Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Egy pszichológusnak mindig...

Egy pszichológusnak mindig "tartania kell magát"?

Figyelt kérdés

Olyan szituációra gondolok, ahol buzdít rá, hogy fejezzem ki azokat az érzelmeimet, amiket rá vetítek ki. Magam is tudom, hogy ezek csak a fejemben léteznek és ő csak egy szakember, aki segít ezeket feloldani. Mégis olyan hülyén érzem magam, hogy úgy próbáljak megfeledkezni magamról, miközben ő tartja ezt a fehér köpenyes, merev stílusát. Néha gondolatban már elérzékenyülök, de mégsem tudom vele megosztani igazán, mert ő a szerepében marad. Valahogy nem érzem fairnek. Jól esne ha megölelne vagy ilyesmi.. Vagy ennek így is működnie kéne?

Ha egy kicsit zagyva lett pl. ha ő megkér, hogy mondjam azt, amit anyámnak mondanék, még jobban zavar, hogy egy távolságot tartó, magázandó, merev emberhez kell beszélnem.

2017. jún. 5. 19:23
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Keress egy másikat, aki nem ilyen.

Esetleg kérd meg őt, ajánljon egy másik pszichológust, aki olyan, amilyet leírtál itt.

2017. jún. 5. 19:31
 2/11 A kérdező kommentje:
De nem tudom, hogy amit én elképzelek, az létezik-e egyáltalán.. elvégre ez nem szeretetszolgálat. Simán lehet, hogy én várok túl sokat.
2017. jún. 5. 19:54
 3/11 szenes43 ***** válasza:
57%
Arra gondolj hogy hány betegével kellene azonosulnia akár naponta,ha levetné a fehér köpenyes stílusát. Igyekszik olyan közel kerülni hozzád is amennyire a munkaköre ezt lehetővé teszi. Amennyiben téged ölelgetne akkor a másik betege is elvárná meg a harmadik is az ölelgetést és a végén nem pszichológus és beteg kapcsolat lenne inkább valami más.
2017. jún. 6. 07:54
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Egy pszichológus sem fog ölelgetni. Nem az a dolga. Meghallgat, gondolkodik, elemez, próbál segíteni. Ha minden betegéhez alkalmazkodnia kéne, akkor ő is megbetegedne.Sarkított példa, de ha mások azt kérnék, hogy üvöltözzön velük, vagy szedjen virágot a réten, azt se fogja megtenni. DE!Ha úgy gondolja, hogy neked/másnak a simogatás, ordítás, virágszedés segítene, akkor ki fogja találni, hogy kivel, és hogyan tudod ezt kivitelezni. Neki ez a dolga.
2017. jún. 6. 13:41
 5/11 A kérdező kommentje:

Én ezt megértem, de nem tudom hogy tudnám elengedni magam ebben a szituációban, ha őt ilyen ridegnek találom.

Arra tényleg tökéletes, hogy más helyzeteket vesézzünk együtt, de ha erre buzdít, hogy kettőnk kapcsolatába éljem bele magam, akkor nekem ez képtelenségnek tűnik ezek miatt. Sőt, valahogy átverve is érzem magam, hogy mondjam ki a projekcióimat, aztán ezekre olyan tárgyilagosan reagál, mintegy szembesítve a valósággal. Épp ezért szívem szerint teljesen elkerülném ezt a témakört, elvégre én is tudom mi a valóság (mit várhatok tőle), de ha ezeket el kell mondanom, akkor úgy érzem el fogom veszíteni a kontrollt, csak azért, hogy utána kioktassanak, hogy ez csak a fejemben létezik.

2017. jún. 7. 14:57
 6/11 szenes43 ***** válasza:
Egyben megegyezhetünk gondolom én. A pszichológus akkor mikor téged fogad és beszélgettek akkor nem mint a barátod vagy a barátnőd van ott jelen. Gondolod hogy ha nem a pszichiáter szerepében tartja nap mint nap a terápiákat feltehetően több kliensének akkor őt minek fogják tartani? Jó barátnak,atyáskodónak, esetleg havernak?
2017. jún. 7. 17:10
 7/11 A kérdező kommentje:

Gondolom te sem láttál még terápiát belülről.

Nyilván az ember nem barátot, komát keres a személyében, eleve ha betartják a terápia legalapvetőbb kereteit (csak a megadott időben, helyszínen érintkeznek pénzért cserébe) azért kizárja, hogy olyan túlzott szereptévesztésben éljen a páciens. Az én kérdésem arra vonatkozik, ahol kb helyzetgyakorlatot vár el és ő úgy nem mozdul ki a hivatalos szerepéből. Nekem ez így lehetetlen feladatnak tűnik.

2017. jún. 8. 08:53
 8/11 szenes43 ***** válasza:
Gyakorlom e belső terápiát most egy alapítvány kis pszichológusát boldogítom. Évekkel ezelőtt a kerületi gondozó pszichológusát nyűttem. Ezt mind TB.-re csinálom/csináltam. A régi doktorált bölcsészetből és jelentek meg tanulmányai. Mondjuk volt a tarsolyában valami és igen épületes beszélgetéseink voltak a foglalkozások alkalmával. A mostani is végtelenül művelt s közös hangnemet is megtaláltuk de ő sem érintett még meg fizikailag amit te hiányolsz ha jól olvastam. Azt látod nem tudom közöttetek hogy zajlik le egy ülés(foglalkozás) mert én csak a magamét ismerem belülről.
2017. jún. 8. 16:26
 9/11 A kérdező kommentje:

És sosem volt olyan pont ahol jobban hiányoltál valami emberi (közvetlenebb) gesztust?

Mert egyébként én sem gondolom, hogy öleléssel kéne fogadnia és puszival búcsúznia, tényleg csak ennyi, hogy kritikusabb helyzetekben valahogy ő is jobban beletehetné magát a szituációba.

2017. jún. 9. 09:21
 10/11 anonim ***** válasza:

Az én régebbi pszichológusom volt,hogy megfogta a kezem.A mostani meg megsimogatta a vállam.Mikor megtudta hogy babát várok puszival gratulált.Tb alapon mindkettőt.....

A mostani elég sok mindent megosztott már velem az életéről.Így elérhetőbb,emberibb.

2017. aug. 18. 13:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!