Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » OCD-m van? Ha igen, mit tehetnék?

OCD-m van? Ha igen, mit tehetnék?

Figyelt kérdés

Jó néhány éve része mindennapjaimnak, hogy olyan visszatérő cselekvéseim vannak, melyek - utánaolvasás után és véleményem szerint - az OCD-re, azaz a kényszerbetegségre utalnak. Az eltelt évek alatt változtak a szokásaim, tehát voltak régiek, amiket ma már nem csinálok, illetve vannak viszonylag újak.

Néhány a jelenlegi szokásaim közül:

- az OCD-sek nagy részére jellemző ajtónyitogatás (csak lefekvés előtt szokásom) és rossz gondolatok (olykor különösen borzasztóak)

- felöltözésnél a különböző ruhadarabokon a cipzárok fel-le húzása amíg nem érzem "jónak"

- többszöri cipőkötés egymás után (akár 5-6 alkalommal)

- a szemüvegem igazgatása (fontos eseményeknél nagyon gyakran és ezért néha inkább leveszem és elteszem)

- szekrény tartalmának megbizonyosodása a cuccok alapos(!) megtapogatásával (annak ellenére, hogy látom, hogy benne vannak)

- a szekrény lakattal való lezárása után a lakat rángatása "biztonsági okokból"

- túl alaposan ellenőrzöm le, hogy a lakás elhagyása előtt biztos mindent elraktam (itt is kényszeres tapogatás többször is)

- asztalnál ülésnél az asztalon lévő dolgok ide-oda rakosgatása (mert nekem persze "sehogyse jó")

- ülésnél többször is leellenőzöm, hogy a pulóverem vagy pólóm nem tűrődött-e föl a hátamnál (habár ezt is tisztán érzem magamtól is)

- elektronikus dokumentumok vagy projektek esetében túl sok kattintás a Mentésre

- kényszeres vízivás, mert nem tudom elhitetni magammal, hogy eleget ittam és már nem kell (emiatt alkalmanként még a hasam megfájdul)

- az átlaghoz képest túl sok ideig mosok kezet, egyértelműen a tisztaság érzete céljából

- amikor egyszerre több dolgot akarok csinálni, nem mindig tudok odafigyelni mindenre

Ha minden igaz, azért nem OCPD-s, hanem OCD-s tüneteim vannak, mert én őszintén belátom, hogy ezek rossz szokások és engem is nagyon zavarnak, ellentétben egy OCPD-s emberrel, aki nem gondolná mindezt rossznak és abnormálisnak.

Előre is köszönöm a válasz(oka)t!

2017. febr. 10. 20:49
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
88%

Hát nagyon esélyes a dolog. Három dolgot tehetsz:

1. Ha nem nagyon zavarnak ezek a dolgok, együtt élsz velük.

2. Megpróbálsz megszabadulni tőlük, vagy legalább csökkenteni a "szertartásokat".

3. Elmész pszichiáterhez, aki nagy valószínűség szerint gyógyszeres kezelést fog javasolni.

2017. febr. 10. 20:56
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én is OCD-s vagyok. Hogyha nem zavarnak nagyon a tüneteid, akkor nem feltétlen kell semmit csinálnod, de gondolom zavarnak, azért tetted föl a kérdést.

Szóval azt javaslom, hogy keress föl egy pszichológust, azon belül is olyat ajánlok, aki kognitív viselkedésterápiával foglalkozik, mert az hatékony az OCD ellen. Ezen kívül persze fölkereshetsz pszichiátert is, aki gyógyszeres kezelést fog ajánlani (ha szerinte is megfelelsz az OCD diagnosztikai kritériumainak). Olyan gyógyszert kapsz rá, mint a depressziósok kapnak, csak nagyobb adagban, ez az OCD gyógyszeres kezelése. De persze majd a pszichiáter mindent elmond :)

