Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Tudatalatti félelem milyen...

Tudatalatti félelem milyen módon hozható a felszinre?

Figyelt kérdés
Semmi valós oka nincs a félelemnek,minden körülmény rendben van az életemben. Természetesen voltak gondok okot bárki másnak, de hibába kutatom keresem nem találom az igazi okot.

2016. nov. 26. 22:20
 1/8 A kérdező kommentje:
Okot helyett mint akart lenni. Nem fogad szót a telefonom .
2016. nov. 26. 22:22
 2/8 anonim ***** válasza:
Például, ha szoktál álmodni, vagyis emlékszel az álmaidra, leirod őket.
2016. nov. 27. 07:29
 3/8 A kérdező kommentje:
Köszi de csak szép álmok vannak, emlékszem is. Semmi negatívum. Pszichológus sem segít , pánikbetegségem van és meg kell keresni az okot.
2016. nov. 27. 12:05
 4/8 anonim ***** válasza:
A választ, amit keresel megtalálod magadban, csak nagyon bátornak kell lenned és őszintének önmagadhoz!Illetve ha nem jösz rá az ok- okozati összefüggésekre, kérj segítséget egy jó emberismerőtől aki szívesen megfejt.
2016. nov. 27. 14:07
 5/8 anonim ***** válasza:

Mit értesz az alatt, hogy "pszichológus nem segít"?

Mióta jársz? Milyen módszerrel dolgoztok? Mennyire vagy elkötelezett a terápiában? Csak tőle vársz segítséget, vagy magadon is dolgozol a segítségével?

Az ilyen tudattalan félelmek NAGYON mélyen vannak, és sokszor csak úgy lehet eljutni hozzájuk, ha apránként lefejtegeted a rájuk rakódott problémákat. Évekig tarthat.

Aztán egyszer csak hirtelen bukkan a felszínre, amikor a legkevésbé számítasz rá... és lehet, hogy valamilyen kis "pitiáner" dolog, amit a tudatalattid óriásivá nagyított.

Nehéz munka, sok kitartást és bátorságot igényel.

Ha csak szép álmaid vannak (pláne pszichoterápia közben), akkor valamit nagyon rejtegetsz magad elől.

2016. nov. 28. 13:36
 6/8 A kérdező kommentje:
Igazából 18 éve vagyok pánikos és 14 éve járok orvoshoz . Nem találunk semmit ... már mindent kipróbált rajtam .Mi a fene lehet ez ? Terápia hatástalan ,mivel nem meghatározott a félelem és nincs miből kigyógyítani ,úgy értem nem agorafóbia pl amire van magyarázat .A leglehetetlenebb és legváratlanabb helyzetben jön elő. Jártam már magán és tb alapon is kezelésre,örök rejtély marad ?
2016. nov. 28. 22:08
 7/8 anonim ***** válasza:
Menj el hipnózisra, az majd felszínre hozza! Nem vicc!
2016. nov. 28. 22:35
 8/8 anonim ***** válasza:

# 6: Ez alapján a hozzászólásod alapján úgy gondolom, valószínűleg kognitív terápiára járhattál, arra jellemző, hogy valamilyen konkrét helyzet kezelésére akar megtanítani. Inkább nem fejteném ki a véleményem az ilyen terápiák hatékonyságáról...

A valódi (mélylélektani) terápiák nem a tünetekkel foglalkoznak, hanem a tudattalan ok-okozati összefüggéseket segítenek feltárni. Nem is kell feltétlenül érteni, úgy is tud hatni, hogy nem érted. (Bár én szeretem megérteni is a bennem zajló tudattalan folyamatokat.)

Jó lehet a hipnózis is, de nem elég csak feltárni a problémát, azzal meg is kell békélni.

Szerintem eddig csak a felszínt kapargattátok. 3 évig jártam analitikus jellegű terápiára, a pánikbetegségem oka NAGYON mélyen volt eltemetve, sok mindent fel kellett tárni, míg eljutottunk a gyökerekig. De az addigi vájkálás sem volt haszontalan, mert számos tényezőre került fény az életemből, amiket apránként feldolgoztam. És amikor már megvolt az a biztos tudás, hogy minden problémával szembe lehet nézni és megéri ezt tenni, akkor és csak akkor tudott felszínre törni a pánikbetegségem valódi oka. Hirtelen történt, egy különösen intenzív pánikroham hozta felszínre, de az volt az utolsó.

Szerencsére épp terápiára mentem, amikor ez történt, úgyhogy gyorsan fel is tudtuk dolgozni.

Megjegyzem, azért utána is volt még bőven teendő, ezzel nem zárult le a terápiám.

2016. nov. 29. 13:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!