OCD-m van? Ha igen, mit tehetnék?
Jó néhány éve része mindennapjaimnak, hogy olyan visszatérő cselekvéseim vannak, melyek - utánaolvasás után és véleményem szerint - az OCD-re, azaz a kényszerbetegségre utalnak. Az eltelt évek alatt változtak a szokásaim, tehát voltak régiek, amiket ma már nem csinálok, illetve vannak viszonylag újak.
Néhány a jelenlegi szokásaim közül:
- az OCD-sek nagy részére jellemző ajtónyitogatás (csak lefekvés előtt szokásom) és rossz gondolatok (olykor különösen borzasztóak)
- felöltözésnél a különböző ruhadarabokon a cipzárok fel-le húzása amíg nem érzem "jónak"
- többszöri cipőkötés egymás után (akár 5-6 alkalommal)
- a szemüvegem igazgatása (fontos eseményeknél nagyon gyakran és ezért néha inkább leveszem és elteszem)
- szekrény tartalmának megbizonyosodása a cuccok alapos(!) megtapogatásával (annak ellenére, hogy látom, hogy benne vannak)
- a szekrény lakattal való lezárása után a lakat rángatása "biztonsági okokból"
- túl alaposan ellenőrzöm le, hogy a lakás elhagyása előtt biztos mindent elraktam (itt is kényszeres tapogatás többször is)
- asztalnál ülésnél az asztalon lévő dolgok ide-oda rakosgatása (mert nekem persze "sehogyse jó")
- ülésnél többször is leellenőzöm, hogy a pulóverem vagy pólóm nem tűrődött-e föl a hátamnál (habár ezt is tisztán érzem magamtól is)
- elektronikus dokumentumok vagy projektek esetében túl sok kattintás a Mentésre
- kényszeres vízivás, mert nem tudom elhitetni magammal, hogy eleget ittam és már nem kell (emiatt alkalmanként még a hasam megfájdul)
- az átlaghoz képest túl sok ideig mosok kezet, egyértelműen a tisztaság érzete céljából
- amikor egyszerre több dolgot akarok csinálni, nem mindig tudok odafigyelni mindenre
Ha minden igaz, azért nem OCPD-s, hanem OCD-s tüneteim vannak, mert én őszintén belátom, hogy ezek rossz szokások és engem is nagyon zavarnak, ellentétben egy OCPD-s emberrel, aki nem gondolná mindezt rossznak és abnormálisnak.
Előre is köszönöm a válasz(oka)t!
Hát nagyon esélyes a dolog. Három dolgot tehetsz:
1. Ha nem nagyon zavarnak ezek a dolgok, együtt élsz velük.
2. Megpróbálsz megszabadulni tőlük, vagy legalább csökkenteni a "szertartásokat".
3. Elmész pszichiáterhez, aki nagy valószínűség szerint gyógyszeres kezelést fog javasolni.
Szia!
Én is OCD-s vagyok. Hogyha nem zavarnak nagyon a tüneteid, akkor nem feltétlen kell semmit csinálnod, de gondolom zavarnak, azért tetted föl a kérdést.
Szóval azt javaslom, hogy keress föl egy pszichológust, azon belül is olyat ajánlok, aki kognitív viselkedésterápiával foglalkozik, mert az hatékony az OCD ellen. Ezen kívül persze fölkereshetsz pszichiátert is, aki gyógyszeres kezelést fog ajánlani (ha szerinte is megfelelsz az OCD diagnosztikai kritériumainak). Olyan gyógyszert kapsz rá, mint a depressziósok kapnak, csak nagyobb adagban, ez az OCD gyógyszeres kezelése. De persze majd a pszichiáter mindent elmond :)
Második vagyok.
Mitől ódzkodsz a gyógyszeres kezeléstől? Semmi extra, csak beveszel napi 1-2 tablettát és annyi. Nem okoz függőséget meg semmi ilyesmi. Persze nem erőltetem, csak úgy gondolom, érdemes lehet megpróbálni.
Úgy vélem, hogy igen, ha ez zavar, akkor beszélned kéne anyukáddal, elmagyarázni neki, hogy ez nem csak hülye dolog, hanem egy betegség. A pszichológus valóban drága, ha magánúton mész, de úgy gondolom, jó eredményeket tudnál elérni azzal a terápiával, amit javasoltam.
Na szia kérdező! Előző vagyok.
Mik a tapasztalatok? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!