Az intelligenciaszint milyen mértékben növelhető és hogyan?
Most készítette el nekem több teszt alapján egy pszichológus az intelligencia tesztemet, 89 pont lett az eredmény, ami azért kicsit lehangolt, mert nem gondoltam volna, hogy átlagon aluli intelligenciával rendelkezem. Jövőre fogom érettségizni, a 11. évvégi bizonyítványomban 2 db 4-es volt, a matematika és a fizika.
A pszichológus, aki a teszteket végezte, nekem végig ellenszenves volt és mintha lenézett volna. Úgy éreztem, hogy gúnyolódik velem, annyira gőgösen mondta, hogy csak a felét jegyezted meg annak, amit mondtam és a tempód egyszerűen borzalmas.
A tesztek kitöltését követően azt mondta, hogy hagyjam el a szobát egy kis időre, amíg kiértékeli őket. Ez a kis idő 40 perc volt.. De ezt nem az eredmények elemzésével töltötte, hanem ott fecsegett a munkatársaival, hogy tegnap 30 percen keresztül szoláriumozott, meg hasonló dolgokról. Véleményem szerint ezt szándékosan csinálta.
Azt is feltételezem, hogy az eredményeket inkább le, mint pozitív irányba kerekítette. És ha egy kedvesebb, türelmesebb ember végezte volna el a tesztet, akkor szerintem lehetett volna néhány pontot összekaparni és már nem lennék átlagon aluli intelligenciával rendelkező személynek titulálva.
Nyílvánvalóan nem arra gondolok, hogyan válhatnék géniusszá, de azért egy 100-110 pontos intelligenciaszint mennyire reális? Egyáltalán lehet ezen javítani? Mitől függ, hogy egyik embernek X, a másiknak Y pont?
Előre is köszönöm a segítségeteket!
Köszönöm. Szerintem ott rontottam el a dolgot, hogy soha nem olvastam kötelező olvasmányokat, emiatt gyengébb a szövegértésem. De most így 12. osztályra muszáj belehúznom, mert én szeretnék egyetemre járni. Eza kedves piszichológus pedig azt mondta, hogy én hiába megyek magántanárhoz (matematikából járok), ez a szint aztól nem fog növekedni. Azt is hozzátette, hogy az én koromban a legokosabb az ember, pedig 17 éves vagyok. Eddigi ismereteim szerint ez a kor 18. Na mindegy, tegnap eléggé levert volt a hangulatom a teszteredmények miatt, de most kezdek arra rájönni, hogy egy mogorva, unszimpatikus illető miatt én nem sajnáltathatom magamat, mert ha tényleg szeretnék egyetemre menni, akkor csak magamrs számíthatok és túl kell tudni lépni az efféle embereken.
Persze azt azért mondtam neki, ha átlagon aluli az intelligenciám, akkor hogy szerezhettem meg németből egy komplex B2 nyelvvizsgát és angol nyelvből (magántanár nélkül, csak az iskolai heti 3 óra + önszorgalom) szóbeli B2 nyelvvizsgát? (Egyébként angolból is készülök az írásbelire, de a szóbelit is úgy csináltam, hogy az iskolai tanárom mondta, hogy nem próbálom meg? Szerinte sikeres lenne. Gondoltam, max. elbukok egy kis pénzt. És láss csodát, 82 % lett.) Erre azt felelte a pszichológus, hogy ez a készségem jobb a többinél, de nem ellensúlyozza a matematikát. Valamint azt is hozzátette, hogy ő a helyemben nagyon elgondolkodna, hogy egyetemre akar-e menni egyáltalán. Na ekkor már majdnem fogtam magamat és felálltam, de már csak az illendőség miatt is végighallgattam, ha már "dologozott" ezzel a teszttel.
Menj el egy másik, lehetőleg maszek pszichológushoz és ott csináltass újra egy tesztet. Simán el tudom képzelni, hogy befolyásolta a hangulatod az eredményeket.
Egyébként fejleszteni tudtommal ezt nem lehet. Ez velünk született képesség. Mellesleg nekem elvileg 100 feletti van jóval, ami kimagaslónak számít, mégsem érzem magamat túl intelligensnek/különlegesnek.
Amúgy ha jó jegyeid voltak a bizonyítványban, akkor átlagos képességűnek számítasz. Szóval ez miatt légy összetörve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!