Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A személyiségzavart lehet...

A személyiségzavart lehet örökölni?

Figyelt kérdés

Kamaszkor végén járok. Anyám depressziós, szorong, pánikbetek és borderline-ja van. Apámnak meg (igaz én diagnózisom, szóval nem lehet 100%-os) hisztrionikus személyiségzavara lehet, de ez nem biztos.

Magamon pedig antiszociális személyiségzavart állapítottam meg.

Ezek alapján lehet örökölni, vagy lehetséges, hogy kialakult nálam ez?

Fontos megjegyezni, hogy élvezem a tragédiákat, még mások megrémülnek, én megenyhülök és van mikor túl nyugodt vagyok, van mikor dührohamaim vannak.

Szeretetet pedig egy kezemen meg tudom számolni, de az is lehet, hogy csak kötődést érzek feléjük.

Véleményeket tudtok írni?

2016. ápr. 16. 22:17
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
nem, határozottan nem lehet örökölni, de elég durva a kép amit leírsz. van pszichológusod? ez előbb-utóbb elég durva pszichopátiába fordulhat át.
2016. ápr. 16. 22:24
 2/11 A kérdező kommentje:
Nincs, elég jól tudok bűnbánatot és empátiát is megjátszani, szóval nem szeretném, hogy ez kiderüljön. De azt mondják a pszichopaták átlagon felüli intelligenciával rendelkeznek, szóval nem is nagyon aggódok, hogy bármi rosszul sülne el.
2016. ápr. 16. 22:36
 3/11 A kérdező kommentje:
Bár mondjuk mostanában hogy egy-két pszichopatáról készült filmet néztem, ahol gyilkoltak és felkeltette az érdeklődésemet, bár ez nem olyan vágy, amit okvetlen be kéne teljesíteni.
2016. ápr. 16. 22:39
 4/11 anonim ***** válasza:
A hajlam öröklődhet, de nem törvényszerű.
2016. ápr. 17. 00:19
 5/11 anonim ***** válasza:
Hülyeség . A szüleid sem így születtek feltételezem, hanem valami kiváltotta, kihozta ezt belőlük az életük során . Munkanélküliség, pénztelenség, sz.r munkahely, munkahelyi közösség, főnök . Te meg szerintem kamasz vagy, tele fantáziálgatással .
2016. ápr. 17. 01:09
 6/11 anonim ***** válasza:
** Te meg szerintem NAGYON kamasz vagy
2016. ápr. 17. 01:10
 7/11 A kérdező kommentje:

Sejtettem, hogy elô fog jönni, hogy "kamasz vagy és miatta."

Lehet, hogy emiatt (bár mindig volt rá hajlamom, kicsinek állatkínzás, rovar kínzás), és egy másfél-2 éve történt egy változás mióta megtudtam pár dolgot a családba. Volt már olyan, hogy (nem állnak hozzám közel) családtagokat ások el, vagy a "barátaimat".

2016. ápr. 17. 07:44
 8/11 A kérdező kommentje:
Ja és engem ugyan nem zavar, de nem is szabadna elsiklani felette szerintem, hogy kamaszkor és kész
2016. ápr. 17. 07:46
 9/11 anonim ***** válasza:

Genetikai értelemben a személyiségzavar nem öröklődik, viszont a személyiségzavaros szülők mellett a szocializáció nem lehet zavartalan, tehát szinte garantált, hogy a gyermek is személyiségzavaros lesz.

Egy személyiségzavaros szülő ugyanis képtelen érzelmi biztonságot nyújtani, ami elengedhetetlen az egészséges személyiségfejlődéshez. Viszont az szinte biztos, hogy valamelyik szülő személyiségmintázata ismétlődik meg a gyermekben, ha nem is egy az egyben. A személyiségzavarok ugyanis soha nem mutatnak tiszta, egyértelmű képet, sokkal jellemzőbb, hogy keverten vannak jelen. Esetedben tehát vagy a borderline, vagy a hisztrionikus mintának meg kell jelennie a személyiségedben. (Bár tisztán ez a kettő nem működhet együtt, két dramatikus klaszterbe tartozó személyiségzavarról van szó, két ilyen ember nem tudna hosszú távon együtt élni. Úgy lehetséges, ha mondjuk egy hisztrionikus-dependens kerül össze egy borderrel.)

Ami a lényeg: személyiségzavart fiatal felnőttkorig nem diagnosztizálnak. Tény, hogy neked nagyon komoly esélyed van, hogy valóban személyiségzavaros vagy, borderline anya mellett az lenne a csoda, ha nem lennél az.

Viszont nem kell beletörődni. Pszichoterápiával nagyon jól lehet kezelni a személyiség deformitásait.

Én is két személyiségzavaros mellett nőttem fel (nárcisztikus és passzív-agresszív-dependens szülőkkel), és mára teljesen harmonikus, kiegyensúlyozott életet élek, csodálatosan boldog párkapcsolatban. Három év terápia. Ha fiatalon elkezded, akkor valószínűleg még ennyi időre sem lesz szükséged, én a harmincas éveimben vágtam bele, amikor már sok probléma rögzült.

2016. ápr. 18. 07:36
 10/11 A kérdező kommentje:

Érdekes, hogy a borderline-nál azt vettem észre, hogy az érzelem nagyon erős. Nekem viszont pont, hogy az ellentét.

Alig vannak erősebb érzéseim és empátiám meg még kevésbé. Mostanában meg egyre többet olvasok az sorozatgyilkosokról és egyre jobban lefoglal a gyilkosság gondolata. Legalàbb egy macskán próbáljam ki. Bàr ez nem annyira nagyon erős.

2016. ápr. 18. 16:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!