Lehet Asperger-szindrómás?
Nem olyan régen olvastam róla, nagyjából 2 hónapja, és ahogy olvastam, rádöbbentem, hogy majdnem az összes tünet igaz rám.
Szörnyen érzem magam emiatt. Sosem voltam átlagos, sőt. Kifejezetten furcsa kislány voltam. Óvódától általános iskola 5. osztályáig úgy viselkedtem, mint egy macska. Komolyan, négykézláb járkáltam, rengeteg nadrágomat tönkretettem. Akkoriban nem is voltak barátaim, mindig kiközösítettek. Nyaranta békákat és gyíkokat fogtam meg, mezitláb sétálgattam az udvaron. A tanulással sosem volt problémám, a tanárok kedveltek. A nyelvekhez nagyon jó érzékem van. Koncentrálni nem tudok, az iskolában sem, és mindent túlreagálok. A dolgokhoz sem úgy állok hozzá, ahogy kellene. Az emberekhez nem ragaszkodom, elvagyok egyedül is. Nincs bennem empátia, régebben, amikor kéziztem, és valaki megsérült, nem mentem oda, nem tudtam felfogni, hogy mi van. Érdekelt, de nem értettem. Nagyon érzékeny vagyok, néha egy komolytalan viccen is sírok. Beszélni nem tudok, ha beszélek, a lábammal kopogok, a kezemmel meg malmozok vagy lengetem. Emiatt sokan kinevetnek, pedig enélkül nem tudok beszélni. A hallásom érzékeny, az éles hangok hallatán eldobok mindent és a kezemet a fülemhez szorítom. Vannak kényszeres mozdulataim, cselekedeteim, néha kétszer húzom le a wc-t (feleslegesen) nyitogatom a bezárt ajtót, kopogok a padon, sokat pislogok, csapkodó/szárnyaló mozdulatokat csinálok a kezemmel, kizárólag póló nélkül tudok aludni, ha ideges vagyok, előfordul az agresszió, kiskoromban nem tudtam kezelni, és amikor nem találtam az ellenőrzőmet, letéptem egy plüssmedve kezét. A depresszió is igaz rám, régebben (pengével) bántottam is magamat, előtte, szétkarmoltam a kezemet, ha ideges voltam. A testbeszédet nem ismerem fel. Anyának mondtam a pszichológust, de ő nem fog elvinni, mert szerinte mi egy rendes család vagyunk, és ha valami van, azt nekik is el tudom mondani, felesleges a szakember.
Szerintem ha az osztálytársakkal jól kijössz, még ha nem is feltétlen barátkozol velük szorosan, az megintcsak az Asperger ellen szól. Akikkel találkoztam, azokat leginkább kerülték a társai.
Furcsaságok - fiatalként még könnyen hiszi magáról az ember, hogy nem normális, vagy, hogy valami "különleges" dolog zajlik benne. Én is így voltam vele, mindeki hasonlóképpen érez.
Túl nagy jelentőséget akarsz bizonyos dolgoknak tulajdonítani, de ezek a történések valójában szokványosak.
Például, hogy még írjak magamról olyan dolgokat, amikben rád hasonlítok:
-én is a saját magam társaságát kedvelem legjobban plusz a macskénkét
-dühömben véresre vertem a falon az öklömet, máskor széttéptem egy könyvet, megint máskor szétvertem a billentyűzetet
-Tiniként egy buliban felborítottam egy pohár üdítőt, amitől aztán úgy megkattantam, hogy beültem egy asztal alá, majd hazamentem.
Sorolhatnám még a dolgokat, de a lényeg, hogy tinédzserkorban testileg és szellemileg is nagy változásokon mész át és ezek könnyen járnak ilyen megmagyarázhatatlan viselkedéssel, furcsaságokkal. Sok valószínűleg el fog múlni később, de lesz, amit megőrzöl felnőttként is. Ettől nem kell magad betegnek hinned.
Ja és szinte kényszeres szagolgató vagyok. Ha kezembe kerül egy könyv, az első, hogy megszagolom, de olvasás közben is szaglászni szoktam - olvasom az oldalt, közben a maradékot pörgetem az orrom alatt, hogy áradjon az illata.
Ha az e-book olvasómat használom, akkor meg közben egy fizikai könyv lapjait pörgetem az orrom alatt.
De mindez nem probléma, másoknak meg más szokásaik, furcsaságaik vannak.
Mindenesetre itt a gyakorin ezt soha nem fogod megtudni biztosra. Hiába elemzi magát az ember, vagy vár válaszokat ismeretlenektől, az Asperger megállapítása nem ilyen egyszerű, te is tudod, hogy orvosi, szakértő vizsgálat kell hozzá.
Itt hiába kapsz megerősítést vagy kételkedést, ez nem jelent semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!