Felnőtt fiunk öngyilkossággal fenyeget. Hogyan segíthettünk neki?
Egyre gyakrabban említi 28 éves fiam - egyedüli megoldásként az életére - az öngyilkosságot. Személyiségzavarral küzd, fű-függő személy, aki teljesen elszigetelődött a világtól. Napjait utcán, kávézókban vagy könyvtárban tölti. Mivel "kettős diagnózissal" küzd, eddig több szakembertől azt a tanácsot kaptuk, hogy zárkózzunk el tőle, hátha végre rászánja magát bármilyen kezelésre. Sajnos ő erre nem hajlandó. Sem állása, sem egzisztenciája nincs. Ez már legalább 10 éve tart. Nagyon makacs és csökönyös, senkire nem hallgat, majd ő önmaga rendbe hozza magát - vallja. A szülői házból már legalább 5-ször kizártuk, aztán öngyilkossági fenyegetőzéseire visszafogadtuk, majd aztán albérletet fizettünk neki, ahol szintén a napokat depressziósan átfeküdte. Most szintén azt vette a fejébe, hogy hazatér, de elutasítottam, mivel semmin nem változtatott még az életvitelében. Nem ismeri fel, hogy neki kellene aktívan tennie önmagáért, mi nem oldhatjuk meg helyette a problémáit, pláne, ha menedékképpen mindig a fűhöz fordul. Munkaképtelennek mondja magát, és kizárólag ránk és a barátnőjére akar támaszkodni. Mindenütt azt olvasom, hogy öngyilkosság fontolgatása esetén a legfontosabb, hogy családtagként eljuttassuk szakemberhez. De mit lehet tenni, ha ő erre nem hajlandó, ugyanakkor megoldásként csakis az öngyilkosságot említi, meg azt, hogy csak akkor javul az élete, ha szerető család veszi körül, akik gondoskodnak róla. (mivel rengetegszer meglopott bennünket, én nem tudok már megbízni benne (vagyis képtelen lennék vele együtt élni megint), pláne, hogy "munkára képtelenként" most sem dolgozik. Ha részéről ez zsarolás, akkor nyilván nem szabad engednünk, de mi van, ha mégsem?
Ha segélyhívás a részéről az öngyilkosság említése? Mit tegyünk, ha semmiben nem partner?
a "kettős diagnózis" mit takar?
nem borderline véletlenül?
Jöhetnek a lepontozások, meg a leszólások, de ezt sajnos muszáj leírnom.
Én sokban hasonlítok a kérdésben említett fiúra, talán annyiban nem, hogy én nem füvezek (sokáig ittam, de leszoktam). Én is a társadalmon kívűl élek, nincs állandó munkahelyem (mondjuk így sem unatkozom, mert a családomnak mindenben segítek, de munkahelyen hosszútávon nem tudok megmaradni). Nálam 15 éve tart körülbelül ez az állapot. Számtalan segítséget megpróbáltam már, semmi nem segített, max ideig-óráig. Én nemcsak fenyegetőztem, hanem kísérleteztem is az öngyilkossággal. Ha jobban visszagondolok, több oka is van, hogy így alakult az életem az én meglátásom szerint:
1. Családi körülmények gyerekkoromban - túlféltés; önálló életre való nevelés hiánya; következmények nélkül megtehettem szinte bármit; el voltam kényeztetve;
2. Genetika - több öröklött pszichés betegségem van (depresszió, személyiségzavar, szociális fóbia)
3. Én magam - nem tettem meg mindent azért, hogy változzon ez a helyzet
4. Kudarcok hosszú sorozata
Mivel a kérdező fia is hasonló helyzetben van, mint én, feltételezhetően ezek (is) közrejátszanak abban, hogy a fia ilyen lett. Mindezzel senkit nem szeretnék hibáztatni és mivel a családi körülményeket sem ismerem pontosan, nem is akarok mélyreható következtetéseket levonni, de szerintem hasonló dolgok lehetnek a háttérben a kérdező fiánál is illetve a családban. Ezzel az egész helyzettel az a baj, hogy minnél tovább áll fenn, csak rosszabb lesz. Ezt a saját esetem is mutatja. Nekem már többször is mondták, hogy a családtól való különköltözés lenne a megoldás, de én még odáig se jutottam el, hogy ideig-óráig albérletben lakjak. Tavaly ugyan volt egy jobb időszakom, volt munkám, leszoktam a függőségemről, és azt hittem rendbe lesz mostmár az életem. De sajnos nem így lett, elég gyorsan - hozzáteszem nem az én hibámból - megint munkanélküli lettem és én már ott vagyok, hogy feladom végleg. Mondom ezt úgy, hogy a családom szerint az első lépést megtettem a változás felé (abbahagytam a piálást), de azon kívül mást nem tudok felmutatni és fogytán a türelmem.
