Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Tabletta, vagy lélekgyógyászat?!

Tabletta, vagy lélekgyógyászat?!

Figyelt kérdés

Nehéz elfogadtatni magukat a megszokottól merőben eltérőknek, az újaknak. Különösen a tudományok területén, mert bár jól tudjuk, hogy a tudományok története nem más, mint tévedések és azok kiigazításának gyűjteménye, azaz, „tudományosabban” fogalmazva hipotézisek, cáfolatok vagy megerősítések sorozata, mégis, a „tudósok” - meglátásom alapján mondom ezt, ami nem hipotézis, csak nagyon szegényes tapasztalat -, igyekeznek kerékkötőjük lenni a legtöbb újnak. Mert az új többnyire cáfolat, és a legtöbb esetben halála a réginek, amivel vele együtt vesznek hívei, gyakorlói, alkalmazói. Katasztrofális helyzet bizonyos szemszögből nézve. Az egészségügyben különösen, ahol a nagyhatalommá vált gyógyszeripar igyekszik mindent eltaposni, ami boszorkánykonyhájában előállított gyógyszerei-vegyszerei ellenében működik.

Meglátásom szerint ez, de legalábbis ilyesmi játszódik le a lélektanban, napjainkban. A régi és az új harca. Kezd kiszivárogni a köztudatba, hogy az egyszerű pszichológiai képzéssel rendelkezőkhöz hiába fordulnak a lelki betegek, hiszen csak véget nem érő tényfeltárásban lehet részük, rosszabb esetben a pszichológus szereptévesztése révén, eligazításokban. A gyógyításhoz - e területen, a lélektanban, a lelki gyógyításhoz -, plusz képzettség kell, amely révén terapeutává válik valaki, azaz lélekgyógyítóvá. Ismerőjévé és alkalmazójává lelki gyógyító eljárásoknak. A hagyományosnak mondható lélektanban ez hosszas és ebből kifolyólag nagyon drága folyamat, amíg eredmény mutatkozik. S berobbant a lélekgyógyászatba az INTEGRATIV PSZICHOTERÁPIA, amely módosult tudatállapotban, közvetlenül a tudattalanban, vagyis a lélekben munkálkodik és gyógyít, így rendkívül gyors és hatékony.

Ám integrativá válni még további hosszadalmas és drága képzéssel lehet. S bár egyre több integratív lélekgyógyász dolgozik az országban, mégis óriási a tudatlanság a betegek körében e területen, és hát nagy az ellenállás a pszichológusok körében.

Persze, a hagyományos lélektanra szükség van változatlanul. És az új sem mindenható, sőt, vannak esetek, amelyeknél alkalmazása kizárt. Mégis felmerül bennem a kérdés, hogy vajon mennyi idő kell ahhoz, hogy a depressziósok, pánikosok, fóbiások, szorongók eljussanak a felismerésig, hogy a tabletták, miközben rongálják májukat többek között, adott esetben inkább elhülyítenek, képtelenek a lelki egészség visszaállítására, csupán elfedik a tüneteket? Hogy a lelki bajokra, amelyek szinte minden testi baj előidézői, LELKI GYÓGYMÓD kell, az a megoldás?

Kevés szó esik erről. Hogy például integratív terápiával a pánikbetegség néhány hónap alatt meggyógyítható, gyógyszerek nélkül, míg a gyógyszeres kezeléssel csak javul a közérzet, de gyógyulásról szó sincs, és múlnak az évek, de nem múlnak el a tabletták. Mint a hajdani humorban: „elmúla az ünnep, de nem múla el a bájgli”. Itt az ünnep sem „múla el”.

2010. máj. 27. 10:20
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező,

Az antiszociális hajlam öröklése a legfrissebb kutatások eredménye. Kimutatták bizonyos agyterületek (pl.: az amygdala) eltérő működését ennél a kórképnél. Meg kell azonban különböztetnünk az antiszociális személyiséget a pszichopátiától. Az utóbbi egy kisebb csoport az antiszociálison belül. Ennél van jelentősége igazából a biológiai eltéréseknek.

