Mennyit kernek a pszichologusok? Milyen a jo pszichologus? Mi alapjan keressek megfelelot? Esetleg, nektek milyen ugyben segitettek sikeresen vagy nem sikeresen?
6-10000 kb első alkalomra. A többi megegyezés kérdése.
Azt honnan tudod, hogy neked pszichológus kell?
Elég kevés helyen (alapítványoknál, kórházaknál, nevtan, családsegítő) elérhető TB által támogatott pszichológus vagy kedvezményes terápia. A többi ára módszertől és szakemebertől függ, 6-8 ezer Ft átlagár egy alkalomra.
A jó pszichológus aki ismeri a korlátait, és megfelelő szaktudással rendelkezik. Az elsőről előzőleg nincs tudomásod, csak reméled a másodikról pedig tudsz tájékozódni. Minimum okleves pszichológusnak kell lennie. Innentől fogva a problémád jellegéből és a te személyiségedből adódik, hogy mire van szükséged.
Ha krízisben vagy vagy életvezetési problémád van egy okleveles pszichológus ugyanúgy tud segíteni, mint egy klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta. Utóbbi viszont a személyiségzavarokhoz is ért.
Bár elég széles spektrumú a tudásuk a pszichológusoknak (a szakpszichológusoknak és pszichoterapeutáknak meg főként), ők is specializálódnak sokszor, lehetnek kiemelt területeik, amikkel jobban foglalkoznak. Ez egyrészt a honlapjuk alapján derül ki vagy keresőportálokon tudsz rákeresni (pl. pszichológuskereső), illetve a módszerspecifikus képzettségükből is következtethetsz. Na és itt érkezünk el a személyiségedhez. Nem mindegy, hogy te miben érzed magad komfortosan. Ha úgy érzed nehezedre esik kifejezni magad szavakkal, de pl szimbólumokkal, képekkel, mozdulatokkal már könnyebb, választhatsz olyan pszichológust aki érti a szimbólumterápiához, vagy a pszichodrámához vagy művészetterápiához.
Persze a problémád jellegéből adódóan is vannak módszerek, amik jobban illenek hozzád, pl. rossz szokások leküzdésében a kognitív viselkedésterápia, szorongás enyhítésében pozitív pszichológiai módszerek, poszttraumás stressz szindróma esetén EMDR...
Elég széles a skála :)
Ha leírod nagyjából a problémád, lehet okosabbak leszünk, ha nem akarod megosztani, akkor meg ajánloma pszichológuskeresőt.
Az a pszichológus megfelelő, aki kiképzett terapeuta. Ilyenből is sokféle van, a leghatékonyabb a mélylélektani terápiára kiképzett (KIP, ego-state, regresszió, Bradshow, Rossi, Ericksoni módszerek).
A terapeuta nem "beszélget", hanem gyógyító módszereket alkalmaz.
Köszönöm a kimerítő választ...
Hát remélem, hogy ettől miindenki okosabb lesz. Utána néztem a poszttraumás stressznek és arra jutottam, lehet ez is közrejátszik a dologban. Lényegében volt egy válás családban, ami sok veszekedéssel, kis verekedéssel és huzavonával járt együtt, amin szüleim nem tudnak túllépni, egymást hibáztatják, és én ennek iszom a levét, de én már szeretnék kikerülni, ebből a sehova nem vezető szituációból. Két részre szakadt a család, és megfelelő körülmények hiányában tanulási problémáim adódtak, ez magával hozta, hogy olyan szubkultúrába kerültem, ahol drog használat volt és én is az áldozattá váltam, illetve értek atrocitások is a társaságon belül. Természetesen hibáztam, hogy ilyen útra tévelyedtem, de nem tudtam ellene tenni sajnos. Egyébként évek óta rendbe vagyok a drog tekintetében, de úgyérzem még nem tudtam talpra állni, sajnos valahogy a szüleim viszonya hozzám és a történtekhez, nem megfelelő, vagyis kevés ahhoz, hogy helyreállítsam magam. Táncos vagyok és volt egy komolyabb sérülésem, amiből nem tud épültem fel teljesen. Barátaim lemorzsolódtak, -hagytam lemorzsolódni őket-... Végülis a fő probléma az elétvezetésemmel és a szorongással(hipohondria) kapcsoaltosan van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!