Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Borderline kór. Személyes...

Borderline kór. Személyes tapasztalatok? Írj! FONTOS.

Figyelt kérdés

Kíváncsi lennék rá.Persze sok mindent olvastam már róla,de mégis akinek esetleg személyes tapasztalatai lennének az ossza meg velem...Mert lehetséges,hogy ez a problémám bár még 'orvosnál' nem voltam de tervezem...Eddig egyszerűen nem tudtam megnevezni,hogy mi lehet a bajom egy darabig azt hittem "sima" depresszió féle....de ez valami más...:S neten keresgéltem és csak véletlen találtam, rá erre a dologra és én erre tippelnék...

Tehát ha valaki tud róla mesélni akkor légyszives...!

Fontos lenne...

Köszi előre is!

2010. máj. 1. 17:33
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
21:16 válaszoló! Hogy érted hogy "sajnos sikerült megmenteni"??:O
2010. máj. 8. 15:39
 12/16 anonim ***** válasza:

Úgy hogy szegény azóta is elmegyógyintézetben van. Nem jön haza, amíg beteg. Vagy legalábbis így mondták szülei. Nagyon rossz állapotban van.

Senkinek nem kívánok ilyen betegséget. Egyszerűen szomorú, ami az emberrel történik. Teljesen megváltozik, nem tudja mi a jó, és mi a rossz. Az egyik legveszélyesebb személyiségzavar a skizofrénia mellett.

2010. máj. 9. 16:10
 13/16 anonim ***** válasza:

Igen,ez egy tényleg súlyos személyiségzavar.

Ambuláns skizofréniának is szokták nevezni.

Egyébként egy gyerekről van szó,vagy felnőttről?(ha nem baj,hogy kérdezem)

Remélem minél hamarabb javulni fog az állapota és hazamehet:)

2010. máj. 10. 21:35
 14/16 anonim ***** válasza:

Személyiségzavart csak 18 éves kor felett állapítunk meg! Akkor is, ha erre utaló jelek vannak már korábban is.

Egyébként a borderline a közhiedelemmel ellentétben nem szokott skizofréniába átmenni. Ez inkább egy kontinuum, ami a neurózis és a skizofrénia között van.

2010. máj. 10. 23:15
 15/16 anonim ***** válasza:
57%

A borderline, az borderline, nem depresszió, hisztéria, vagy skizofrénia. Lehetnek hasonló tünetek, de attól még nem megy át másikba. Egyébként a 20on éveseket sújtja és, ha túlélik 30-as éveikre lenyugszanak, kitisztulnak.

Manapság nagyon divatos, gondolom a hatásos hangzása, meg a nehezen diagnosztizálhatósága miatt. Sok művész valószínüleg border-line volt, egyébként is a borderlin-ok érzik leginkább azt, hogy meg nem értett zsenik. Ezért érthető, hogy sok tini, akik el vannak veszve és keresik magukat ezt találják. A neten olvasható kórképek, tünetek lehet hogy összességében illenek rád, legalábbis úgy érzed, ettől még nem vagy borderline.

A kamaszkor túl tág fogalmú diagnózis? Szerintem mindössze ez a bajod, kamasz vagy.

2010. máj. 11. 09:19
 16/16 anonim válasza:

szia!

én borderline vagyok. 4 éve diagnosztizálták nálam, akkor falcolás, depresszió, szorongás, öngyilkossági kísérlet, dührohamok, evészavar voltak nálam. egy évig jártam pszichoterápiára, mellette gyógyszert is szedtem. aztán abbahagytam a kezelést meg a gyógyszert, elköltöztem egy másik városba. kb másfél évig minden rendben volt, aztán újra kezdődött minden, de nem mentem dokihoz. most tavaly ősszel már elviselhetetlenné vált az egész, megint pszichiáter, aki bipoláris affektív zavarral kezdett el gyógyszerezni, persze semmi változás, kezdődött közben minden előről, a falcolás, a dührohamok, az evészavar. most kezdtem el pszichoterápiára járni, mert már a munkahelyemen is voltak gondok.

hogy milyen borderline-nak lenni? időnként elég ijesztő, időnként olyan mintha hirtelen "kiszakadnék" a világból, teljesen üresnek érzem magam, nincsenek céljaim, csak úgy vagyok, és ez elviselhetetlen. nagyon labilisak a kapcsolataim, néha olyan mintha mindenki ellenem fordulna, és egyedül hagyna.

egyébként ahhoz hogy valaki borderline "legyen" a következő kritériumokból kell 5-nek meglennie:

Identitázavarok

1. A valós vagy elképzelt elhagyatás elkerülése érdekében tett kétségbeesett erőfeszítések.

2. Állandó ürességérzés.

3. Identitásproblémák: állandóan változó érzések azzal kapcsolatban, hogy kicsoda és miben hisz.

Hangulati zavarok

4. Érzelmi labilitás, hangulati ingadozás - intenzív szomorúság, ingerlékenység és szorongás váltakozásával.

5. Intenzív és erősen hullámzó kapcsolatok másokkal, melyeket az idealizálás és a leértékelés szélsőségei közti váltakozás jellemez.

6. A Harag mértéke gyakran nincs arányban a kiváltó körülményekkel, a düh kontrollálása nehézségekbe ütközik.

Észelelési zavarok

7. Stressz hatására, paranoid gondolatok (úgy érzi, üldözik), vagy súlyos disszociatív tünetek (úgy érzi, "elkülönül" önmagától, mintha álomban lenne) megjelenése.

Viselkedési zavarok

8. Az esetlegesen önromboló impulzusok (túlköltekezés, óvatlan autóvezetés, falásrohamok, szex, alkohol, drog) ellenőrzés alatt tartásának nehézségei.

9. Visszatérő öngyilkossági kísérletek, vagy önmegsebzés, öncsonkítás.

és ez egy személyiségzavar, ami csak gyógyszerrel nem kezelhető, nem gyógyítható. mindenképpen szükség van pszichoterápiára. és 18 éves kor alatt nem állítanak fel ilyen diagnózist.

2010. máj. 22. 23:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!