Hogyan lehet megtanulni a jelenben élni?
Úgy lehet, ha megtanulsz feladatokban gondolkodni, és nem pedig személyekben.
Naponta ált. reggel át kell gondolni, hogy mi az a feladat amit ma meg kell tennem, és erre kell koncentrálni, hogy azt meg is tedd.
Köszi a választ mindenkinek!
1.nek - mármint olyanokra gondolsz, hogy tegyek magamért, amitől jobb kedvem lesz? milyen dolgokra gondolsz? az az igazság, hogy bármibe belekezdek, egyből elkezdek a jövőn kattogni, hogy "de mi lesz majd, ha mégsem sikerül" vagy "mi lesz, ha átvernek vagy nem fogok már egyszer kelleni neki (párkapcsolat)"...
2.nak - azt a könyvet elolvastam, és nagyon tetszett, de kb. mindig csak addig ér valamit, amíg a kezemben van, és éppen olvasom. Eltelik 2 nap és megint kezdem a rossz szokásom... hogy a múltban illetve a jövőben élek.
3.nak - igen, szeretnék boldogabb lenni ezáltal én is. de hogyan kell? te hogyan lábaltál ki ebből? mondogattál magadnak valamit? tudsz valamilyen példát mondani?
4.nek - az a baj, hogy mihelyt elvégztem a feladatot, máris megint kattogok, úgy, hogy észre sem veszem. és egyébként amíg el nem kezdem a feladatot is kattogok. valami ilyen "alapbeállítottság" kéne, hogy olyan legyek, aki tudja élvezni a jelent.
A jelenben való élés az nem egy képesség, ami vagy vam, vafy nincs, hanem ez egy benső harc eredménye, ezért mindenkinek meg kell harcolni. Nekem ez a HIT által, segítségével sikerült.
"Aki a világgal foglalja el magát, azért van gondban, mert gonosz a világ, az elrabolja az időt attól a munkától, mely növeszthetné benne szeretetem működését, s így építhetné magában azt a készséget, hogy átvegye tőlem az Én BÉKÉMET, melyet nem úgy adok, mint a világ. Én nem félelemmel és feszültséggel teli békét kínálok fel nektek. Az Én békém: öröm a Szentlélekben. Ezen akkor sem tudok változtatni, ha ezt ti nem fogadjátok el. Nem csaphatlak be benneteket. Főleg akkor nem, mikor látom, hogy ti mennyire becsapjátok önmagatokat. Önmagatokat jobban becsapjátok, mint embertársaitokat"
Van mögötte egy mélyen húzódó önbizalom. Hogy biztonságban érzed magad, mert akármi jön is, szembe tudsz nézni vele, és nincs rossz döntés. Nincs min aggódni, mert vagy, a világ is van, jönnek a dolgok, és mennek is. Érzed, hogy mi az amivel dolgod van, azt elfogadod, és mi az amivel nincs és azt elengeded. Végső soron hiábavaló minden (nem feltétlenül nihilista értelemben :D), mert az egyetlen állandó dolog a változás, az anyag pedig illúzió. És (rajtad kívül) senki sem ítél meg pl. a halálod után, ha egyáltalán meghalsz. (Ebben a kérdéskörben nem értek egyet a vallásokkal.)
Ezt az érzéket, hogy rendben zajlanak a dolgok akkor is ha hozzájuk se nyúlsz (sőt még akkor is ha hozzájuk nyúlsz! :D) kell gyakorolni. Ahogy gyakorlod, elkezdesz bízni az ítélőképességedben, hogy a jelenben jó döntéseket tudsz hozni, illetve jól érezni magad. Szerintem ez a nehezebb feladat, mert az oké, hogy megérkezel a jelenbe és ott is maradsz, de hogy az nem mindig jó érzés, és ezt valahogy fel kell dolgozni. Például sajog a bölcsességfogad, hogy majd széthasítja a fejedet. Érzed is, hogy ropog a csont. Na ezt végigültem, kb 24 órán át tartott. Aztán elmúlt.
