Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ha valaki pánikbeteg és csak...

Ha valaki pánikbeteg és csak vérnyomáscsökkentőt szed, az lehet veszélyes?

Figyelt kérdés

Az a baj, nem tudom már, hogy pánikbeteg lehetek-e, vagy csak magas vérnyomásos.Régebben sosem mértem a vérnyomásom.Aztán egyszer elkezdődtek és mindennapossá váltak a pánik szerű rosszullétek.Innestől nagy ritkán megmértem a vérnyomásom, de 120-tól 160-ig volt minden...

Nem hoztam kapcsolatba a rosszullétekkel.Béta blokkolót kaptam, amit máig szedek.Legalább a pulzusomat többnyire rendezi.Nos, dilibogyók nélkül kijöttem ezekből a rosszullétekből.Évekig nem volt különösebb bajom. Így a vérnyomásom nem is mértem.Ha jól vagyok ilyesmi nem jut eszembe.

Nos, most hogy újra dolgozom, az utóbbi pár hónapban ismét voltak rosszulléteim.Bár mostanság feltűnt, hogy menstruáció előtti 1-2 héten van ezekkel bajom inkább.Most már az elviselhetetlen mértékű szorongás szintjén van néha.Viszont most folyvást a vérnyomásom lesem, persze izgulok miatta állandóan, hogy biztos magas.Mostanság 130/90 és 140/100 általában.De van hogy 160-180-ra is felugrik, van úgy hogy indokolatlanul (látszólag) és ráadásul én ezt nem érzem.Persze van, hogy szorongáshoz köthető.Nos, így mensi előtt és mikor szorongok, rá sem hederít a vérnyomáscsökkentő tablettákra! Ilyenkor az erős tensiomin sem viszi le, (igaz, fél szemnél többet nem is merek elszopogatni belőle).Csak magától hajlandó lemenni.

Nos, valeriánán kivül más nyugtatófélét nem szedek, ezt is csak néha.

Lehet, hogy nekem nem is vérnyomáscsökkentőt kéne szednem, hanem nyugtatót?

Másik, ami miatt feltettem a kérdést, hogy ha egy pánikos elkezd vérnyomáscsökkentőket szedni.De a pánikrohamai megmaradnak, akkor az járhat olyan veszéllyel, hogy a vérnyomáscsökkentő által levitt vérnyomás nem marad lent, hanem felugrik és így egyre magasabb vérnyomás alakul ki gyógyszer ellenére is? Tehát egyre több nyomáscsökkentőt kell szednie, de a pánik újra és újra feljebb viszi? Ilyen létezhet? Tehát ha pánik az oka a vérnyomáskiugrásnak, akkor azt nyugtatókkal a legcélszerűbb kezelni?Az a veszélytelenebb?

2017. febr. 13. 17:14
 1/7 anonim ***** válasza:

Szia Kérdező. Nyugtatókat néhány hónapnál tovább nem ajánlott szedni a hozzászokás miatt,de kis adagú frontin vagy xanax ilyen 0.25 x2 segíthet,attól bajod nem lesz.A pulzus nagyon,a vérnyomás kisebb mértékben érzékeny a szorongásra. A szorongás ha rosszulléteket okoz,akkor antidepresszáns kell rá,mert magától nem szokott javulni,se a nyugtatótól sajnos.Az megoldja a pulzust,vérnyomást is,ha beáll a hatása,de annak kell 3-5 hét,az elején fokozhatja a szorongást.

De ezt Neked,és egy orvosnak közösen kell eldönteni,mi a legoptimálisabb kezelés,mert sajna az antidepresszáns nem cukorka,az eleje kellemetlen.

2017. febr. 13. 21:12
 2/7 anonim ***** válasza:
Ja még annyit,a béta blokkoló meg az ACE gátló,mint a Tensiomin a szorongás testi tünetére hat(a szívre),az alap megmarad,amit kezelni kell attól ugyanúgy.
2017. febr. 13. 21:17
 3/7 A kérdező kommentje:
Nekem ez a rosszullétes időszakom már többször elmúlt hosszú időre, de néha visszatér.
2017. febr. 13. 21:20
 4/7 anonim ***** válasza:

1-2-3 hónapig szerintem simán szedhetsz xanaxot vagy frontint a rosszullétre.Az a lényeg,hogy folyamatosan ne szedd,mert idővel gyengül a hatása,és több kell.

Ha a pulzus ettől magas(a szorongástól),leviszi.

Amiket írtál,130/90 normál,a 140/100 enyhén felette van, a per száz picit sok,a szisztolés 140 az jó.

De ezzel ezer évig elélsz ez nem kóros vérnyomás.

2017. febr. 13. 21:40
 5/7 anonim ***** válasza:

Sztem te nem vagy pánikbeteg, ha ennyire nem tudod, hogy mivel jár az. Vérnyomáscsökkentőt meg nem lehet úgy szedni, hogy ma bekapok egyet, aztán meg a jövőhéten is. Te simán stresszel-sz csak. Tudom, hogy ez is nagyon rossz. Talán el kellene menned a háziorvosodhoz, meghallgatni amit tanácsol, és megfogadni, hogy be is tartod azt.

Különben nagyon tetszett a leveled, egy kedves történetre emlékeztettél vele. " A lány lefut a pincébe, és ott látja a káposztaleszorító követ, és arra gondol, ha neki kisfia lenne, és venne neki ködmönkét" stb. Nem ismered?

2017. febr. 14. 13:17
 6/7 A kérdező kommentje:
Koszonom a valaszokat!sajnos a kodmonkes tortenetet nem ismerem.
2017. febr. 14. 14:12
 7/7 anonim ***** válasza:
60%

A pánikroham fiziológiai szempontból egyáltalán nem ártalmas a szervezetre, gyakorlatilag egy kiadós edzéssel ér fel a szervezetre gyakorolt hatása.

A magas (illetve esetedben emelkedett) vérnyomás ettől teljesen független. A beta-blokkolónak nincs hatása a pánikrohamokra és viszont: a pánikrohamoknak nincs hatása a vérnyomásra (ha be van állítva). (Átmeneti kiugrások normálisak minden embernél, akkor is, ha beta-blokkolót szedsz.)

Ami pedig a nyugtatót illeti: tüneti kezelés. Vagy segít, vagy nem. Komoly pánikbetegségre marokszámra szedheted a nyugtatókat, nem fog használni. (Tapasztalat.) Ha meg használ, akkor is csak addig, amíg szeded. A pánikbetegség pedig olyan, hogy évekig is lehetsz tünetmentes, egyszer csak visszatér, akár a korábbiaknál sokkal drasztikusabban. Nem érdemes játszani vele, mert bár fizikailag nem veszélyes, az életminőséget jelentősen korlátozhatja.

Nekem pszichoterápiával sikerült feltárni az OKOT és azóta (évek óta) nem volt pánikrohamom.

2017. febr. 14. 14:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!