Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ez lehet valamiféle szociális...

Ez lehet valamiféle szociális fóbia/zavar?

Figyelt kérdés

Bocsánat a kérdés megfogalmazásáért, ha esetleg nem pontos, nem nagyon vagyok jártas a témában.

Észrevettem magamon, hogy csak a barátaim körében tudok igazán önmagam lenni, hacsak egy idegen is van a társaságban, akkor nem nagyon szeretek megszólalni.

Ha idegenek (pl. most küldtek el nemrég szóbelire, valamint nyelvvizsgázni is készülök) előtt kell beszélnem, akkor is eléggé zavarban vagyok, remeg a kezem, izgulok. Ha a saját véleményemről kérdeznek, akkor alig válaszolok, szerintem nem annyira érdekes.

Kapcsolatokat is viszonylag nehezen teremtek, ha más kezdeményez, akkor még megoldom, de én soha nem tenném.

Illetve beszélni sem szeretek magamról, de a barátaimat szívesen hallgatom. Viszont nem tudok sokszor mit reagálni, túlságosan félek, hogy rosszat mondok.

Lehet ez valamilyen zavar, vagy csak kicsit zárkózottabb vagyok?

Lehetőleg olyanok válaszoljanak, akiknek van egy kis tapasztalatuk :)

15/l

2016. ápr. 15. 15:27
 1/3 anonim ***** válasza:
Nekem is ez volt még kisebb koromban.. Nem mertem másokkal dumálni pont úgy ahogy írtad. Aztán persze rájöttem, hogy ez nem jó, elkezdtem több emberrel beszélgetni, megpróbáltam kicsit kinyílni. Most sokkal több barátom van, több bulin veszek részt és szívesen beszélgetek és kötök kapcsolatokat másokkal. :),Szóval szerintem ez nem zavar, csupán ilyen a természeted, vannak visszahúzódóak és vannak ismerkedősek. Nekem egyébként segített az is, hogy még harmadikban/negyedikben jártam ilyen játszókörbe, ott ismerkedtünk, játszottunk és elmentem nyári táborokba, ahol ismét kénytelen voltam ismerkedni mivel 10 napot nem jó eltöltenj egyedül :D. Próbálj meg te is másokkal is beszélni, osztálytársakkal, a barátaid barátaival.
2016. ápr. 17. 17:07
 2/3 anonim válasza:

Szia!

Vannak tapasztalataim a témában, én szocfóbos voltam.

Első ránézésre szerintem nálad alapvetően inkább csak félénkségről van szó. A különbség eközött és a szociális fóbia jözött, hogy a félénkség egy olyan tulajdonság, amivel együtt lehet élni, el lehet fogadni, akár a pozitív oldalát is lehet nézni... (mert az is van) :)

Az átlagos fóbiás a legtöbb helyzetben nagyon-nagyon tud szorongani és folyamatosan fél, hogy rosszul ítélik meg, főleg ha kaphat értékelést, véleményt. Rossz az énképük, sokuk depressziós is egyben, mindig úgy érzik figyelik őket és bármikor még jobban megalázhatják őket. Meg persze minden esetben vannak látható tünetek is. És legtöbbjük a fóbia miatt elkerüli az ilyen szorongós helyzeteket.

Te esetedben szerintem csak egy kis önbizalomnövelés kérdése az egész :) Azt pedig szép lassan el lehet érni :)

Ha lenne kérdésed, akkor írhatsz privátot.

18/F

2016. ápr. 19. 23:09
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2016. ápr. 27. 19:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!