Mondok egy konkrét példát, ami nálam bevált.
Kidolgoztam egy ébredés utáni rutint. Kb. 2 órás. Enélkül káosz, kapkodás és szorongás a napom, de ha így indul, az a nap már megérte. :)
Lehet pont az kéne Neked, hogy fogod magad, és abbahagysz minden tevékenységet, és csak ülsz, fekszel, pihensz, és nézed a plafont, és átérzed, mit jelent Számodra jelen lenni, és ezt rendszeresen megteszed. (Ez a reggeli rutinom nagy része, csak ülök a kávémmal és figyelem magam és a környezetemet) Szánj erre időt.
emánuel113: köszi! képzeld, nem is vettem észre, hogy linkeltél valamit, és csak úgy böngészgettem az interneten, amikor elkezdtem olvasni ezt a web-hangot... aztán olvastam, olvastam, és találtam benne egy sort, amit te is ide írtál... mondom nekem ez olyan ismerős. Visszanéztem a kérdésemnél a válaszodat, és láttam, hogy te is belinkelted ide ezt... :D de jó már, nem? :D
Egyébként szépen vannak ezek a dolgok megfogalmazva. De nekem ezek olyan homályos dolgok, amit ide bemásoltál is, nem tudom értelmezni, pedig szeretném... arra én is rájöttem, hogy gonosz a világ. Sőt, nem is nagyon akarok benne élni, de nincs más választásom. Sajnos nincs idő lelki feltöltődésre, és emiatt ér annyi stressz mindenkit, aztán persze, hogy az embernek tele van a napja félreértésekkel, idegességgel, meg aggódással, meg ez az ember mit gondol, az miért beszél így velem, stb. erre mi lehetne a megoldás?
7-esnek: Hát ezaz, milyen jó lenne, ha minden nap lenne az embernek 2 órája saját magára! Én szeretek csendben ücsörögni, és mondjuk nézni, hogy a fa zöld leveleire milyen szépen süt rá a nap, és csak bámulni... de ezt az átlagember - ahogy én sem - teheti meg napi szinten, mert rohanni kell a munkába, aztán haza, és a többi, úgy, hogy az ember már az alvásra is sajnálja az időt, mert egész nap nem élt... de egyébként az elgondolás nagyon jó. Csak ezzel a mai világ, amiben jelen kell lenni, nincs összhangban.
Kedves Kérdező!
Itt Jézus azt üzeni, hogy a külső világot (ami rajtunk kívül van), azt nem tudjuk, ne is akarjuk irányítani és befolyásunk alá vonni, mert „gonoszak a világ dolgai”. A bennünk élő SZERETET, az ami igazából a mi boldogságunk, lelki békénk forrása. Ezt a külső világ nem adhatja, de el sem veheti.
Aki a külső körülményektől teszi függővé lelkének békéjét, az soha sem fogja azt megtalálni.
Jézus egy istállóban született, majd a keresztfán végezte, a két pont között nem volt egy hely (ágya), ahová a fejét le tudta volna hajtani, mégis boldog volt. A boldogságát és az örömét nem a külső körülmények határozták meg, hanem a benne élő szeretet.
Nagyon megéri Jézussal foglalkozni, az evangéliumokat, vagy a HANG – könyveket olvasni, vagy másokkal Róla beszélgetni, mert ennek következtében változik a gondolkodási módunk, tisztul a látásunk, és béke lesz ennek következtében a lelkünkben.
De kell egy jézusi közösség is, ahol a bennünk felmerülő kérdésekre értelmünket és a szívünket is megnyugtató válaszokat kaphatunk, ahol a megtanult elméleteket gyakorolhatjuk, meg oszthatjuk másokkal is.
Az életem azóta rendeződött, amióta a HANG - könyvek segítségével megértettem és felismertem, hogy Jézus tényleg létezik, él és itt van velünk valóságosan is, és segít annak aki eltudja fogadni a segítségét. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!