Tudom, a leírtak, nem nyugtatják meg a kérdezőt, de így legalább tudja mostmár, hogy nem az ő fia az egyetlen, aki ilyen helyzetben van.
Amúgy nem okoskodásképpen, de egy drogelvonó lehetne az első lépés, mert hátha a srác nem úgy reagálna a dologra, mint én, hanem utána tényleg elindulna jó irányba. Mivel - ahogy olvastam - önszántából nem hajlandó kezelésre menni, valamilyen szankcióval kellene erre rávenni (pl. nem adunk több pénzt neked, vagy végleg kizárunk a lakásból, ha nem mész elvonóra). Nem biztos, hogy ez jó megoldás lenne, de egy próbát megér.
Jobbulást a fiatalembernek, Neked meg kitartást kedves kérdező! 36/F
Kedves 14!
Köszönöm soraidat! Teljesen jól említed a lehetséges okokat, na meg: „rossz társaság” kamaszkorban…
Szeretetben nem volt hiány, inkább túlzott szeretetben, túlzott törődésben, túlféltésben volt része.
„társadalmon kívűl élek” – ez pontosan mit jelent? Csak alkalmi munkákat, szinte minden embertől való eltávolodást? Családoddal (szülőkkel) élsz? Önállóságtól való félelem, a munkával kapcsolatos örökös rettegés, (mármint, hogy nem képes ellátni semmilyen munkát) kudarcoktól, emberektől való félelem, majd egyszer megpróbálom a „felnőtt”, dolgozó életet (vagyis halogatás a köbön), teljes felelősségmentes élet… - ezek is vannak Nálad?
Hogyan szántad rá magadat a leszokásra? Mi adta a kezdő löketet? A munkába állással, álláskereséssel, akár alkalmi munka megtartásával Neked is gondjaid vannak/voltak?
„drogelvonó” – ezzel teljesen egyet értek, de nem szánja rá magát, hiszen úgy véli, majd ő önmaga megoldja a helyzetet, illetve a fűről (állítólag már kis mennyiségről) semmi áron nem mond le, ez az egyetlen, ami konstans és elhagyhatatlan az életében. Az is igaz, hogy két éve nagy nehezen rászánta magát (egyéves bentlakásos terápiára), de három nap után eljött, feladta… Az is igaz, hogy bármilyen terápia csak akkor lehet hatékony, ha a beteg aktívan részt vesz benne, a legelején ő önmaga akar részt venni, belső motiváltság miatt (nem külső kényszer, vagy zsarolás, szankciók hatására). Sajnos még egy egyhónapos terápiára sem megy be, ahol kissé rendbe hozhatná saját lelkét.
Köszönöm, ha válaszolsz, talán közelebb kerülök ahhoz, hogy megértsem a fiamat, mert ő már semmiről nem hajlandó beszélni… (mindig van egy témája, amiről órákig beszél(ne): most: a főzés, azon kívül értelmesen nem lehet vele konzultálni).
Remélem, találsz munkát!
Kedves 11 és 121!
kettős diagnózis: személyiségzavar (akár borderline) + szenvedélybetegség
Igazán azért nagy gond, mert senki nem tudja, melyik volt előbb (azért füvezik, mert menekül a lelki bajai elől, illetve a problémákat, feszültségeket csak ezzel képes oldani, ebbe menekül, vagy fordítva: azért lett személyiségzavaros, mert füvezett??? Az ilyen „esetekkel” nehezen tudnak mit kezdeni a szakemberek, pláne, ha még olyan makacs, csökönyös és önfejű, mint a fiam…
bár az egyik pszichológus szerint: lehet, hogy Asperger szindrómás
tulajdonképpen nem is tudnak biztosat mondani, hiszen sehol sem sikerült teljesen kivizsgálni (az elzárkózása miatt).
