Hogy lehet meggyógyítani valakit, aki borderline-os?
A borderline gyógyítása hosszú időt és kitartást igényel pácienstől és terapeutától is. Tulajdonképpen nem is gyógyításról van szó, hanem a borderes "áthuzalozásáról", tehát hogy a számára megszokott reakciók helyett olyan válaszokat adjon, amik megfelelnek (vagy jobban megfelelnek) egy ilyen szempontból jól működő személyiségnek. Kvázi tanulásról van szó.
A dialektikus viselkedésterápiát direkt a BPD-re alkották meg a "hagyományos" viselkedésterápiából, állítólag ez a legsikeresebb próbálkozás a BPD kezelésére, de a terápia hosszú, és nem egy egyértelműen felfelé ívelő sikertörténet, vannak visszaesések és látszólag eredménytelen időszakok, ehhez kell a BPD-s és a terapeuta kitartása is.
Azt hiszem, TR75 tökéletesen megfogalmazta.
Annyit tudok hozzátenni, hogy egy borderline-nal diagnosztizált barátom hogy dolgozik: terapeuta, pszichológus és pszichiáter is segít neki, jár dialektikus viselkedésterápiára, traumakezelésre, táncterápiára, illetve testterápiára, valamint kiegészítésként jógázik és még néha íjászkodik is (amellett, hogy egyébként is sportoló).
Hozzáteszem, nem a magyar ellátórendszerben van (nem is itt él), és magánpraxisokba jár. Nagyon komplex a kezelése, és tényleg egy teljes újratanulási folyamat - vannak zökkenők, de rengeteget tanult és fejlődött már eddig is.
De utálom az ilyen hülyeségeket.
Azt se tudjátok mit jelent a borderline, de ha valaki azt mondja rátok hogy azok vagytok és elhiszitek, akkor azzá is váltok.
Ez olyan, mint amikor régen a nemesek azt mondták a rabszolgákra, ti rabszolgák vagytok. Amikor elfogadták tényleg azok lettek. :D
Egyszerű ember vagy. Nem vagy borderlineos ha nem akarsz az lenni.
Szomorú, rossz hangulatú lehetsz. Azok létező dolgok. Azonban mindre lehet megoldás is. Bár biztos nem abban fogod találni, hogy emberek beskatulyáznak, jajj te most borderline vagy. Vicces ahogy a mai emberek gondolkodnak ezekről a dolgokról.
Talán azért sikeres mégis, mert a fejlődő világban aki elfogadja magára ezeket a jelzőket ő maga is csak ki szeretne lépni minél jobban a társadalomból, ezért ha papírt kap róla hogy teheti, akkor örülni fog. De ilyen papírt én is írhatok. Bár lehet nem tudnám olyan formaian megfogalmazni... :D
Azért bizonytalanodtál el,hogy tanár legyél,mert papírt kaptál róla,hogy borderline vagy? A kérdező most tudta meg,hogy borderline,ezért lemond minden álmáról,a jövőjéről,önmagáról. Ne egy diagnózis határozza meg,mi vagy ki lehetsz. Bármit elérhetsz,ha teszel érte,ha tényleg akarod. Nem kerekesszékes lettél,aki kosarasnak készült,hogy lemondj a normális élet lehetőségéről. Magyarországon sajnos nem nagyon remélhet egy borderline érdemi segítséget. Persze érdemes próbálkozni,hátha te épp sikerrel jársz. Borderline-ra specializálódott pszichoterápia lenne a legjobb. Ha nagyon durva hangulatingadozásaid,öngyilkos gondolataid vannak,gyógyszeres terápia is hasznos lehet. De alapvetően a te kezedben van a kulcs,kérdező!
(Borderline lány)
Nem a papír miatt, hanem pont a tünetek miatt lettem én is bizonytalan. Ezek egyre erőteljesebbek, és nem akarom, hogy valami baj legyen.
Miquel, részben igazad van. Egyes dolgokat meg kell élni ahhoz, hogy az ember érett lehessen, de vannak valóban betegségek. Például, ha valaki hangokat képzel, akkor valami baj van. Vagy ott van a depresszió, ami a lélek betegsége. Olyan, mint amikor megfázol, csak akkor a tested beteg. Az viszont tényleg h.lyeség, hogy a depressziósokat pszichológushoz viszik. Igen, sok az öngyilkos, de nem pszichológusra van szükségük, hanem szeretetre, esetleg felnőttek esetében stabil megélhetésre. A borderline is egy betegség. Én borderline-os vagyok, és tudom jól, hogy valami nincs velem rendben, érzem.
Amúgy, amit az ivásról mondasz, részben igaz, de nem ez okozza a betegségeket. Én például sok folyadékot iszom, nem lehetek tehát kiszáradva, mégis beteg vagyok.
Köszönöm a válaszokat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!