Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mi ennek a szindrómának a neve?

Mi ennek a szindrómának a neve?

Figyelt kérdés

amikor a szervezet mintha a nap nem 24 órából állna, így a beteg csak hajnal körül tud elaludni és dél körül ébred fel?

valami "nem huszonnégy...szindróma"

láttam egy műsort róla de mindig túl gyorsan mondták el:D

2010. jún. 1. 19:00
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

oké, de egy adott betegségnek több neve/megfogalmazása lehetséges.

ugye itt a 24 óra a bioritmusunkra utal (ami mellesleg nem is igazán 24 óra hanem inkább 25). de a bioritmus mint olyan nem mindenkinek világos, hogy mit is jelent ezért egy ilyen "névváltoztatással" könnyebben érthetővé tehetjük a betegség megértését.Ez pedig egy ismeretterjesztő műsorban, illetve a mindennapi életben fontos lehet.

csak gondolj bele hány betegségnek van hétköznapi neve...

másrészt ezek a nevek még elég frissek hiszen a kronobiológia, illetve a bioritmussal foglalkozó kutatások meglehetősen újak, így szakszavai nem egységesek még teljesen, illetve nem honosodtak meg még minden nyelvben.

de azért még nézz utána, simán elképzelhető hogy tévedtem, ugyanis nem vagyok sem orvos, sem kronobiológus.

2010. jún. 3. 21:15
 12/16 anonim ***** válasza:
20:31-es te szimplán a pacsirtatípus, meg a bagolytípus orvosi definicióját vágtad be, nem pedig azét, aki a Marsi nap szerint él, pedig mi azét vártuk.
2010. jún. 3. 21:43
 13/16 anonim ***** válasza:

ok, de én ezt honnan találjam ki? én csak az az alapján kerestem ami meg volt adva. Akkor máskor adjatok vmilyen pontosabb definíciót. én nem látok bele a fejetekbe hogy ti mire gondoltok.

A kérdésben megfogalmazott kitételeknek az én válaszon többé-kevésbé megfelel.

másrészt mi a különbség a "Marsi nap szerint" él és amit én írtam a között?

2010. jún. 4. 00:16
 14/16 anonim ***** válasza:

közben megtaláltam igaz :

nem 24 órás alvás-ébrenlét ciklus szindróma vagy szabad-futás cirkadián ritmus zavar

magyarul csak ilyen kis rövid cikket találtam:

[link]

angolul:Non-24-hour sleep-wake syndrome

[link]

[link]

de ha az angol nevét beírjátok még ki fog dobni egy csomó cikket

illetve magyarul érdemes megpróbálni a "cirkadián ritmus zavar" címszavak alatt ugyanis az összes linket nem néztem át.

2010. jún. 4. 00:39
 15/16 anonim ***** válasza:
A Marson 24,6 óra egy nap.
2010. jún. 4. 07:44
 16/16 A kérdező kommentje:
a 00:39-esnek nagyon köszönöm:))
2010. jún. 4. 15:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!