2017. febr. 10. 21:08
 3/12 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Nos hát én tavaly tavasszal elhatároztam, hogy nem fogok nagy figyelmet tulajdonítani neki és együtt fogok élni vele, de ettől függetlenül a mai napig ugyanúgy zavarnak a dolgaim. Amit érdekesnek találok, hogy ha már eleve abban az elképzelésben kelek fel reggel egy nap, hogy "na, ma nem fogok a kényszereimnek engedni", abban az esetben nagyjából a nap feléig, jobb esetben a háromnegyedéig valóban elmaradnak a kényszeres ingerek és esetleg csak este/éjszaka esek vissza újra. De sajnos viszonylag ritkán tudom tényleg rávenni magamat erre a reggeli elhatározásra. Esetenként már az előző este kell elhatároznom, hogy reggel majd így keljek föl. Ami probléma, az az, hogy akárhányszor próbálkozok elnyomni, ugyanúgy visszaesek előbb-utóbb teljesen. Néha még én is csodálkozom, miért csinálom ezt meg azt ennyire sokszor. A lényeg a lényeg, a gyógyszeres kezelésre nem nagyon pályáznék, úgy érzem, hogy annyit azért nem ér meg nekem a dolog. Viszont a kognitív viselkedésterápiában látok lehetőséget, talán segíthet. Valójában néhány nappal azelőtt, mielőtt tavaly belenyugodtam volna, elmondtam ezt az egészet édesanyámnak, meg is neveztem magát a betegséget, de azzal próbált nyugtatni, hogy neki is vannak hülye dolgai, amiket szokott csinálni. Én próbáltam győzködni és végül rá is beszéltem, hogy nézessük meg ezt egy pszichológussal, de vonakodása miatt mégis meggondoltam magam és ezután nyugodtam bele. Le kellene vele ülnöm újra beszélni erről?
2017. febr. 10. 21:39
 4/12 anonim ***** válasza:
61%
Az bíztató, hogy ha rövid ideig is, de ellen tudsz állni a kényszereknek. Egyedül nem sikerült legyőzni, jól jönne a segítség. Ingyen pszichológushoz csak akkorjuthatsz, ha a pszichiáter támogatja. Nem szeretik támogatni, mert drága, de ha külön kéred van rá esély. Ha megengedhetitek magatoknak, kell keresni egy jó szakembert, aki viszont pénzbe fog kerülni. Sok pénzbe. Ha még nincs saját kereseted, csak a szüleid segítségével fog menni, tehát igen, beszélj újra anyukáddal!
2017. febr. 10. 22:18
 5/12 anonim ***** válasza:
65%

Második vagyok.

Mitől ódzkodsz a gyógyszeres kezeléstől? Semmi extra, csak beveszel napi 1-2 tablettát és annyi. Nem okoz függőséget meg semmi ilyesmi. Persze nem erőltetem, csak úgy gondolom, érdemes lehet megpróbálni.

Úgy vélem, hogy igen, ha ez zavar, akkor beszélned kéne anyukáddal, elmagyarázni neki, hogy ez nem csak hülye dolog, hanem egy betegség. A pszichológus valóban drága, ha magánúton mész, de úgy gondolom, jó eredményeket tudnál elérni azzal a terápiával, amit javasoltam.

2017. febr. 11. 10:30
 6/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindkettőtök tanácsait! Akkor lesz még mit átgondolnom ezzel kapcsolatban. És egyébként igen, saját keresetem még nincsen, így a szüleim segítségével tudnék lépni. Viszont ami érdekelne: többen azt vallják, hogy az ember nem tudja saját magát teljesen kigyógyítani az OCD-ből. Szerintetek létezik valami hatékony módszer a "szertartások" fokozatos csökkentése mellett?
2017. febr. 11. 17:31
 7/12 anonim ***** válasza:
77%
Van a csökkentésnek egy paradox módszere is. Állítólag hatásos. A lényege, hogy ha van egy szertartásod, amit mondjuk megcsinálsz 10-szer, akkor ezentúl mikor odajutsz, akkor ne 10-szer csináld meg, hanem vagy 100-szor. A lényeg, hogy annyiszor, hogy már te is und és fölöslegesnek érezd. Aztán ezt így csináld egy darabig. Elvileg ez is be szokott válni, utána már kevésbé fog előjönni a kényszer.
2017. febr. 11. 18:44
 8/12 A kérdező kommentje:
Elnézést a kései válaszért! Köszönöm, ez hasznos tippnek tűnik! Viszont bejelentkeztem kognitív viselkedésterápiára és holnap meg is lesz az első alkalom! :)
2017. febr. 19. 14:35
 9/12 anonim ***** válasza:
58%
Na, hajrá-hajrá! :)
2017. febr. 19. 18:02
 10/12 anonim ***** válasza:
58%

Na szia kérdező! Előző vagyok.

Mik a tapasztalatok? :D

2017. febr. 22. 12:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!