Ezek a vizsgálatok egyébként úgy zajlanak, hogy ikerkutatásokat is végeznek. Az egypetéjű ikerpár egyik fele marad az eredeti családban (ahol pl.: rosszabb körülmények vannak), a másikat egy teljesen egészséges család adoptálja. Sajnos úgy néz ki, hogy a pszichopátia valóban biológiai alapokkal bír, mert genetikai érintettség esetén az adoptált ikerpár ugyanúgy a deviancia útjára tér, hiába neveli más család, ahol egészségesek a szülők. Annyira durva, de a pszichopátiában szenvedő egyén (nem szeret, nem szorong, nem tanul semmiből) már akár 3 évesen mutatja a tüneteket.

Olyan eset is számtalan van, ahol egy fiatal deviáns családban nő fel, a genetikája nem érintett és láss csodát a környezet és a rossz háttér ellenére nem lép erre az útra.

Egyébként a pszichiátriai kórképeknél maga a hajlam öröklődik, a személyiség "sérülékenysége", mely ellen megfelelő támasszal sokat lehet alakítani. Ez alól kivétel sajnos a skizofrénia, mert itt már a magzati korban fennáll a nem megfelelő idegfejlődés, csak sokáig nem ad tünetet.

A másik kérdésedre a válasz, hogy minden betegség pszichoszomatikus-e, azt mondjuk, hogy vannak pszichoszomatikus betegségek, illetve az immunrendszer állapotára természetesen hatással van a lelki egészség és a stressz. Azt azonban, hogy egy rák csak pszichoszomatikus lenne, én mélyen elvetném. Az már jobban helytáll, hogy a rendszeres belső feszültség legyengíti az immunrendszert, ami a rák elleni védekezésében is megcsorbul. Sajnos azonban a ráknál is számtalan biológiai faktornak van szerepe még.

Léteznek olyan pszichiátriai kórképek, melyek testi tünetek formájában jelennek meg. (pl.: hisztériás jellegű bénulás)

2010. máj. 29. 19:34
 12/14 anonim ***** válasza:
A módosult tudatállapotban a szakadék megjelenése sok mindent jelenthet. Nem tudom a problémádat, a kapcsolatod a terapeutával, a terápiás folyamat szakaszát. Erre kérdésedre nem tudok így válaszolni. Viszont terápiából ijedtség miatt nem annyira tanácsos kiugrani. Jobb ezeket az érzéseket visszavinni a terápiára, hogy tudjatok vele dolgozni. A szakadék lehet ellenállás is.
2010. máj. 29. 19:38
 13/14 A kérdező kommentje:

Kedves 05-29 19:38! Köszönöm a válaszokat. Mostantól sokkal árnyaltabban tudok gondolkodni e témában.

Azt hiszem, valójában elég egészséges lelkületű vagyok, de öt éve jelentkezett egy szokatlan, tehát fura empátiás képességem, amit könnyen lehetne pszichózisnak minősíteni. Én azonban tudom, hogy másról van szó, de hát minden pszichotikus ezt hiszi, tehát állításommal semmit sem mondtam.

Szívesen hallanék a testsémáról, amely, mint hallottam, a lélekben is megvan, és módosult tudatállapotban dolgozni lehet vele. Sőt, a terapeuta is látja, persze módosult tudatállapotában, változását is, akár fizikális érintés nélkül.

Kérem bocsássa meg nekem, hogy "használom" Önt, de senki sincs se távol, se közel, akitől ezeket a dolgokat megkérdezhetném. Terápiám már befejeződött, azaz nem kívántam folytatni a tervezett hossz után, mert a terapeuta, aki nagyon jó és empatikus és nagy tudású fiatal szakember, és rengeteget segített, az említett jelenséggel, láttam, nem tud mit kezdeni. Vagyis, mint őrültre tekintett rám, és nem hiszen, hogy ebben tévedtem volna. Meg lehet érteni, hisz minden ember zárt egység, önmagunkba zárva élünk, érzéseink csak miénkek, néha azon is elgondolkodom,vajon mindenki AZT a színt látja-e zöldnek, amit én? Persze tudom, fénytani és a szem működésének törvényszerűségei valószínűsítik, hogy igen.

Köszönöm, ha válaszol.

2010. jún. 1. 10:03
 14/14 anonim ***** válasza:
és mi van ha van aki lélekgyógyász, pszichológus és pszichiáter is :o?
2019. okt. 11. 15:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!