Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ezek depressziós fázisok?

Ezek depressziós fázisok?

Figyelt kérdés

Sziasztok, alapból van egy szorongásos betegségem évek óta, amire frontint szedek. Nem szedem napi rendszerességgel a frontint, valamikor egy hétig nem is veszem be. Pszichiáter írta fel.

Alapból nem szeretek túl sokat beszélgetni emberekkel, naponta elég lenne nekem 20 perc beszélgetés is egy személlyel. Egyszerűen nincs kedvem hallgatni az embereket, válaszolgatni nekik, meg témákat felhozni.

Van egy srác is az életemben, de azt veszem észre, hogy tőle is elfordulok időnként, valami kifogást keresek hogy ne kelljen vele beszélnem, ami nyilván nem hazugság, mert olyankor tényleg keresek magamnak valamit, amivel elfoglalom magam, például házimunka, vagy elmegyek valamerre.

Vele sem szeretek túl sokat beszélni, pedig ő órákig beszélgetne szinte mindennap az interneten.

Egyszerűen kimerítőnek tartom azt hogy órákig beszélgessek vele szinte mindennap, akárhogy is szeretné.

Barátokkal is lehetetlennek tartom azt, hogy mindennap órákig beszélgessek. Ez depresszió miatt van? Nem szeretek sokat beszélni, meg sokszor inkább egyedül szeretek lenni. Sokszor nem kívánok senkit a hátam közepére sem. Érdekes, hogy mások ezzel messze nem így vannak. Nekem a kommunikáció több emberrel, vagy egy emberrel hosszabb ideig teljesen kimerítő idegileg.

2017. szept. 12. 15:31
 1/7 A kérdező kommentje:
Elfelejtettem beleírni a történetembe, hogy sokszor az élethez sincs kedvem... nincs kedvem dolgozni menni, nincs kedvem itthon házimunkázni, csak feküdnék legszívesebben az ágyban. Ez nem mindig van így, de vannak ilyen időszakok.
2017. szept. 12. 15:36
 2/7 TR75 ***** válasza:
Lehet, hogy eleve introvertált személyiség vagy.
2017. szept. 12. 15:40
 3/7 anonim ***** válasza:

Különbözőek vagyunk, van, aki bárkivel képes órákig sztorizni, van, aki nem.

Ezzel együtt sztem depi tüneteit mutatod.

2017. szept. 13. 12:52
 4/7 anonim ***** válasza:
Aki összetéveszti az introvertáltságot a deppreszzióval,azt ki kéne lőni az űrbe.
2017. szept. 13. 15:38
 5/7 anonim ***** válasza:

Amit utólag hozzátettél, az igencsak depresszióra utal. Pszichiáternek említetted? Lehet, hogy érdemes lenne.

Az szerintem nem meglepő, hogy amikor rosszul érzed magad, nincs energiád másokra. Főleg ha eleve introvertált vagy.

Nem olyan ritka dolog amúgy. :)

2017. szept. 13. 17:21
 6/7 anonim ***** válasza:
0%
A deppresszió 2 p-vel van írva.
2017. szept. 13. 17:44
 7/7 TR75 ***** válasza:

"Alapból nem szeretek túl sokat beszélgetni emberekkel, naponta elég lenne nekem 20 perc beszélgetés is egy személlyel. Egyszerűen nincs kedvem hallgatni az embereket, válaszolgatni nekik, meg témákat felhozni."

"Egyszerűen kimerítőnek tartom azt hogy órákig beszélgessek vele szinte mindennap, akárhogy is szeretné."

"Barátokkal is lehetetlennek tartom azt, hogy mindennap órákig beszélgessek."

Ott van az első idézett mondatban, hogy "alapból". Ez, bizony, azt jelenti, hogy eleve ilyen személyiség(nek tartja magát) a kérdező. A depressziós nem "eleve" ilyen vagy olyan, hanem a pszichés állapota miatt ilyenné vagy olyanná válik.

Szóval. Lehet depressziós is, nyilván a szorongás nem tesz jót a személyiségnek, de ha történetesen (tegyük fel) introvertált a kérdező, akkor nehezebben dönthető el, hogy vajon depressziós-e.

A kérdésből nem derült ki, hogy ez a visszahúzódás, társaságkerülés, szociális helyzetekben megnyilvánuló türelmetlenség fokozódott-e az utóbbi időkben, vagy esetleg mindig is ilyen volt a kérdező, és egyszerűen felmerült benne az a lehetőség, hogy netalán depresszió tünetei lehetnek az általa amúgy korrekten felsorolt jelenségek.

A szorongása miatt a felsoroltak lehetnek depressziós tünetek is, kizárni (pár mondatból meg pláne) nem lehet. Én csak arra próbáltam meg felhívni a kérdező figyelmét, hogy elképzelhető, hogy ő introvertált személyiség (mondhatjuk aszociálisnak is), akinek nincs igénye intenzív társasági életre, vagy legalábbis sokkal kevesebbre, mint általában másoknak.

Szóval, hogy röviden összefoglaljam, amit mondanék: igen, lehet ez depresszió is, ami a szorongás talaján alakult ki, de elképzelhető, hogy eleve introvertált személyiség vagy. Ha úgy érzed, hogy ez rendellenes (nem azért, mert mások mondják, hanem azért, mert megvan benned az igény a társaságra, a bulira és hasonlókra, de "képtelen vagy rá", és ez frusztrál), akkor érdemes utánajárni, hogy vajon nem depresszió-e. Ha azonban te így elvagy, és csak azért zavarnak az általad leírtak, mert "mások elvárják, hogy folyton valakivel csacsogj, találkozz, lazulj", akkor (szerintem) nincs semmi gond.

2017. szept. 14. 03:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!