Mi lehet az oka a szellemi leépülésemnek, a koncentrációs képesség elvesztésének, az állandó fáradtságérzésnek?
22 éves srác vagyok, egyetemista. Az a problémám, hogy az utolsó két évben egyszerűen elgyengült a szellemi teljesítőképességem.
Egy elismert budapesti középiskolába jártam, jó tanuló voltam, az érettségim is jól sikerült, könnyen bekerültem az általam első helyen jelölt egyetemi képzésre (460 pont feletti eredménnyel). Az első év még viszonylag rendben volt, bár nem a legjobb jegyekkel, de minden tantárgyamat teljesíteni tudtam. A második évben viszont elkezdtem érezni, hogy valami nem oké. A koncentrációs képességem elkezdett gyengülni, egyre többször okozott problémát, hogy odafigyeljek az előadásokon és a szemináriumokon, nem igazán tudtam tanulni. Vizsgaidőszakban jött ki leginkább, hogy valamiért már nem tudok folyamatosan koncentrálni, ennek eredményeként sok tárgyból megbuktam. A következő félévben sem volt jobb a helyzet. Ehhez párosul az állandó fáradtság-érzés. Napi 10 óra alvás sem elég ahhoz, hogy kipihentnek érezzem magam, mindig fáradt vagyok, pedig nem csinálok több vagy megterhelőbb dolgot, mint régebben. Mivel ebben a félévben még több tantárgyamat buktam, az állami finanszírozást is buktam a szakon. A képzés egyébként - bár nem egy kommunikáció szak - nem számít kimondottan nehéznek (üzleti terület).
Kimondottan nagy szerencsémre a családom tud támogatni anyagilag és megértő volt velem, így tudtam folytatni a szakot, pár bukott tárgyat nagy nehezen pótoltam, de a koncentrációzavar és az állandó fáradtság továbbra is megvan, csak valamennyire megtanultam együtt élni ezekkel. Sokszor már apróbb feladatokba, elintéznivalókba se bírok belekezdeni, félek, hogy nem bírom végigcsinálni, sokszor csak halogatom a dolgokat, a komplex feladatokra ez még inkább igaz, még olyan esetekben is, ahol tulajdonképp érdekelne, amit csinálni kéne. A kudarcok miatt szégyellem is már magam, és rossz érzés, hogy nem igazán tudom megindokolni őket. Nem fogok tudni egyről a kettőre lépni, ha ezt az állapotot nem tudom magam mögött hagyni, de nem tudom, mi okozhatja.
Szerintetek? Előre is köszi a válaszokat!
A vérképem elvileg rendben van, legalábbis tavaly nyáron így volt.
Sportolni sosem sportoltam igazán, középiskolás koromban minden nap edzettem (vagy inkább tornáztam) itthon (pár fekvőtámasz, guggolás, ilyesmi), ezt az egyetem első évében még csináltam, utána már nem, de ez azért sosem volt egy komoly dolog. 19 éves koromban olyan 72 kg lehettem, most 78 vagyok (176 cm testmagassággal).
4 éve van barátnőm.
Ugyanúgy otthon élek, mint középiskolás koromban.
Valamit kellene sportolnod, és ha lehet kint, friss levegőn. Aludj eleget, megfelelő matracon, szedj multivitamint.
Csináltass újra vérképet, ha az semmit nem mutat, akkor lehet hogy érdemes lenne elmenni egy endokrinológushoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!