Tönkrement idegrendszert hogyan lehet helyrehozni?
Egyetértek az előttem válaszolókkal. Hogy azért én is hozzak valamit én életszemlélettel jövök.
A nyugalom gyakorlása sokat számít, én is elég ideges és stresszes fajta vagyok (és ilyen környezetben is nőttem fel), de már sokszor vannak olyan napjaim amikor a nyugalom jellemző az egész napra pedig a világban semmi nem változott, csak én jöttem rá hogy egy csomó dolog miatt feleslegesen aggódom.
Pl. jaj, meg kell csinálnom valamit de <és itt valami "szörnyű" probléma>! Régen ez nekem világvége volt, stressz. Most meg, na puff megcsinálom ahogy tudom. Ha nem lesz kész még se akkor szólok, nem fogják leharapni a fejemet miatta. Ha meg igen akkor ez van, ne várjanak tőlem olyat amire nem vagyok képes, a legtöbbet nyújtottam amire képes voltam.
Gyakorlatilag elfogadtam a kudarc lehetőségét ami mindig ott lebegett a szemem előtt, de gyakorlatilag szinte sosem történt meg. Ha meg megtörténik, akkor sincs már világvége, mindig lesz valahogy.
Ami nekem segített az a sztoicizmus (meg az abszurdizmus). Hogy a sztoicizmus szó ne riasszon el, a sztoicizmus - a szó hétköznapi értelmével ellentétben - egy olyan életszemlélet ami a nyugodt (és saját definíciója szerinti teljes) életet helyezi előtérbe, például hogy hogyan kezeljük mások rosszindulatát, az igazságtalanságot, a veszteséget, szóval bármit ami mindenkivel megesik és rosszul esik.
Epiktétos kézikönyvecskéje a legrövidebb és legkönnyebben emészthető sztoikus könyv, ha csak egy része elfogadható számodra már az sokat segíthet. Kerényi "Olvasóhoz" előszavát nyugodtan hagyd ki, szerintem nehezebben emészthető mint maga a mű.
Ami a lényeg hogy a nyugalmat is gyakorolni kell, mint minden mást is az életben. Az eleje a legnehezebb, mert beléd nevelődött hogy mire hogy reagálsz. Viszont az első pár alkalommal mikor sikerül nyugodtan kezelni a helyzetet az nagyon jó érzés. Jóval később általános lesz a nyugalom addig én bosszankodtam hogy valamin bosszankodom. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!