Nem tudom mi bajom van, valószínűleg semmi és csak egy hisztis kis unatkozó p*csa vagyok. De tudom hogy hiába írok ki akárhány kérdést, úgysem fogok segíteni magamon, egyszerűen nem éri meg. Magamért még szerintem sosem tettem semmit.
Amiket leírtál, elég tipikus border dolgok. Az, hogy azt gondolod, XY nem kedvel, önmagában nem jelent semmit. Igazából ismerni kellene az egész mögött meghúzódó gondolatsort, hogy miből jutottál erre a következtetésre. De az, hogy ezen kattogsz, hogy gyűjtögeted a pro és kontra érveket, esetleg valahogyan tesztelgeted az illetőt, szétcincálod a szavait, a hangsúlyozását, a mimikáját és mindent, lehet border dolog (az is igaz, hogy ez stressz alatt sokkal jellemzőbb).
Az, hogy "próbaképpen nem írsz valakinek, hogy mi sül ki belőle", tipikus manipuláció, tesztelgetés, játszmázás, ahogy tetszik, ha többekkel csinálod, és elég rendszeresen, akkor ez elég bevett szokásod.
De amúgy valóban, az a helyzet, hogy az öndiagnózis nagyon gyakran félrevisz. Menj el egy pszichológushoz és töltsd ki a teszteket, hogy legyen papírod (online teszt nem ér semmit, a hivatalos pszichológiai tesztek igyekeznek kizárni a kamuzást, ezért például gyakran többször is felteszik ugyanazt a kérdést más formában). Utána majd ráérsz kitalálni, hogy hogyan tovább. Te is látod, hogy nincs ez rendben így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!