Kedves Kérdező!
14-es vagyok. Jók a kérdéseid, nagyrészben a válaszok is bennük vannak. Némi kiegészítés: nem kifejezetten magától a munkától félek, hanem attól, hogy hosszútávon kell ugyanazt csinálnom, mert nincs kitartásom, meg félek attól, hogy a munkahelyi közösségbe nem tudok beilleszkedni.
A családomon kívül gyakorlatilag mindenkitől eltávolodtam. Kerülöm az embereket, ha lehet, nem beszélek senkivel, és egyedül érzem magam a legjobban. Személyes ügyintézés vagy ismerkedés nagy problémát okoz, főleg, ha ellenkező neművel kell azt megtennem. A kudarcoktól is félek, de nemcsak a munka terén, minden téren (pl. társkeresés). Menekülök a felelősség elől is, igen, ezt is jól írtad. Kb. ezt jelenti a társadalmon kívül élés nekem.
Alkoholról való leszokás: igazából nálam azt egy testi betegség okozta. Kb. 14 év piálás után lett egy hasnyálmirigy-gyulladásom. Kórház lett belőle, utána 1,5 hónap józanság, utána megint pár hónap ivászat, majd megint pár hónap józanság, utána újabb visszaesés és újabb hasnyálmirigy-gyulladás, majd kórház. Ez volt tavaly szeptemberben, azóta vagyok józan. Ok: nem akarok még egyszer kórházba kerülni. Viszont ebben van egy csavar: ha tudnám, hogy ha megint elkezdenék inni, akkor tuti meghalnék, már megint innék. Inkább a halál, mint a kórház.
Majd folytatom, ne haragudj, most mennem kell! Ha gondolod, esetleg privátban is beszélhetünk erről a továbbiakban!
Én szintén egy hasonló ember vagyok. 37 éves vagyok, egy családi házban élek anyámmal, az élettársával és nagyanyámmal, akikkel nem szeretjük egymást, és elviselhetetlennek érzem velük az életet. Rendszeresen sosem dolgoztam, csak évente pár hetet. 8 általános végzettségem van, és amilyen munkákat ezzel találtam, azt képtelen voltam csinálni. Barátaim nincsenek, barátnőm sincs, és soha nem volt még kölcsönös szerelem az életemben, inkább csak futó kalandjaim, de már azok sincsenek.
Akár az említett fiatalember, én is elszigetelődtem az emberektől, és a napjaimat én is az utcán, plázákban, stb. helyeken töltöm. Én se nem iszom, se nem drogozom, csak cigarettázom. És körülbelül ott tartok, ahol az egyik válaszoló, hogy nem bírom tovább, és minden nap az öngyilkosságon gondolkodom.
Kérdező, nem tudom, kinek a hibája mindez, csak tudd, hogy mások is vannak hasonló helyzetben, mint a fiad.
37/F
kedves #13, a bipoláris depresszió nem egy személyiségzavar, és a fiú tünetei amúgy is inkább utalnak borderline-ra, mint bipóra.
kedves kérdező!
nekem az a meglátásom, hogy valószínűleg inkább a pszichés gondjai miatt kezdett el füvezni és nem fordítva. személyiségzavar csupán szerhasználattól nem alakul ki, noha mostmár a fű és a lelki bajok kvázi önrontó körében van.
szerintem kompromisszumokat kellene kötni vele, hogy hajlandó legyen rászánni magát a legelső lépésekre. például, mondjátok el neki, hogy ha látjátok rajta, hogy igyekszik munkát találni, és legalább ambulánsan szakemberhez járni, akkor több időt tölthet veletek - hiszen ebben az esetben valószínűleg már ti is szívesen engednétek őt többször magatokhoz. a lényeg a világos és nem támadó kommunikáción van. ne hibáztassátok, beszéljetek vele asszertíven és legyetek vele megértők.
üdv, #12
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!